Månedlige arkiver: november 2012

Hastemøte i presidentskapet

Ubegrunnet bekymring

Presidentskapet ble hasteinnkalt søndag kveld etter at bekymringsmeldinger var kommet på at 2. tenor og stemmekoordinator Bjørge “roten-til-alt-ondt-rundt-sko-sjikane-saka” Furuheim skal ha konvertert til blandakorbevegelsen.

2. tenor Bjørge Furuheim synger med damer fra scena i kulturhuset om dagen. Helt greit, særlig da det er to lesber, mener presidentskapet.

Bekymringsmeldingene skal ha kommet i kjølvannet av at den eplekjekke, svært breiale, til tider ufine, men samtidig enkelte ganger trivelige, omgjengelige og medmenneskelige 2, tenoren med den veldige og intense lysten på en plass rundt presidentens bord, er med i en slags oppsetning sammen med to damer. Forestillingen “1 rett og 2 vrang mister maska” er et slags småvåvent kveldsshow for voksne som går for fulle hus i Elverum om dagen.

Meldingene har gått på at deler av forestillingen inneholder sang der manne- og kvinnestemmer er blandet. Dette har fått flere til å tvile og ikke minst undre. Ord som blandakor er blitt benyttet. Så mange har stilt spørsmålstegn ved Furuheims aktiviteter at presidentskapet for de på stadig flere måter veldige mannskoret med den internasjonalt anerkjente grunntonen og den mer lokalt anerkjente klangen, var samlet sent søndag kveld for å drøfte den betente saken.

Etter at det hasteinnkalte presidentskapsmøtet var over, sendte den klokkeklare og svært empatisk velutviklede presidenten, 1. tenor Einar Mellum, ut en enstemmig vedtatt uttalelse i sakens anledning. I uttalelsen heter det at saken ikke anses å være en disiplinærsak og at 2. tenor Furuheim på ingen måte har fusket i mannskorfaget eller på noen måte skiftet verken korfaglig eller korpolitisk side.

“Presidentskapets konklusjon på at det ikke er noe kritikkverdig i Furuheims engasjement i oppsetningen, kommer særlig som et resultat av det faktum at det er lesbiske kvinnestemmer tenoren blandes med i dette tilfellet. Selv om ikke lesber er kvalifisert i et mannskor, er mange så nære at vi må godta samklang med denne gruppen uten at det av den grunn kan kalles blandakor”, heter det i uttalelsen fra presidentskapet.

– Vi har satt oss grundig inn i saken. Det vi etter hvert diskuterte var hvem som egentlig er rett og vrang. I koret blir jo Furuheim ofte sett på som den litt vrange systemkritikeren. Skulle det vært to rette og en vrang, eller kanskje aller helst to skeive og en vrang? Uansett er presidentskapet trygge på at Furuheim ivaretar merkevaren vår på en god måte, sa president Mellum i en kommentar sent søndag kveld.

Burgunderrødt jubileum

Knuter på jubileumssløyfene

Det har vær begivenhetsrike uker for det toneangivende førstevalg, guttene i Elverum Mannskor. Strålende kritikker og trøbbel med avkledning er stikkord.

Av hensyn til familien velger Burgunder-Nytt å sladde bildet av en av 2.tenorene som våknet søndag morgen bare iført sort sløyfe.

Det på stadig flere måter veldige koret med den internasjonale grunntonen og den mer lokalt anerkjente klangen har feiret seg selv med stor festivitas og feiende konserter. 115-årsjubileet ble en enestående suksess med fullsatt kirke og stor bankett med gode venner. Suksess ble også den mer interne sammenkomsten for de burgunderrøde kulturkjæledeggene. Dog ikke helt uten trøbbel for enkelte.

2.tenoren til høyre skal også ha våknet i senga bare timer etter at dette bildet ble tatt, utelukkende ikledd den sorte sløyfa. Av årsaker som på bildet over, er også dette sladdet.

– Det stemmer. Jeg fikk et par telefoner fra rådville korbrødre søndag morgen. Spørsmålet var rett og slett  hvordan sløyfen skal løsnes. Særlig skal problemene denne gangen ha vært tydelige for 2. tenorene. To av dem våknet visst dagen etter bare utstyrt med sort sløyfe, sier en hoderystende uniformsansvarlig, direkte underlagt presidentskapet, 1. bass Henning B. Pedersen. Til spørsmålet om uniformsansvarlig i tilstrekkelig grad har sørget for opplæring i på- og avtagning av sort sløyfe bare snøfter han.

Burgunder-Nytt vet hvilke to 2. tenorer det er snakk om, men vil av hensyn til familien ikke publisere navnene og sladder bildene som hører til denne artikkelen.

Ellers kan Burgunder-Nytt melde om nok en lokaljournalistisk innertier etter å ha lest omtalen av jubileumskonserten som ble holdt i Elverum Kirke. Venner fra inn- og utland, fra øst og vest, var samlet i en overfylt kirke til en opp mot fenomenal konsert. Lokalavisa Østlendingen omtalte konserten på en helt utenom vanlig flott måte. Se den treffende omtalen her.

En korkjempe er gått bort

Et solid knippe sangere fra Elverum Mannskor tok i dag et siste farvel med en sangerbror helt utenom det vanlige; 1. tenor Kristian Fjelstad. Burgunderjakkene sang den stemningsfulle «Nocturne» av Evert Taube i kirka. Bildet er tatt i 2006 da Kristian  imponerte daværende kulturminister Trond Giske ved åpningen av Festspillene i Elverum.


Minneord

En sangerbror er gått bort. Og denne gangen en svært spesiell en.
Kristian Fjelstad var del av Elverum Mannskors grunnfjell.
I over 70 år var han et trofast medlem av koret og en
sjelden stødig leverandør av de aller lyseste tonene.
Kristian var en klassisk førstetenor.

Elverum Mannskor opptok Kristian, oppriktig og gjennom flere generasjoner.
Både kunstnerisk og sosialt.
Det spesielle kameratskapet, det tette samholdet og
den ekte gleden over å skape sang sammen
var årsaker til Kristians enestående lojalitet og entusiasme.
Helt til det siste viste han ekte glede og et tydelig snev av
stolthet over korets oppsving de siste åra.
Lite gledet nemlig 1. tenor Fjelstad mer enn den trygge forvissningen
om at Elverum Mannskor er i stadig utvikling og har konstant vekst.

Det lune smilet, det oppmuntrende blikket, den trygge minen.
Alle som kom til, merket vi Kristian.
– Det var på tide, humret Kristian da han på vegne av sitt kjære Elverum Mannskor
mottok Elverum kommunes kulturpris i 2007.
Da var han 91 år gammel.
Koret hadde akkurat gjennomført jubileumsforestillingen “Kalas”
– en hyldest til Astrid Lindgrens forfatterskap. Fire fullsatte forestillinger.
Ja, alt har sin tid, og nå var tiden altså kommet for Kristian.
Burgunderjakkene lyser fred over hans minne.

Elverum Mannskor