Månedlige arkiver: november 2017

KorGalla 2017

Prisdryss over burgunderjakkene

Best på rekruttering, best på produksjon og totalt sett det beste koret. Fasiten er klar; det drysset priser over Elverum Mannskor under KorGallaen på      Lillehammer lørdag.

Selv om nær hver tredje pris gikk til koret med de velsittende og åpenbart skreddersydde korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen og den internasjonalt anerkjente   og  svært oppsiktsvekkende triple bunnlinjetenkningen, Elverum Mannskor, var ingen av de mange koristene som møttes til galla tydelig overrasket da prisene ble delt ut lørdag kveld.   Elverum Mannskor fikk prisene «Årets kor», Årets korproduksjon og Årets rekrutteringsstunt.

Burgunder-Nytt har fått tak i juryens begrunnelse for sine valg og velger her å publisere dem slik de ble presentert under gallaen. Hver enkelt pris var svært godt begrunnet og i en kort kommentar sier president, 1.bass Krey, at hver eneste begrunnelse er godt begrunnet og nøye dokumentert.

Årets kor:
Vinnerkoret er et kor som tenker og handler bredde. Dette er et kor med rom for alle, men det gjennomføres allikevel store og «hårete» prosjekt med det materialet og de sangerne de har til rådighet. De er flinke til å rekruttere nye sangere, og koret står meget høyt i kurs hos dem som er med. Kloke hoder reddet koret fra galgen noen år tilbake, og har etter det satt sine spor i hele Kor-Norge. Koret bruker virkemidler litt utenom det vanlige for å befeste sin viktige posisjon i lokalsamfunnet, og koret har et våkent øye for lokale og nasjonale trender i tiden. Samtidig tar de også vare på gode kortradisjoner. Koret har i forbindelse med Sandbeckåret 2018 tatt grep for å utvikle nytt repertoar for både damekor, mannskor og blandetkor. Og de huskes ikke minst for sitt store kompetanseløft for sangerne gjennom forberedelsene til operaforestillingen «Helt konge å si NEI» i Elverum. Vinneren av klassen Årets Kor er: Elverum Mannskor.

Årets korproduksjon:
Vinnerkoret har satt fokus på langsiktig bygging av kompetanse for korets sangere gjennom målrettet aktivitet. Gjennom et helt år bygget koret seg opp og knyttet til seg ressurser som gjorde dem i stand til å nå sine sangtekniske og kunstneriske mål. Koret satset stort på en gigantisk forestilling hvor de inkluderte og engasjerte mange samarbeidspartnere innenfor kultur og service. De samarbeidet med flere profesjonelle aktører, noe som ble et givende og stimulerende samspill for alle. Koret inviterte publikum fra et stort omland, til og med Kong Harald var blant de inviterte. Og vinneren fylte et enormt lokale med over 1000 tilhører på en forestilling. Dette er et kor som tør å gå andre veier, de tar sjanser og løper en viss risiko med den hensikt å nå andre publikumsgrupper. De mestrer gjennom dette å spre korsang til et bredere publikum enn forutsetningene kunne tilsi for et mannskor. Vinneren av klassen Årets Korproduksjon er Elverum Mannskor og operaforestillingen: Helt konge å si NEI.

Årets rekrutteringsstunt:
I denne klassen var det bare en søker, og det ble besluttet at prisen tildeles søkeren da alle seks kriteriene var oppfylt. Koret har en klar visjon og tydelige målsetninger innenfor rekruttering nedfelt i flerårige handlingsplaner og i årlige virksomhetsplaner. De holder stø kurs fremover og er meget bevisst på sitt omdømme og opparbeidede merkevare. Koret har ei klar utrykt målsetting om å nå et eksakt antall betalende medlemmer. De har videre ei målsetning om å være en ettertraktet samarbeidspartner nasjonalt og internasjonalt, og gir derved koret et jevnt tilsig av nye og berikende kormedlemmer. Koret har gått utradisjonelle veier for å rekruttere, og de har siden 1. august 2016 og frem til 1. august 2017 rekruttert hele 15 nye medlemmer. Vinneren av klassen Årets Rekrutteringsstunt er Elverum Mannskor

Tilbake til hverdagen

Vakte oppsikt på Ringsakeroperaen

Rikt illustrert oppslag i Hamar Arbeiderblad etter at representanter fra Elverum Mannskor gjestet Ringsakeroperaen tirsdag.

Direkte fra jubileumsgalla til søking etter nye impulser og tips; tirsdag kveld var representanter for Elverum Mannskor en naturlig del av premieren på Ringsakeroperaen. Ikke uventet fant pressen de burgunderrødes nærvær interessant.

– Du kan jo på svært mange måter si at Ringsakeroperaen og Elverum Mannskor jobber i det samme rommet. Det som ligger mellom det profesjonelle og det amatørmessige. Dette ble jo også et stort poeng i pressen og jeg mener 2. tenor og æreskomitemedlem Østmoe uttrykte dette på en fin måte i Hamar Arbeiderblads reportasje, sier leder av den presidentskapsutnevnte æreskomiteen for jubileumsmarkeringen, 2. bass Odd Erling Lange i en kommentar til Burgunder-Nytt.

Det hviles altså ikke på laurbærene i Elverum Mannskor. Delegasjonen ble sendt ut på oppdrag bare et par dager etter at hurraropene hadde lagt seg etter den eventyrlige 120-årsmarkeringa i Elverum lørdag. I det rikt illustrerte oppslaget i regionavisa Hamar Arbeiderblad, forteller de burgunderrøde representantene at de selv har vært en del rundt, og da særlig på ulike operascener rundt om i verden, for å hente inspirasjon og tips.

– I arbeidet med å skape en burgunderrød bevegelse, altså å bygge mer enn et mannskor, er oppmerksomhet rundt konseptet en av nøklene. Vi lever godt med at vi vekker oppsikt og blir profilert når vi beveger oss ut i det offentlige rom. Du kan si det er en del av pakka, sier 2. bass Lange i en kort, men sedvanlig presis og substansiell kommentar.

Burgunder i 120

Regionavisa Østlendingen med lysende omtale av begivenhetene.

Fra jubileumsutstillingen som var satt opp i Rådhusets foaje i anledning jubileet.

r

r

r

r

r

r

r

r

y

For et kor – for en feiring

Godt besøkt bløtkakefest med aktiviteter for store og små, fullsatt kulturhus på jubileumskonserten og en verdig jubileumsbankett. Vi snakker om det burgunderrøde kinderegget, Burgunder i 120.

Elverum Mannskor satte sitt preg på hele byen lørdag 11.11, akkurat som målsetningen var. Leder av den presidentskapsutnevnte æreskomiteen for jubileumsmarkeringen, 2. bass Odd Erling Lange, sier i en kort kommentar at han personlig er godt fornøyd med gjennomføringen, men at det er alt for tidlig å komme med noen endelig oppsummering.

– Dersom jeg skulle uttalt meg om jubileumsarrangementet så umiddelbart etter, ville det blitt en ren personlig impuls. Det holder vi ikke på med i vår organisasjon. Men jeg kan si at responsen på våre ulike aktiviteter ble som vi hadde håpet. Den foreløpige fasiten sier jevnt og godt besøk på formiddagen der merkevarebygging var i fokus, et fullsatt kulturhus, der vi fikk dokumentert vårt kunstneriske nivå og 120 til bords under jubileumsbanketten for å feire. Men som sagt; den endelige fasiten er ikke klar før den offisielle evalueringen er endelig, sier en ordknapp, men som vanlig svært presise æreskomite-leder Lange.

Burgunder-Nytts representant fulgte begivenhetene på nært hold og kan melde om stor moro for hele familien under åpent hus-arrangementet. Særlig meldes det om stor trafikk rundt posten «kast en svamp på 1.tenor Bjøntegaard». Konserten Burgunder i 120 med Nordic Tenors og Burgunderjakkene gikk for fullt hus under ledelse av Ida Nysæter Rasch. Koret har aldri fremstått som mer komplett. Av ulike årsaker var det satt ned referatforbud fra banketten, men skal en tro gjestenes reaksjoner så ble det en stor kveld med mange gode venner og fine jubileumshilsninger.

Slik framstår Elverum Mannskor i jubileumsåret 2017. Foto: Lars B. Nyland.

Alt klart for Burgunder i 120

– Blir en opplevelse

Tv-profilen Ida Nysæter Rasch er klar som kveldens historieforteller.

Tv-profil og Elverums egen Ida Nysæter Rasch gleder seg. Nordic Tenors har programmet klart og Elverum Mannskor er i festmodus. Alt klart for lørdagens Burgunder i 120, med andre ord.

– Jeg gleder meg til endelig å høre burgunderjakkene live. Det har jeg faktisk aldri gjort før og tror det blir en opplevelse, sier en opprømt Ida Nysæter Rasch til Burgundernytt dagen før dagen.

Og lørdag formiddag braker det løs med første post på programmet; åpnet hus i Kulturhuset med stor bursdagskake til alle som vil og mange aktiviteter for store og små. Quiz med flotte premier, leker for barna og 120-års jubileumsutstilling. Alle er velkommen mellom 11.00 og 13.00.

– Selve rosinen i pølsa blir likevel den store jubileumskonserten vår. Vi har vært så heldige å få med oss de viden kjente og høyt prisede Nordic Tenors på feiringa vår. De leverer fra øverste hylle. Det vil Burgunderjakkene selvsagt også gjøre. Alt vil bli ledet av Ida Nysæter Rasch, en historieforteller av klasse, sier en optimistisk og svært godt opplagt leder av den presidentskapsutnevnte æreskomiteen for jubileumsmarkeringen, 2. bass Odd Erling Lange. Han legger til at det fortsatt er noen billetter tilgjengelig og at konserten starter klokka 18.00.

Billetter får du enten kjøpt i Kulturhuset, på biblioteket eller her

Statsråden har for mye å gjøre

Rekker ikke Burgunder i 120

Lørdag er det klart for 120-årsfeiring av Elverum Mannskor med gratis bursdagsfest på formiddagen og stor konsert med Nordic Tenors på kvelden. Kulturministeren takket ja til invitasjonen, men har nå trukket den tilbake.

– Vi har fått beskjed fra Kulturdepartementet at stastråd Linda Hofstad Helleland veldig gjerne skulle vært med på feiringen, men at det dessverre likevel ikke passet inn i hennes travle program. Men det over 50 mann store koret, Nordic Tenors og musikalske venner kommer. Det gjør vår alles Ida Nysæter Rasch også som skal lede den store konserten, sier leder av den presidentskapsutnevnte æreskomiteen for jubileumsmarkeringen, 2. bass Odd Erling Lange.

Lange forteller  at det blir servert en gigantisk bursdagskake i Rådhuset lørdag formiddag. Her blir det bursdagsfeiring med ulike aktiviteter for store og små. Burgunder-utstilling, egen barneavdeling, quiz og stemmeprøving for den som ønsker og framvisning av den gigantiske operaforestillingen «Helt konge å sin nei» for å nevne noe.

Konserten Burgunder i 120 går i Storsalen klokka 18.00. En musikalsk reise gjennom korets 120 år med følge av den svært anerkjente Nordic Tenors og ikke minst med konsertpianist Tore Mortensen som god støtte. Publikum vil også få servert en videohilsen fra kulturministeren til jubilantene. Noe hun gjerne ville gjøre som et plaster på såret fordi hun ikke kunne komme personlig.

Billetter til den gedigne konserten får du tak i her