Månedlige arkiver: oktober 2013

Historisk dirigentskifte

Stramrud går i burgunder

KLAR: Inger-Pernille Stramrud tar over burgunderjakkene.

Den internasjonalt svært anerkjente og nasjonalt respekterte korlederen og dirigenten Inger-Pernille Stramrud er utnevnt til Elverum Mannskors nye sjefsdirigent og kunstneriske leder.

Hvem som skal lede det på mange måter veldige mannskoret med de opp mot vemodig vakre burgunderrøde korjakkene har opptatt store deler av den europeiske korpressen den siste tida.

Natt til fredag ble nyheten sluppet. Etter først ukelange sonderinger og deretter noen dager med reelle plattformsforhandlinger, kunne partene offentliggjøre den gledelige enigheten. Stramrud starter opp sitt virke i Elverum fra nyttår. Hun kommer fra stilling i Norges Korforbund som hun vil trappe ned i.

– Vi er stolte og glade. Og ikke minst trygge på at valget vårt vil bety ytterligere framgang for burgunderjakkene. I tillegg er dette en historisk utnevnelse. Vårt 116 år gamle kor har aldri tidligere hatt kvinnelig dirigent, sa presidenten for det høyt dekorerte og nesten bestandig CD-aktuelle koret med den internasjonalt anerkjente grunntonen, den tvers gjennom empatiske og uvanlig strukturerte 1.tenoren Einar Mellum.

Mellum sier han ikke vil komme inn på innholdet i samtalene som har foregått de siste månedene. Men sier det på alle måter har vært en ryddig, oppklarende og ikke minst lærerik prosess. Visepresidenten med særlig ansvar for merkevarebygging og markedsføring samt generalsekretær i det veldige korets blytunge kunstneriske utvalg, 2. tenoren med den mer oppsiktsvekkende barten enn stemmen, Gunnar Østmoe, er også uvanlig ordknapp og presis.

– Av rent korpolitiske og korstrategiske årsaker blir det feil å referere til detaljer i sonderinger og forhandlinger vi har vært gjennom. Det som er viktig er at vi er enige om en plattform. Sjefsdirigent Stramrud gleder seg til å ta fatt på oppgaven og koret gleder seg stort over å ha fått tak i denne veldige kapasiteten, sier Østmoe. Visepresidenten sier at mange detaljer måtte på plass og at dette er årsaken til at prosessen har trukket ut i tid. 2. tenoren sier videre at det har vært viktig for alle i prosessen at det ikke har kommet ut lekkasjer. Østmoe har likevel lyst til å streke under at det aldri har vært særlig avstand mellom partene. De burgunderrøde har jobbet under det samme mottoet som de blåblå regjeringskameratene: Ikke noe er klart før alt er klart.

Lader opp til regjeringsskifte

Koreliten går i burgunder

Annerledeshøsten er i full gang i koret med den internasjonalt anerkjente grunntonen. Uansett rødgrønt eller blåblått, her går det i burgunder, stråler den høyt skattede presidenten.

Thomas Caplin trives i burgunder.

Sigurd Engesnes trives i burgunder.

Per Kjelland trives i burgunder.

Erik Rynefors trives i burgunder.

Etter at Trond Våge, utelukkende fordi han fikk et jobbtilbud som ikke lot seg kombinere med den særdeles prestisjetunge jobben som sjefsdirigent og kunstnerisk leder for det høyt dekorerte koret med de velsittende og helt åpenbart skreddersydde korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen, måtte takke for seg i sommer, har koret lagt opp til en helt spesiell høst.

– Vi har trukket til oss store musikalske ledere for å være enda bedre forberedt til å møte ny sjefsdirigent og kunstnerisk leder på nyåret, sier presidenten for det høyt dekorerte koret, den empatisk godt utviklede og glassklare 1.tenoren, Einar Mellum.

Burgunderjakkene har plukket blant det ypperste av Nordens store musikalske ledere. Korstørrelsene Thomas Caplin, Erik Rynefors, Sigurd Engesnes, og Per Kjelland står på plakaten. Ved siden av korfaglig påfyll, er det lagt opp til sosiale samlinger av godt gammelt merke.

President Mellum er taus rundt hvem som skal ta over de offisielle og i realiteten eneste leverandørene av Elverumssangen og de kongelige hoffleverandørene av Gamle Norge fra nyttår.

– Jeg kan si vi er ferdige med sonderingene og skal til med den korpolitiske plattformen. Det blir ingen rødgrønn eller blåblå plattform, den blir burgunder. Ellers kan jeg si som en annen leder ofte har sagt den siste tida; her er ikke noe klart før alt er klart, sier den svært veltalende presidenten.