Archive for desember, 2014

Uheldig, sier presidenten


2014
12.23

Fikk regelrett marsipanlokksjokk

Bløtkake med marsipanlokk til presidentens tale og blandet oppstilling av koret. Mye var nytt og annerledes, men likevel sørget Elverum Mannskor for at det ble julestemning i Elverum.

Tydelig rystet forsynte mannskorsangerne seg av det som var satt fram.

At koret med de velsittende og helt åpenbart skreddersydde korjakkene og den internasjonalt anerkjente grunntonen denne gangen skulle opptre med såkalt blandet oppstilling, var selvsagt godt kjent for de alltid opplagte og de naturlige og åpenbare kulturprisvinnerne og korambassadørene. Men at det skulle serveres bløtkake med marsipanlokk – og ikke den regulære kremkaka – da presidenten skulle holde årets tale, kom som et sjokk.

– Jeg tror mange først ikke skjønte hva de hadde møtt opp på. Riktignok var rundt 40 feststemte og forventningsfulle sangere møtte opp og oppdekkingen så først helt vanlig ut. Men da presidenten bød på kaffe, gikk det et gisp gjennom forsamlingen. Marsipanlokk og ikke krem på toppen av kaka? Ikke til å tro, sier en av koristene i det på mange måter veldige koret som Burgunder-Nytt har vært i kontakt med. Vedkommende ønsker å være anonym i frykt for at kritikken kan bli oppfattet som ren systemkritikk.

Presidentskapsmedlem og 2.bass, Gunnar “I-Fare-For-Snart-Å-Bli-Som-Silvio-Berlusconi” Hofgaard, med ansvar for arrangementer og gjennom det leder av den mye omtalte gruppen som står bak de etter hvert så skandaleomsuste vintrekningene som kalles gjennomkorrupt og serverer resultater som synes tvers gjennom bestilte hver eneste mandag kveld, sier til Burgunder-Nytt at den opprinnelige bestillingen gikk på tradisjonell kremkake, men på grunn av rene oppbevaringshensyn ble marsipanlokk denne gangen foretrukket.

President Mellum i glitrende slag under årstalen.

– Jeg ser ikke på kakevalget som virksomhetskritisk, men dog noe uheldig, sier presidenten for de kongelige hoffleverandørene av Gamle Norge og de offisielle og i realiteten eneste leverandørene av Elverumssangen, den alltid velformulerte og svært opplagte 1. tenoren, Einar Mellum.

Men den uheldige kakesaken la ingen demper verken på presidentens årstale eller korets opptreden i Elverum kirke. Som vanlig avsluttet mannskoret seansen med sin eventyrlige versjon av «Det lyser i stille grender». Opp mot feilfritt og det sedvanlige «julesukket» kom også i år fra et tårevått publikum i den fullsatte kirka. Den observante kortilhenger la også merke til at koret denne gangen stilte blandet i forhold til stemmegruppene. Svært vellykket og selvsagt et ekstra godbit til alle som hadde kommet for å høre Elverum Mannskor synge julen inn. Et nytt kunstnerisk steg er tatt for det nesten bestandig CD-aktuelle koret med  de høyt dekorerte koristene. Så ble det altså jul allikevel.

Guttene synger jula inn


2014
12.19

Sjokkerer med «Julekveld»

Elverum Mannskor skal blant annet framføre den svært krevende salmen «Julekveld» i Elverum kirke søndag. Nyheten slo ned som en regelrett bombe i det internasjonale kormiljøet.

Pressemeldingen som tikket natt til fredag.

Som vanlig har det vært knyttet stor spenning rundt hva guttene i de svært velsittende og helt åpenbart skreddersydde korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen skal framføre da jula skal synges inn i Elverum kirke søndag kveld. Korets strenge regime rundt publiseringen har skapt en del spekulasjoner, men natt til fredag 19. desember kom den etterlengtede pressemeldingen med korets valg av sanger. Den store overraskelsen var salmen «Julekveld», eller «Nå vandrer fra hver en verdenskrok» som også mange kjenner den vakre salmen som.

Ingen i koreliten som Burgunder-Nytt har vært i kontakt med så denne salmen komme. Men de fleste nikker anerkjennende på korskallene sine etter å ha tenkt på salmen opp mot det på mange måter veldige koret med en korpolitisk oppsiktsvekkende triple bunnlinjetenkningen.

– Nei, denne så jeg ikke komme, men ja – den vil garantert kle et kor med såpass internasjonal grunntone og med et så godt forankret lokalt akseptert tonebilde, sier en av Nord-Europas virkelige korstørrelser som helst vil være anonym.

Før offentliggjøringen var det spekulert i om koret skulle framføre «Nordnorsk julesalme». Burgunder-Nytt kunne nylig avslørte en Facebook-melding fra selveste sjefsdirigent og kunstnerisk leder Inger-Pernille Stramrud som kunne tyde på det, men det ble aldri offisielt bekreftet av presidentskap eller kunstnerisk utvalg i det helt toneangivende førstevalget og de kongelige hoffleverandører av «Gamle Norge» . Men dette viste seg altså å stemme. I tillegg skal det nesten bestandig CD-aktuelle og svært høyt dekorerte koret framføre «Det lyser i stille grender». Ingen i koret ønsker å uttale seg utover det som står i pressemeldingen.

Se hele pressemeldingen her

Snart klart for å synge jula inn


2014
12.16

FB-melding skaper rykteflom

Igjen er det ville og intense spekulasjoner i korpressen rundt Elverum Mannskors valg av sanger til årets vi synger jula inn-arrangement. En facebookmelding fra sjefsdirigenten har fått fart i ryktemakeriet.

Meldingen som har fått fart på korekspertisen.

Tradisjonen tro er det knyttet stor internasjonal interesse rundt hva de nesten bestandig CD-aktuelle guttene i de velsittende og helt åpenbart skreddersydde korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgudnerrøde fargen, skal fremføre når jula skal synges inn i Elverum kirke søndag 21. desember.

– Vi har utarbeidet retningslinjer med et strengt informasjonsregime rundt publiseringen av sangene. Dette i et forsøk på selv å styre presset på særlig presidentskapsmedlemmene. Ingen uttaler seg om valget av julesanger, det blir sendt ut en kort pressemelding der sangene står, det er alt. Denne kommer ikke før fredag før konserten, sier visepresidenten med særlig ansvar for merkevarebygging og markedsføring samt generalsekretær i korets blytunge kunstneriske utvalg, 2. tenor Gunnar Østmoe. Les om oppstyret rundt sangene i 2010

Han legger noe ironisk til at «dere trenger vel ingen krystallkule for å forstå at burgunder-klassikeren Det lyser i stille grender også i år vil bli framført». For store deler av byens innbyggere blir det nemlig ikke ordentlig jul før det firstemte sisteverset har lagt seg i kirkerommet.

Enkelte korpolitiske kommentatorer har spekulert i om de kongelige hoffleverandører av Gamle Norge og de offisielle og i realiteten eneste leverandørene av Elverumssangen, koret med den internasjonale grunntonen og den mer lokalt aksepterte klangen, i tillegg skal framføre Nordnorsk julesalme. Kildene skal være en Facebook-melding fra selveste sjefsdirigent og kunstneriske leder, den alltid så korglade og faglig uvanlig solide Inger-Pernille Stramrud.

– Vel er korpressen blitt svært omtrentlig i sin kildekritikk, men å bruke en FB-melding som eneste kilde er useriøst. Jeg er kjent med meldingen som kom midt i november en gang. Utover det har jeg ingen kommentar, sier visepresidenten med den langt mer oppsiktsvekkende barten enn stemmen.

Ellers står høydepunktene som vanlig i kø for det toneangivende førstevalget i Elverum, Elverum Mannskor, når det nærmer seg jul. Visepresidenten mener presidentens tale for året, servert sammen med den sedvanlige kremkaka i forkant av julekonserten, er en svært viktig korbegivenhet.

– Et tilbakeblikk samt retningsførende tanker for neste år. Helt åpenbart et av årets viktigste korpolitiske hendelser, sier visepresident Østmoe, selvsagt uten å røpe noe av innholdet i verken talen eller hva som kan bli retningsførende for 2015.

Sissel Kyrkjebø lurte alle


2014
12.06

Når enden er god…

– I sort kjole, ikke burgunderrød? Publikum var lamslått da Sissel Kyrkjebø entret Terningen Arena fredag. Lettelsen var enorm da sangfuglen avslørte hva som lå bak fargevalget.

Sissel i burgunderrødt som Elverum Mannskors jakker.

I fjor stilte verdensstjernen i en burgunderrød kjole. De fleste forståsegpåere innen korpressen og alle andre mente det var helt naturlig og det eneste riktige i byen med mannskoret som er kjent for sine velsittende og helt åpenbart skreddersydde korjakker i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen.

– Da hun denne gangen kom i en sort kjole, ble jeg først matt, mattheten gikk så over i nummenhet og til slutt oppgitthet. Men inni meg kvernet tankene; Kyrkebø er jo ikke dum, det må være noe vi ikke ser. Og det var det jo, sier visepresidenten med særlig ansvar for merkevarebygging og markedsføring samt generalsekretær i det veldige kunstneriske utvalget for de kongelige hoffleverandørene av Gamle Norge og de offisielle og nærmest eneste seriøse leverandørene av Elverumssangen, 2. tenor Gunnar Østmoe. Les om fjorårets konsert her.

Sissel i sort som Elverum Mannskors benklær.

For midt i konserten gikk nemlig sangdronningen fra Bergen ut for å skifte. Ut på scenen kom hun tilbake i en helt fargeriktig kjole, nemlig en burgunderrød. Hele Kyrkjebøs smarte opplegg åpenbarte seg og lettelsen sto å lese i publikum.

– Jeg vil si Kyrkjebø denne gangen tok enda et skritt nærmere Elverum Mannskor og anerkjente på en ypperlig måte vår triple bunnlinjetenkning og vår gjennomsubstansielle visjon. Først kjørte hun sort – samme farge som på våre benklær. Så følger hun altså opp med burgunderrødt som i jakkene våre. Klart det er rørende. På mange måter vil jeg si det burgunderrøde verdigrunnlaget vant en seier i kveld, sier visepresidenten i det nesten bestandig CD-aktuelle koret med den internasjonalt anerkjente grunntonen.

Tenoren, med den mer spesielle barten enn stemmen, avslutter med at han nå aller mest er veldig glad. Både på Sissel Kyrkjebøs og Elverum Mannskors vegne.

Tenor-skøyer kjenner få grenser


2014
12.01

Burgunderrød movember

Et glimt inn i en helt annen verden.

Den ofte noe breiale systemkritiker og 2.tenor, Bjørge «roten-til-alt-ondt-i-skosjikane-saka» Furuheim, farget på novembers siste dag sin movember-bart burgunderrød. Nei, ikke sant. Hvem ellers?

Mange i det internasjonale kormiljøet fikk seg en støkk da det sent søndag kveld ble spredt et bilde av den mer eller mindre kjente tenor-klovnen i det svært kjente og nesten alltid CD-aktuelle mannskoret med den internasjonalt anerkjente grunntonen og med sin korpolitisk helt oppsiktsvekkende triple bunnlinjetenkning. Bildet viser helt tydelig Bjørge «roten-til-alt-ondt-i-skosjikane-saka» Furuheim. Bildet viser også helt tydelig en bart og den er i hvert fall ikke i samme farge som annet synlig hår på systemkritikeren og skøyerens kropp.

– Jeg skal selvsagt ikke være påståelig da jeg bare har sett hår på Furuheims kropp som er synlig for alle andre også, for å si det på den måten. Men det kan jo se ut som om her er brukt kunstig farge for å skape et slags burgunderrødt skjær, sier visepresident med særlig ansvar for markedsføring og merkevarebygging samt generalsekretær i korets veldige kunstneriske utvalg. 2. tenor Gunnar Østmoe.

Tenoren med den mer spesielle barten enn stemmen, uttalte sent søndag kveld at han egentlig ikke hadde lyst til å tenke på naturlig eller ikke naturlig hårfarge på Furuheims ulike kroppsdeler da det tross alt var første søndag i advent og tid for familie. Men han la til på sitt helt sedvanlige hyggelige og adekvate vis at han på mange måter forstår at den globale korpressen ivrer etter å finne ut av Furuheims hårfine ablegøyer. Les om skosjikane-saka her


WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera