Valgspesialdokumentar 2019

Elverum Mannskor har oppnådd internasjonal anerkjennelse på grunn av sin profesjonalitet, sier Sp-topp Arnfinn Uthus. – Uten Elverum Mannskor, ingen 17. mai eller Festspill i Elverum, svarer Aps Lillian Skjærvik. – Jeg anbefaler at Elverum Mannskor skaffer seg et større profesjonelt management med styrke til å håndtere etterspørselen, sier Høyres Yngve Sætre.

Det er duket for nytt valg og som vanlig har Burgunder-Nytts korpolitiske avdeling gjort en grundig og gravende spørreundersøkelse blant byens heteste ordførerkandidater om deres syn på mannskor spesielt og det høyt dekorerte Elverum Mannskor spesielt. Undersøkelsen viser i klar tekst at uansett hvem som vinner mandagens ordførerkamp, så vil vedkommende støtte fullt opp om burgunderjakkenes omfattende virksomhet.

– Vi er et kor i stadig vekst og er nå i ferd med å nå et stadium der vi ikke er avhengig av politiske skifter eller økonomiske konjunkturer. Dette er jo av de åpenbare årsakene til at det mer enn antydes i deler av medlemsmassen at vi er på veg fra et kor til en type bevegelse. Selvsagt prematurt, men får stadig mer substans i seg, sier den svært omgjengelige og empatisk sterke og aldeles enstemmig valgte presidenten i koret med de velsittende og helt åpenbart skreddersydde korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen, 2. bass Lange.

Etter å ha fått presentert topp-politikernes svar, oppsummerer den svært toneangivende og grensesprengende presidenten for koret med den gjennomtenkte triple bunnlinjetenkningen at det er mye klok politikk og gode konklusjoner blant alle våre ordførerkandidater.

Kandidatene fikk følgende 5 spørsmål:

1. Hvor stolt er du av at byen har et så oppegående og høyt dekorert mannskor som Elverum Mannskor?
2. På en skala fra 99 til 100, hvor vil du plassere Elverum Mannskor rent kunstnerisk?
3. Hvorfor tror du burgunderjakkene, som koret kalles, har oppnådd slik internasjonal anerkjennelse?
4. Hvorfor tror du at så mange mener at det egentlig bare er mannskor som kan kalles ekte kor?
5. Hvor viktig er det for kommunens omdømme at Elverum Mannskor velvillig stiller opp både når det er 17. mai og Festspill?

Arnfinn Uthus (Sp):

1: Jeg er meget stolt over hva Elverum Mannskor er og hva Elverum Mannskor presterer.
2: 100.
3: Profesjonalitet, klarer å lage en fantastisk stemning der dere opptrer, nesten høytidelig.
4: Kraftfullt!
5: Det er med på å skape en flott stemning og stolthet hos oss alle som hører på og deltar, f.eks Elverumssangen ved festspillåpningen.

Lillian Skjærvik (Ap):

1. Det kan ikke sies med få ord hva dere betyr for byen, men uttrykkes best med en følelse, mitt hjerte svulmer over av stolthet fra første tone.
2.  Ja, der ble skalaen sprengt; 110.
3 . På grunn av rødfargen!
4. Fra 1. Tenor til 2. Bass er det et fullstendig klangbilde som ingen andre oppnår. Ferdig snakka!
5. Uten Elverum Mannskor ingen 17. mai eller Festspill i Elverum. Som politiker setter jeg stor pris på den positive drahjelpen dere gjør for vårt omdømme, ref. internasjonale tilbakemeldinger.

Yngve Sætre (H):

1. Elverum er med sine rike kulturtradisjoner, aktive kulturmiljø og banebrytende artister en musikalsk spydspiss ikke bare nasjonalt, men også internasjonalt. Fremst balanserende utpå denne spydspissen finner vi selvsagt Elverum Mannskor. Dette koret representerer rett og slett det ypperste skoghovedstaden kan fremvise av musikalsk dybde, finesse, eleganse og estetisk nytelse. Min stolthet over Elverum Mannskor kan ikke overdrives og jeg unnlater aldri å fremheve Elverum Mannskor når jeg skal fortelle om Elverum til både kjente og ukjente. Dette skjer omtrent daglig. Selv om jeg i utgangspunktet er en beskjeden kar hender det titt og ofte at jeg resolutt og med stor innlevelse konfronterer fremmede folk på gata og begynner å fortelle om Elverum Mannskor sine sterke kvaliteter. Elverum Mannskor er generelt veldig ofte i mine tanker, og på bakgrunn av dette anbefales herved sporenstreks og uten videre dikkedarier at Elverum Mannskor øver inn Elvis klassikeren «Always on my mind». Dette vil understreke det poeng at ikke bare undertegnede, men jeg tror alle Elverumsinger rett og slett tenker svært mye på Elverum Mannskor. Så skal det også sies med ærbødighet at min stolthet nesten alltid topper seg når Elverum Mannskor tar sitt glansnummer «Elverumssangen» ved den årlige åpningen av Festspillene. Dette kan gi gåsehud på den mest kaldblodige tømmerhogger, og er for meg et årlig høydepunkt. En estetisk og musikalsk nytelse tvers igjennom som bare Elverum Mannskor kan gjøre det! Det er vakkert, vilt og nært. Elverum og Elverum Mannskor på sitt aller beste! 
2.
199
3. Den universelle kraften i de samstemte røstene, de klassiske jakkene, kombinert med et internasjonalt og tidsløst repertoar er uimotståelig om du er en aksjemegler på Wall Street, bonde i Afrika, eller skogbruker her i skoghovedstaden. De sterke følelsene som uten unntak formidles kraftig og kompromissløst, kombinert med livserfaringen som bare et hardt levd liv kan gi, har rett og slett en enorm gjennomslagskraft på alle arenaer. Jeg er forøvrig overbevist om at den internasjonale karrieren bare er i startgropen, og anbefaler at Elverum Mannskor skaffer seg et større profesjonelt management med styrke til å håndtere etterspørselen som utvilsomt vil øke fra både fjern og nær. Colonel Tom Parker er vel den eneste som virkelig kunne fylt denne rollen fullt og helt – men han er som kjent død. Det anbefales likevel å etterleve og innarbeide hans prinsipp om at all oppmerksomhet er god oppmerksomhet.
4. Her er jeg litt på tynn is og må nok prøve meg på et politikersvar. Gitt forutsetningene i spørsmålet må vi derfor avvente videre prosess, men det vil selvsagt være en stor styrke hvis vi kan oppnå størst grad av konsensun. Med andre ord så bør 17/18 vedtak unngås og alle parter må lyttes til og involveres på en god måte. 
5. Det er vel egentlig et spørsmål om hvem som stiller opp for hvem. Jeg har levd lenge i den tro at det er 17. mai og Festspillene som har stilt opp for Elverum Mannskor. Uansett er Elverum Mannskor, 17. mai og Festspillene uatskillelige. Når det gjelder omdømme så blir det for snevert å bare snakke om 17. mai og Festspillene. Jeg mener Elverum Mannskor er avgjørende for omdømmet til hele Elverum kommune. I den fasen vi nå er vi med noe svikt i innbyggertilveksten bør derfor Elverum Mannskor engasjerer og gjøres til «folketilvekstambassadører» for Elverum kommune. På den måten kan Elverum Mannskor på mer permanent basis løfte omdømmet til Elverum kommune og forsåvidt ta over hele denne delen av kommunens virksomhet. Altfor mange kritiske røster vil trolig hevde at dette er konkurranseutsetting, noe det umulig kan være da Elverum Mannskor så ingenlunde har noen reelle konkurrenter til en slik jobb. Kravet til «folketilvekstambassadørene» bør være at innbyggerveksten stabiliseres på minst 1% årlig. Dette er et ansvar jeg er sikker på at Elverum Mannskor vil ta både med glede og den største letthet.  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ERROR: si-captcha.php plugin: securimage.php not found.