Internasjonalt

Styrker utenlandssatsingen

Etter at sjefsdirigent og kunstnerisk leder samt muligens professor i Elverum Mannskor, Per Kjelland, forlot stillingen som spesialrådgiver i internasjonale spørsmål direkte underlagt presidentskapet ved årsskiftet, har det oppstått et tomrom. Et tomrom som er i ferd med å fylles.

1.tenor og arrangementskomitemedlem Jens Petter ”alltid tidlig og godt over skia” Madsbu er på studieopphold i Sverige. Legg merke til det nærmest glorie-liknende som svever over hans hode.

Den ofte så overivrige i sin vei mot tunge organisatoriske verv, men likevel bestandig menneskelig rause og ikke minst uvanlig samstemte og glassklare 1.tenor og arrangementskomitemedlem Jens Petter ”alltid tidlig og godt over skia” Madsbu har for tiden opphold ved Karlstads Universitet i Sverige for å skrive på sin doktorgradsavhandling.

Viktig område
Avhandlingen skal ikke direkte være relatert til det korfaglige, men med tanke på at Karlstad, hovedstaden i Värmlands län, også er byen der unionsoppløsningen skjedde i 1905, og at den ikke ligger så langt sør for Sunne – en viktig by for Elverum Mannskor, koret med de skreddersydde og uvanlig velsittende korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen, i internasjonal sammenheng – så er oppholdet utvilsomt av stor korpolitisk relevans, og det er i denne sammenhengen at oppholdet bør sees.

Uvanlig relevant
Dagene tilbringes i lokalene til  Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper, Avdelningen för sociala studier, der også kulturstudier spiller en sentral rolle, et fagområde innenfor samfunnsvitenskapen som er direkte relevant for korets utvidede oppgaver om å være synlige og ledende i det kulturelle landskapet. Det er også direkte relevant for det på stadig flere måter veldige mannskorets hovedmål og verdigrunnlag når det gjelder korets sosiale betydning.

Godt forankret
I korets verdidokumenter står det at ”Elverum Mannskor skal ha ambisjoner om musikalsk kvalitet som skal gå hånd i hånd med kameratskap og sangerglede. Koret skal fremme stolte mannskortradisjoner, men skal også føre kulturen videre gjennom fornyelse og utvikling. Koret skal framstå som samlende, attraktivt og underholdende. Elverum Mannskor skal levere forventet kvalitet til avtalt tid og være synlige i byens kulturliv”. Og her er vi ved kjernen, sier 1.tenoren for de offisielle og eneste virkelige leverandørene av ”Elverumssangen” og de kongelige hoffleverandørene av mannskorklassikeren ”Gamle Norge”.

Utvikle kameratskapet
Når vi i tillegg vet at det i kulturkjæledeggene med den internasjonalt anerkjente grunntonens verdier videre heter: ”Koret legger i sin virksomhet til grunn respekt, kameratskap, ansvar, engasjement, mangfold og åpenhet for i musikalsk og sosial samklang prestere sammen”, er det liten tvil om hvorfor Jens Petter ”alltid tidlig og godt over skia” Madsbu har valgt fordypning i dette temaet på den andre siden av riksgrensa. – Oppholdet er relevant i en kulturpolitisk og internasjonal korpolitisk sammenheng. Oppholdet er relevant for det indre sosiale samholdet – for å styrke og utvikle videre det sosiale kittet som preger kameratskapet i det toneangivende førstevalg, Elverum Mannskor, sier en sedvanlig oppstemt Madsbu på en sprakende mobiltelefonlinje fra svenske Karlstad.

Kos deg med korets mål og visjoner her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ERROR: si-captcha.php plugin: securimage.php not found.