I burgunderrødt, hvitt og blått

17.MAI: Guttene klare for å feire nasjonaldagen 2022.

– Jeg kan ikke huske at så mange har tatt turen til Elverum sentrum for å se oss gå i tog før, sier presidentskapsutnevnt fanejunker og presidentskapsmedlem, 2. tenor Bjøntegaard i det på stadig flere måter veldige Elverum Mannskor.

Tradisjonen med burgunderjakkenes deltakelse på Grunnlovsdagen er 15 år lang. 2. tenor Bjøntegaard sier han er usikker på hvordan 17.mai ble feiret før 2007, men sier at det hvert år etterpå har kommet svært mange elverumsinger til sentrum for å få med seg burgunderjakkene. Unntaket er selvsagt årene med korona.  

– I starten stusset vi jo litt på hvorfor det er så voldsomt populært at vi marsjerer i gatene og synger litt. Oppslutningen er en helt annen enn for eksempel når vi har konserter eller show. Mulig at det kan ha noe med at andre er med oss i toget og at 17. mai er hele landets nasjonaldag, men det blir jo bare spekulasjoner, sier den fjellstødige og uvanlig taktfaste fanejunkeren i en kommentar til Burgunder-Nytt.

Pussigheter i forkant

Ellers kan Burgunder-Nytt melde om en spesiell oppladning for det høyt dekorerte og internasjonalt anerkjente koret denne gangen. Ubekreftede meldinger går nemlig på at et enkeltmedlem i arrangementskomiteen faktisk hadde glemt igjen handleposen med varer til den tradisjonelle frokosten på butikken. At et kormedlem kan glemme en verselinje eller et ord her og der, er ikke uvanlig. Men Burgunder-Nytt-redaksjonen har aldri tidligere hørt om at handleposen blir igjen på butikken etter endt handel.

– Nei. Det blir jo litt som om Elverum Mannskor skulle stille opp på ei scene foran publikum for bare etter en stund forlate den uten å synge, sier 2. tenor Bjøntegaard uten på noen måte å bekrefte frokost-saka. Han sier det ble en form for frokost på guttene også denne gangen. Og eggelikøren var ikke glemt.

Videre skal en ikke navngitt 2.bass faktisk ha forlatt korrekka for å ta en tur på egen hånd etter at koret var oppstilt og klare til den årlige seremonien ved bautaen på Folkehøgskolen. Resultatet var at vedkommende snublet i strømledningen og brøt lyden til dagens hovedtaler. Opplysninger Burgunder-Nytt sitter på kan tyde på at det faktisk er snakk om samme mann som glemte handlinga på handleturen, men heller ikke dette er bekreftet.

Burgunder i nord

Elverum Mannskors eventyrlige vekst har i mange år vært gjenstand for stor nasjonal interesse. 2. tenor Østmoe har reist over store deler av kor-Norge med det multimediale foredraget «Et burgunderrødt eventyr». Sist i trønderske Levanger, noe som førte til stor medieinteresse. I Trønder-Avisa kunne vi nylig lese et fyldig referat som viser at Elverum Mannskors tanker og meninger om korpolitikk og korstrategi har høy nyhetsverdi.

– Av rent kommersielle årsaker ønsker jeg ikke gå i dybden. Men mye handler om å tenke litt utenfor den tradisjonelle korboksen og vite hvorfor vi gjør akkurat det, sier 2. tenor Østmoe som jo har en mer spesiell bart enn stemme i en svært kort kommentar.

Faksimile fra Trønder-Avisa.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ERROR: si-captcha.php plugin: securimage.php not found.