Månedlige arkiver: desember 2013

Ingen jul uten Elverum Mannskor

Atter en jul i burgunder

I kirka før jul sang Elverum Mannskor så vakkert at publikum nærmest ga seg ende over. 2.juledag var det duket for ny gåsehud-følelse da koret med den internasjonalt anerkjente grunntonen leverte varene fra scena på hjemmebanen sin; Terningen Arena.

Per Kjelland og Helene Bøksle.

Guttene i et eventyrlig driv.

Det er noe nesten magisk i blandingen av Elverum Mannskor og jul.  Det høyt dekorerte og nesten alltid CD-aktuelle koret med den oppsiktsvekkende triple bunnlinjetenkningen var som vanlig det bærende koret da byens kor sang jula inn. En del andre kor hadde også kommet, men som vanlig dreide det aller meste seg om de burgunderrøde kulturambassadørenes opptreden. Særlig er borgerne opptatt av den magiske versjonen av «Det lyser i stille grender».

Plass til alle
– I år hadde vi offentliggjort hvilke sanger vi skulle framføre i forkant. Det gjorde at vi fikk uvanlig ro i forberedelsene. Vi skal evaluere kommunikasjonstrategien rundt dette, men vi kan vel si den var usedvanlig vellykket denne gangen, sier en svært godt opplagt president i det på stadig flere måter veldige mannskoret, 1.tenor Einar Mellum. Han legger til at det for enkelte kor kanskje ikke er like viktig å starte samtidig og med samme sang. Men presidenten sier det er en svært avslappet atmosfære og høyt under det korfaglige taket da byens kor samles til julesang.

Overlegent
2.juledag, derimot, er det kvalitet hele vegen på gjesteartistene til veterankorpset. I år besto gjestene av Helene Bøksle og Elverum Mannskor. På hver sin måte leverte de to kulturinstitusjonene korsang til de mange frammøtte. Hele det gedigne showet ble, nærmest helt sjølsagt, ledet av et medlem av Elverum Mannskor. Og ikke et hvem som helst; tidligere sjefdirigent og kunstnerisk leder, nå spesialrådgiver i internasjonale spørsmål, medlem av korets blytunge kunstneriske utvalg og trolig professor i Elverum Mannskor, 2. tenor og rykende fersk 50-åring, Per Kjelland. Kulturstørrelsen leder showet på en helt overlegent bra måte.

Tok ingen sjanser i Terningen Arena

Sissel valgte burgunder

Da verdensstjernen Sissel Kyrkjebø entret Terningen Arena, på mange måter Elverum Mannskors hjemmebane, tok hun ingen sjanser. Hun stilte i burgunderrødt.

Sissel Kyrkjebø møtte sitt publikum i ja, burgunderrødt. Hva ellers?. Foto: Anita Høiby Gotehus, Østlendingen.

En svært stolt og glad, men langt fra overrasket president og 1. tenor i det på mange måter veldige mannskoret med den internasjonalt anerkjente grunntonen og den korpolitisk svært oppsiktsvekkende triple bunnlinjetenkninga, Einar Mellum, sa i en kommentar sent søndag kveld at Kyrkjebøs valg av kjole neppe var tilfeldig. Til det var det burgunderrøde for fremtredende.

– Jeg tror heller at verdensstjernen har gjort grundig forarbeid. Elverumspublikummet er vant til å få levert gode konsertopplevelser med et burgunderrødt kunstnerisk bakteppe. Dette visste hun nok og tok derfor ingen sjanser. Du kan si at Kyrkjebø kjørte på det sikre, sier den høyt empatisk utviklede presidenten med den klokkeklare røsten.

Også visepresidenten med særlig ansvar for merkevarebygging og markedsføring samt generalsekretær i det på mange måter veldige mannskorets blytunge kunstneriske utvalg, 2. tenoren med den mer oppsiktsvekkende barten enn stemmen, Gunnar Østmoe, var tilfreds med hva han så i den fullsatte Terningen Arena søndag kveld. Han sier en kort uttalelse at han tror Kyrkjebø, som Elverum Mannskor, har fått sitt sceneantrekk skreddersydd. Riktignok er han i tvil om kvaliteten var lik. Selv har jo koret sine velsittende og helt åpenbart skreddersydde korjakker fra sin korskredder i fjerne Østen som utelukkende bruker den aller beste silke.

– Vi har jobbet hardt i mange år for å få aksept for at det burgunderrøde skal gå hånd i hånd med kunstnerisk kvalitet. At selveste Sissel Kyrkjebø også så å si kaster seg på denne bølgen, er en aksept for vår tenkning og ikke minst er det et kvalitetsstempel i forhold til vårt kunstneriske nivå, sier visepresidenten i det svært dekorerte og nesten alltid CD-aktuelle mannskoret.

Setter stemningen i år igjen

Frigir sensitive opplysninger

Presidentskapet for det høyt dekorerte koret med den internasjonalt anerkjente grunntonen, har frigitt dokumentet som avslører hva som skal framføres i kirka 15. desember. Etter en samlet vurdering.

MÅL: Viktig å ta riktige mål av den nye sjefsdirigenten Inger-Pernille Stramrud, mener 1.tenor Frode Skjæret (t.v) og president Einar Mellum (t.h)

Førjulstiden er bestandig travel for et så attraktivt og robust kor som Elverum Mannskor. Ja, det er nesten i overkant med opptredener i desember måned. Ikke virksomhetskritisk, men vi beveger oss på en grense, skriver et samlet presidentskap i en pressemelding som ble sendt hele den internasjonale korpressen sent onsdag kveld.

Samlet vurdering
Bakgrunnen for pressemeldingen er de årlige spekulasjonene på hva det på stadig flere måter veldige mannskoret med de velsittende og helt åpenbart skreddersydde korjakkene i den vemodig vakre burgunderrøde fargen skal framføre når julen skal synges inn i Elverum.

– Etter en samlet vurdering har vi valgt å gå ut med hvilke julesanger vi går for denne gangen. Men rekkefølgen forblir «unntatt offentlighet», sier 2.tenoren med den mer oppsiktsvekkende parten enn stemmen, visepresident med særlig ansvar for markedsføring og merkevarebygging, samt generalsekretær i det blytunge kunstneriske utvalget, Gunnar Østmoe.
t
Stemning
«Juleklokkor», «Mot jul» og «Det lyser i stille grender» er sangene som skal gi elverumsingene den gode julestemningen i år.
Ellers informerer presidentskapet om at det er tatt vitale mål av den nye kunstneriske lederen og sjefsdirigenten. Disse er sendt til den thailandske korskredderen slik at uniformeringen skal være i orden. Det nevnes også opptredener på Kremmertorget 14. desember og i Terningen Arena 2. dag jul. Presidenten, den alltid veltalende og velklingenede 1. tenoren med den empatiske væremåten, Einar Mellum, sier i en kort kommentar at man selvsagt vil komme tilbake med mer rundt disse store oppsetningene.