Månedlige arkiver: juli 2012

Sesongavslutningen

Fra Koppang til Tartu

Det har vært en heftig avslutning på årets sesong. Koret har spilt på hele sitt kunstneriske og sosiale register både innenlands og utenlands.

1.bass Evenstad fikk velfortjent heder under korstevnet på Koppang.

Koret med den internasjonalt anerkjente grunntonen og den mer lokalt aksepterte klangen, de nesten alltid CD-aktuelle, høyt dekorerte og meget korempatiske kulturambassadørene i de velsittende og åpenbart skreddersydde korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen, var av de selvsagte høydepunktene da Norges Korforbund Østerdalen var samlet til stevne i Koppang. Guttene leverte så tårene sprengte seg på under kirkekonserten. Og det sedvanlige sukket, ofte kalt ”Burgunder-sukket”, gikk gjennom publikum etter siste tone av den svært vakre versjonen av ”Sommarpsalm”. Artig var det også at flere kor forsøkte seg med sang i kirka, at forbundslederen i sin åpningstale fokuserte på at Elverum Mannskor har hatt formannen lengst i forbundets historie og at så mange var med på festen for å feire den burgunderrøde innsatsen etterpå. Den opp mot eminente 1.bassen Evenstad mottok i tillegg heder for lang og tro tjeneste i Norges korforbund.

Per Kjelland hedret for sin fenomenale innsats under siste øvelse som dirigent på norsk jord.

Siste på norsk jord
Sjefsdirigent og kunstnerisk leder, samt muligens professor i Elverum mannskor, Per Kjelland, fikk godt å drikke og burgunderrøde roser da koret var samlet til hans siste øvelse med dirigentstokken på norsk jord. Den gjennomempatiske og høyt skattede presidenten, 1.tenor Einar Mellum avleverte godsakene sammen med et knippe svært gjennomtenkte og adekvate ord. Kjelland svarte med å takke alle og enhver for de 12 årene han har ledet koret. Han poengterte sterkt at han nå gleder seg til å ta fatt på gjerningen som 2.tenor, en stemmegruppe nesten skreddersydd for hans kompetanse.
– Det har vært en utrolig reise og jeg gleder meg til neste etappe. Vi kan nå akkurat så langt som vi vil. Både jeg og koret kan ha godt av et taktskifte nå, så den alltid like sprudlende, entusiastiske og korfaglig tunge Per Kjelland.

Rundt 8.000 tilskuere var på plass for å få med seg Elverum Mannskor. Og de andre korene.

Rundt 4.000 korsangere stilte opp stemmevis og sang fellesnummerne til stor glede for de mange tisluerne.

Eventyret Tartu
Den internasjonale korfestivalen i estiske Tartu, som Burgunder-jakkene var spesielt invitert til, ble en kunstnerisk og sosial opptur på mange måter. Alt det praktiske var som vanlig lagt eminent til rette av den svært reisevante og uvanlig presise 2. bassen Odd-Erling ”Birkebeineren er for kort og det er egentlig Marcialonga også” Lange. Det var lagt opp til en omfattende quiz, intern festaften, små og store opptredener ved siden av selve gigantfestivalen.
Rundt 4.000 sangere var samlet i byen for å være sammen med Elverum Mannskor, sangertoget skapte kaos i sentrumsgatene og rundt 8.000 tilskuere kom for å høre korsang. Elverum Mannskor leverte selvsagt varene fra øverste hylle. Mange av de andre korene, slike som svenske Orphei Drängar og de andre toppkorene i Estland, Finland og Latvia leverte også. Medlemmene i Orphei Drängar hadde forresten stor glede av å være med burgunderjakkene i busksang på kveldene da de var innkvartert på samme hotell. Neppe helt tilfeldig at de to korene havnet på samme hotell så likt som de på mange måter framstår.

1.tenorene hadde et internt seminar i den estiske byen. Her jobber ekvipasjen Thomasgaard/Madsbu med framføringsteori.

Festaften
Det sosiale høydepunktet for mange var nok Elverum Mannskors egne festaften. Kveldens tema var enkelt og greit Per Kjelland, dette var jo hans siste offisielle oppdrag som dirigent for det på mange måter veldige mannskoret. Som avslutning på den flere dager lange quizen var oppgaven lagvis, to og to, og holde en takketale for hovedpersonen. 15 taler ble framført og fikk fram både latter, tårer og trampeklapp, både blant tilhørerne og dirigenten selv.
Årets quiz var tre-delt. Først en ren Per Kjelland-Quiz på bussen fra Elverum til Gardermoen, så en generell quiz på flyet til Tallinn. Så altså tale-oppgaven. Litt overraskende var det laget Tangen/Hermansen som stakk av med 1,premien da poengene var talt opp. Premier ble høytidelig utdelt.
Tidligere mangeårige formann, for det het ikke president den tida, Paul Tangen holdt kveldens hovedtale. Som alltid meget stødig og substansiell. President Einar Mellum utnevnte Per Kjelland til æresmedlem av det snart 115 år gamle gigantkoret og festen kunne starte!

Tvungen lønnsnemnd

Konflikten er over

President Einar Mellum gikk sent i går kveld inn og stanset den pågående konflikten i Burgunder-Nytt-redaksjonen med tvungen lønnsnemnd. Igjen kan nyheter publiseres på det brennhete nettstedet.

Presidet Einar Mellum og presidentskapet gjorde med Burgunder-Nytt-ansatte som regjeringen gjorde med oljearbeiderderne. Gikk inn med tvungen lønnsnemnd.

Konflikten som har pågått i en måneds tid har vært helt fastlåst. Partene har stått svært langt fra hverandre i spørsmålet rundt hvorvidt dissident og systemkritiker, den alltid breiale og uvanlig presidentskapskåte men også til tider trivelige og ikke minst presidentskapsutnevnte stemmekoordinatoren for 2.tenorene, Bjørge roten-til-alt-ondt-rundt-skosjikane-skandalen Furuheim skal få uttale seg så ofte og så kritisk rundt det høyt dekorerte korets virksomhet som han faktisk gjør. Flere mener ytringene går ut over korbevegelsens anseelse og slik sett virker mot utgivelsens formålsparagraf, nemlig: ”Å dyrke og fremheve korbevegelsen generelt, mannskorsangen spesielt og Elverum Mannskor helt spesielt”.

Får ytre seg
I en pressemelding som kom fra presidentskapet i går kveld heter det at konflikten må opphøre. Tvungen lønnsnemnd argumenteres med at konsekvensene av at en hel korverden blir uten nyheter fra de burgunderkledde kulturambassadørene på sikt blir for stor.
”Den omstridte 2.tenoren skal selvsagt, på lik linje med alle andre, få uttale seg fritt. Selvsagt innenfor presseetiske prinsipper, anstendighet og rimelighetens grenser. Det er dog å bemerke at Burgunder-Nytt-redaksjonen er ikke mer fri og uavhengig enn at alt som publiseres må bygge opp under korets triple bunnlinjetenkning”. Heter det i pressemeldingen. Presidenten, den alltid rause, romslige og særdeles empatiske 1. tenoren med den urnorske og rene stemmen, Einar Mellum, var ikke å treffe for ytterligere kommentar.

Gleder seg
Heller ikke visepresident med særlig ansvar for merkevarebygging og markedsføring samt generalsekretær i det blytunge kunstneriske utvalget for det på stadig mer veldige mannskoret, 2. tenor Gunnar Østmoe, vil si særlig mye annet enn det som står i pressemeldingen.
– Det har vært en markedsføringsmessig tung tid for koret vårt. Uten en saklig, fri og uavhengig korpresse til stede har det vært vanskelig å få oppmerksomhet rundt viktige korpolitiske spørsmål. Videre er det ikke tvil om at det har vært problemer med å få publisitet rundt vår generelle virksomhet. Nå gleder jeg meg bare til at nyheter fra sesongavslutningen skal komme, sier en lettet visepresident og snurrer fornøyd i barten som for øvrig er langt mer oppsiktsvekkende enn stemmen.

Redaktøren i Burgunder-Nytt, som av ulike årsaker ønsker å være anonym, sier at det ligger stoff om mannskorets eventyrlige sesongavslutning klart for en sulten leserskare og at det vil komme en samleartikkel når redaksjonen har fått samlet seg og kommet i gang igjen.