Åndsverkstjuveri ryster kormiljøet

2015
09.03

Nordlendinger tatt med buksa nede

Slik så den flotte Margrethe Munthe-plakaten ut da Elverum Mannskor hyllet 150 årsdagen for forfatterens fødsel i 2010.

Slik så kunstverket ut etter at Skjerstad Mannskor hadde ødelagt det. Det er å håpe at herrene er bedre til å synge enn å forfalske.

– Åndsverkstjuveri på det groveste. Verken mer eller mindre. Og klart vi har vurdert å koble inn koradvokaten, sier president og 1.bass Jan Eirik Krey i det høyt dekorerte Elverum Mannskor.

Saken gjelder den åndsverkslovbeskyttede tegninga som ble laget av Elverum Mannkors faste kunstner, den svært profesjonelle og høyt anerkjente tegner og tidligere uvanlig solide 2.bass, Hallvard Skauge i forbindelse med burgunderjakkenes Margrethe Munthe-forestilling så langt tilbake som i 2010.

– Kunstverket er direkte stjålet fra en av våre mange nettsaker og gjort om, på en svært amatørmessig og ufin måte, slik at den skulle passe i markedsføringen av et kor som heter Skjerstad Mannskor. Ordet Munthert i originalen er byttet til Skjerstad  og den vakre logoen til Elverum Mannskor er rett og slett fjernet, sier presidenten for koret med den korpolitisk helt oppsiktsvekkende triple bunnlinjetenkningen og de velsittende og helt åpenbart skreddersydde korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen, den svært korrekte og uvanlig rettferdige 1.bassen, Jan Eirik Krey. Men legger til at dette er et resultat av å være toneangivende innenfor et miljø. Det er alltid en fare for å bli kopiert.

Da tyveriet ble avslørt og skandalen et faktum, tok presidenten for de offisielle, og i realiteten, eneste leverandørene av Elverumssangen, de kongelige hoffleverandører av mannskorkklassikeren «Gamle Norge» og de helt åpenbare kulturprisvinnerne med den internasjonalt anerkjente grunntonen, umiddelbart kontakt med åndsverksforbryterne i Nordland for en forklaring. Som det presseetisk svært kompetente og helt koruavhengige nettstedet Burgunder-Nytt er, publiseres med dette hele det oppsiktsvekkende svaret:

Viser til telefonsamtale tidligere i dag.

Bildet er nå fjernet og slettet fra våre plattformer. Nettsiden hvor dette lå er forøvrig slettet i sin helhet. Jeg vet ikke hvor lang tid det vil ta før det forsvinner fra Googles søkeresultater.

Vi beklager så mye og legger oss langflate. Bildet ble aller først kun brukt internt og siden ble det, helt ubevisst, brukt i en artikkel på bloggen og på Facebook. Vi har aldri ellers brukt bildet i noen slags form for annonsering eller som logo for vårt kor.

Igjen; beklager.

Og lykke til med kommende prosjekter.

På vegne av sangerbrødre i Skjerstad Mannskor,
Kristian Krokslett, dirigent.

– Svarmailen forteller egentlig alt. Absolutt alt. Kan si det slik; hadde det vært et norsk mesterskap i bortforklaringer og beklagelser, så ville denne mailen vært storfavoritt, sier presidenten for det nesten bestandig CD-aktuelle, nå svært operaaktuelle koret, Jan Eirik Krey.

Your Reply

*


WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera