Ordører-duell I

Priser seg lykkelig for koret

Burgunder-Nytt starter i dag sin nye serie «ordfører-DUELLEN». Byens heteste ordførerkandidater har fått fem spørsmål. Spørsmål om holdninger til både Elverum Mannskor spesielt og korsang generelt. Først ute er Aps Ingvar Midthun.  De to neste er Kersti Grindalen (Frp) og Erik Hanstad (H).


1. Hvor viktig mener du det er at Elverum har et levende mannskor med en internasjonalt anerkjent grunntone og en mer lokalt anerkjent klang?

Ingvar Midthun priser seg lykkelig over at Elverum by har Elverum Mannskor.

– Jeg mener at alle byer og bygder med stolte tradisjoner og en frodig og dynamisk befolkningsvekst må prise seg lykkelig for at det finnes et robust mannskor på stedet. Jeg tenker da både visuelt og musikalsk. I mitt arbeid i flere land i Asia og Afrika de siste åra har jeg foreløpig ikke registrert noen overveldende vektlegging av Elverum Mannskor sin internasjonalt anerkjente grunntone, selv om jeg ikke betviler at den finnes der ute. Grunntonen, altså. Når det gjelder korets mer lokalt anerkjente klang er det ikke tvil om at den betyr mye og finnes i rikt monn. Jeg har selv hørt hele koret samstemt, i tillegg til at jeg ved gjentatte anledninger har hørt enkeltmedlemmer improvisere på de utroligste steder. Begge deler gjør meg målløs og fyllt av, eh…begeistring.

2. Elverum Mannskor er viden kjent for sine burgunderrøde jakker. Er det fargen eller snittet du personlig faller mest for?

– Snittet.

3. Som du vet kommer Elverum Mannskor i høst ut med ny CD. Hvor mye gleder du deg til utgivelsen og hvilke forventninger har du?

– Forventningene er av en slik karakter at jeg knapt holder ut ventetiden. Spenningen er strukket til bristepunktet, og jeg gleder meg meget. Meget.

4. Hvor viktig mener du Elverum Mannskors omfattende internasjonale arbeid betyr – rent korpolitisk?

– Mannskoret får fram følelser og samhold på en måte som knapt kan sammenlignes med noe annet. En ting er at man kan bli slått i bakken av at en slik unik samling av ulike menn stabler seg sammen i felles fest og glede. En annen ting er at stoltheten og kjærligheten til hjemstedet stiger ved korets blotte nærvær. Jeg antar dermed at begeistringen er ganske likt fordelt mellom sal og scene når dere setter i gang. Ingen synger Elverumsangen som Elverum Mannskor. Ingen bærer hodeplaggene som dere. Hva det betyr rent korpolitisk aner jeg ikke. Men sterkt, det er det.

5. Dersom du blir ordfører; i hvilken grad vil du benytte deg av Elverum Mannskors kompetanse og merkevare?

– Som mulig ordfører må min totale mangel på egne musikalske evner føre til at jeg kompenserer. Der kommer mannskoret inn, sammen med mange andre fantastiske musikk- og kulturarbeidere i byen og på bygdene våre. Jeg vil faktisk allerede nå utfordre koret til en vårkonsert med utgangspunkt i norske arbeidersanger. Ikke fordi det er så veldig politisk korrekt, men fordi det er så mange flotte sanger som vil passe Elverum Mannskor med noen solister utmerket! Jeg tror enhver ordfører ville være stolt ved en slik anledning!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ERROR: si-captcha.php plugin: securimage.php not found.