Månedlige arkiver: desember 2018

Mot valgthriller på nyåret

– Ikke noe er klart før alt er klart. Men det er et veldig komplisert kompetansepuslespill som skal legges, sier en alltid ordsterk og strategisk smart leder i Elverum Mannskors valgkomite, 2. bass Hedenstad.

TAUS: Valgkomiteleder 2. bass Hedenstad (innfelt) er taus rundt prosessen med å finne et nytt presidentskap for det veldige mannskoret.

Han viser til arbeidet med å sette sammen nytt presidentskap i det på stadig flere måter veldige og svært høyt dekorerte Elverum Mannskor. Koret med den internasjonalt anerkjente grunntonen og den korpolitisk helt oppsiktsvekkende triple bunnlinjetenkningen skal velge nytt presidentskap under sine årsmøteforhandlinger fredag 25. januar.

Burgunder-Nytt har bragt på det rene at sittende president Krey har valgt ikke å ta gjenvalg til en av landets viktigste mannskor i burgunderødts aller tyngste og mest innflytelsesrike verv. Og som vanlig i forkant av denne typen avgjørelser, er press på valgkomiteen stort, spenningen i kormiljøet enorm og rykteflommene økende.

– Valgene under årsmøtet i fjor setter forutsetningene, kall det rammeverket for valgkomiteens arbeid. Innholdet og konklusjonene er ikke klare og det vil de altså heller ikke bli før alle detaljer er på plass. Vi er inne i en grundig kartlegging i forhold til satte de satte forutsetningene. Det fulle og hele bildet skal legges fram for vårt høyeste organ, årsmøtet. Og ikke et sekund før, sier den hardtarbeidende og svært mannskorlojale og på alle måter trivelige valgkomitelederen.

Burgunder-Nytt har utført såkalt gravende journalistikk og funnet ut at tre av de sittende presidentskapsmedlemmene er på valg. President 1. bass Krey, visepresident 1. bass Stenhammer og presidentskapsmedlem med ansvar for økonomi 1. tenor Granrud er alle på valg. Presidentskapsmedlemmene 1. tenor Mellum og 1. tenor Bjøntegaard ble i fjor valgt for to år. Møtende varamann 2. tenor Søgaard ble valgt for ett år og står også på valg denne gangen.

– Ja. det stemmer at Elverum Mannskor må velge ny president. Og det er selvsagt tidkrevende. Hvem som for øvrig har gitt sine svar til valgkomiteen om det ene eller andre, kan jeg selvsagt ikke si noe om nå, sier den meget empatisk godt utviklede valgkomiteleder 2. bass Hedenstad.

Fra kilder svært tett på valgkomiteen får Burgunder-Nytt antydninger om at det er sittende presidentskapsmedlemmer på valg som både har meldt ønske om å fortsette og som ønsker å forlate presidentskapet. Hvem har selvsagt stor betydning for den øvrige sammensetningen. Burgunder-Nytt har så langt ikke klart å få bekreftet navn, men kan allerede nå slå fast at dette vil bli en historisk valgthriller.

Koppången ble årets julegave

Søndag kveld ble spenningen utløst etter dager med spekulasjoner rundt hva de høyt dekorerte guttene i Elverum Mannskor skulle servere under Vi synger julen inn-arrangementet i Elverum kirke.

VAKKERT: Elverum Mannskor leverte Koppången i Elverum kirke søndag kveld. Det klassiske sukket gikk gjennom publikum. Så ble det jul allikevel.

Som vanlig møtte de burgunderrøde kulturambassadørene en fullsatt kirke, da de entret korkrakkene og åpnet med den forhåndsannonserte Nordnorsk julesalme. En sikker publikumsvinner. Så leverte koret med den internasjonalt oppsiktsvekkende triple bunnlinjetenkningen overraskende nok den svenske Koppången. Urframførelse fra mannskor tilhørende Elverum med burgunderrøde jakker av et svært krevende verk. Juletårene i publikums øyekroker var tydelig etter hvert som de veldige satsene fylte kirkerommet. Sterkt, mente noen. Magisk, andre.

Spenningen var stor da sjefdirigent og kunstnerisk leder Inger-Pernille Stramrud slo i gang siste korperle fra det på stadig flere måter veldige koret. Skal de virkelig ikke synge Det lyser i stille grender i år? Etter siste dagers publiseringer i Burgunder-Nytt, var spenningen til å ta og føle på. Så kom den nesten uvirkelig vakre korversjonen av Franz Biebls Ave Maria (Angnus Domini). Applausen ville ingen ende ta, med ett var både lys og stille grender glemt.

– Å kutte ut Det lyser i stille grender var en vanskelig og tøff avgjørelse. Men Elverum Mannskor er i stadig utvikling. Det krever justeringer og nytenkning.  Dette fikk vi til fulle vist vårt kjære publikum også denne gangen, en ny strategisk innertier der altså. Det er jeg både stolt og glad over å kunne si, sa en tydelig beveget og rørt 1. tenor og presidentskapsmedlem med ansvar for markedsføring og den slags, Trond «Tulle-Trond» Bjøntegaard.

Rapportene sier at det var grupperinger, av mennesker med ulike kjønn, som sang sanger sammen med tema jul både før og etter at Elverum Mannskor sang jula inn og at dette fungerte som en svært fin ramme.

Ny vending i julesalmelekkasjesaken

Elverum Mannskor vil framføre Nordnorsk julesalme i Elverum kirke søndag. Men det er fortsatt uklart om korets mange tilhengere får høre klassikeren Det lyser i stille grender.

KLASSIKER: Trygve Hoffs klassiske Nordnorsk julesalme blir fremført i Elverum kirke søndag.

Sent tirsdag kveld tok julesalmelekkasjesaken i Elverum en ny og svært overraskende vending. Presset mot de ansvarlige i Elverum Mannskor ble så voldsomt at den meget veltalende og uhyre strategisk sterke 1. tenor Bjøntegaard tok affære i forhold til å sende ut en korpressemelding.

Burgunder-Nytt velger å publisere korpressemeldingen, som er underskrevet 1. tenor og presidentskapsmedlem Bjøntegaard,  i sin helhet.

«Til den det måtte angå: Elverum Mannskor vil synge tre salmer under tilstelningen Vi synger julen inn i Elverum kirke søndag 16. desember. En av dem er klassikeren Nordnorsk julesalme. De to andre kan vi av helt åpenbare korstrategiske årsaker ikke gå ut med. Bakgrunnen for at koret med den internasjonalt anerkjente grunntonen velger å avsløre deler av innholdet i vår opptreden, er det massive presset som har vært mot den kunstneriske ledelsen etter at ryktene om at Elverum Mannskor dette året ikke skal synge Det lyser i stille grender spredte seg. Vi presiserer at denne korpressemeldingen ikke kan tolkes slik at koret ikke skal synge Det lyser i stille grender. Saken viser derimot at det er en enorm stor interesse rundt korets virksomhet og strategiske valg, noe vi selvsagt er svært takknemlige for».

Spørsmålet nå blir om korpressemeldingen vil dempe rykteflommen og spekulasjonene som har versert i mannskorhovedstaden Elverum den siste tiden. Burgunder-Nytt følger tett på saken og mottar gjerne tips, gjerne krypterte.

Julesalmerykter ryster

Det går regelrette sjokkbølger i store deler av Østerdalen etter rykter om at det høyt dekorerte Elverum Mannskor ikke skal framføre klassikeren «Det lyser i stille grender» før jul.

Store forventninger på burgunderjakkenes mange skuldre før jul. Her synger guttene før kampen der Robert Paulsbyen ble verdensmesteren i kickboxing i Terningen Arena.

Burgunder-Nytt har ikke fått bekreftet ryktene fra sikre kilder, men velger likevel å publisere saken som opptar så mange og som har så stor betydning for hver enkelts julestemning. Ryktene og spekulasjonene har versert lenge i kormiljøet og nå har rykter og tips kommet fra enkeltpersoner så tett på presidentskapet, at det regnes som presseetisk aktverdig å bringe problemstillingen til offentligheten.

– Så lenge vi har feiret jul herover, har Elverum Mannskor framført den opp mot episk vakre «Det lyser i stille grender» som avslutning når julen synges inn, siste søndag før jul, i Elverum kirke. Med den firstemte klassikeren i ørene og bildet av de vemodig vakre burgunderrøde korjakkene på netthinnene, har vi forventningsfulle gått julehøytiden i møte. Nå ryktes det endringer, sier en kilde svært tett på kormiljøet. Vedkommende vil være anonym da han regner opplysningene som «uvanlig sensitive».

– Elverum Mannskor har som vane ikke å gå ut med hva vi skal framføre ved denne spesielle anledningen. Det er av to årsaker; rent korstrategiske i forhold til de andre korene og at vi ønsker å ha muligheten til å overraske vårt store og trofaste publikum. Vi er et kor i stadig fremgang, noe vi selvsagt ønsker å vise. Også gjennom valg av salmer når vi synger julen inn. Det jeg kan si, på et rent generelt grunnlag, er at Elverum Mannskor alltid framfører det vi mener er det beste for publikum. Har de aldri hørt noe så vakkert som det de hørte sist av oss, har de ikke hørt det beste. Slik er det når den kunstneriske pila bare går en veg og det er oppover, sier den bestandig godt formulerte 1. tenoren og presidentskapsmedlemmet med ansvar for markedsføring og den slags, Trond «Tulle-Trond» Bjøntegaard.

Men den klokkeklare 1.tenoren har ingen problemer med å uttale seg friskt og åpent om det som skal skje litt tidligere førstkommende søndag. Da er det nemlig duket for juleunderholdning fra øverste hylle på kjøpesenteret Kremmertorget i Elverum. Også den opptredenen helt gratis. Som en gave.

– Dette har også blitt en klassiker i førjulstida som mange gleder seg til. Vi skaper julestemning blant alle handlende. Her kan det hende vi benytter rulletrappa i kjøpesenteret som korkrakker, vi har jo som visjon å være grensesprengende. Også her vil koret med den triple bunnlinjetenkningen selvsagt levere mannskorvarene som forventet, sier den godt opplagte tenoren.