– Mer enn et valg av president

FORSKJELLER: Valget av president i Elverum Mannskor kan ikke direkte sammenliknes med presidentvalget i USA, men det finnes grunnleggende likheter, mener president 2. bass Lange.

– Et presidentvalg skal samle og styrke, ikke splitte og svekke. Dette må ligge i bunnen av all tenkning hos alle som har en rolle i demokratiske valg. Like mye hos kandidatene som blant velgerne, sier president 2. bass Lange i en kommentar til det pågående presidentvalget i USA.

Presidenten for det høyt dekorerte og nesten nylig regjeringsnevnte koret med den korpolitisk oppsiktsvekkende triple bunnlinjetekningen, valgte i morgentimene onsdag å komme med en uttalelse etter at han, sammen med sine nærmeste rådgivere, hadde fulgt tett på nattens kappløp mellom demokraten Joseph Robinette Biden jr. og republikaneren Donald John Trump om presidentstolen i USA.

– Det blir helt feil av meg som valgt president for en gruppe «menn som har lyst og interesse for å synge i koret» som det heter i våre vedtekter, å velge partipolitisk side i et politisk valg, men føler likevel det er riktig å mene sterkt om hvordan vi forvalter demokratiet og hvor viktig disse grunnleggende prinsippene oppleves som overordnede når spenningen om de ulike kandidatenes oppslutning er som mest intens, sier den gjennomdemokratisk valgte presidenten for det stadig mer betydelige mannskoret.

President Lange sier at den amerikanske valgordningen ikke direkte kan sammenliknes med måten presidentvalget i Elverum Mannskor gjennomføres på, men mye er likt. En vesens forskjell er at Elverum Mannskors president blir direkte valgt, i USA gjennomføres et indirekte valg der valgmenn foretar det endelige valget. Men begge valgene et resultat av en nøye utvelgelse av mulige kandidater. I USA foregår utvelgelsen gjennom prosesser i de to partiene, det demokratiske og det republikanske. I Elverum Mannskor foregår prosessen i valgkomiteen.

– Ja. Det er en forskjell at i Elverum Mannskor er det i utgangspunktet bare en kandidat å velge i. Det gjør jo valget litt enklere å gjennomføre. Det er for eksempel sjeldent det blir noe spørsmål om hvem som ender som vinner på den måten. Videre har vi bare fire ulike stemmegrupper med forskjellige stemmer å forholde oss til og ikke en rekke delstater med ulik demografi, historie, religion og konfliktområder. I et såpass renstrøket kor, har vi for eksempel ingen rustne stemmer som kan være avgjørende i et presidentvalg slik som stemmer fra ruststatene kan være det i USA, sier en svært opplagt president 2. bass Lange som legger til at i en ideell verden ville alle presidentvalg vært en bekreftelse på et godt fungerende demokrati.  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*