Månedlige arkiver: april 2012

Konsert-klare

Finsikter vårformen

Koret med den korpolitisk banebrytende og svært internasjonalt oppsiktsvekkende triple bunnlinje-tenkningen jobber for tiden målrettet mot vårens kunstneriske og sosiale høydepunkt.

Pliktene kaller i utlandet og snart er de burgunderkledte guttene igjen "på veien" med pass, kredittkort og sangerlue.

Koppang i Stor-Elvdal og Tartu i Estland har i vår en ting felles; begge stedene får gleden av å være vertskap for det toneangivende førstevalg og de åpenbare kulturprisvinnerne, det på mange og stadig flere måter veldige mannskoret med de velsittende og helt klart skreddersydde korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen, de offisielle og i realiteten eneste leverandørene av ”Elverumssangen” og de kongelige hoffleverandørene av ”Gamle Norge”, Elverum Mannskor.

Storslått i Koppang

– Ja. Det er snakk om et omfattende kunstnerisk løft, men selvsagt er ikke lista lagt så høyt at det ikke på sikt skal finnes god klaring. Og sosialt vil jeg si vi allerede er godt innenfor målkravene som er satt i planverket, sier en svært klar og presis visepresident med særlig ansvar for merkevarebygging og markedsføring samt generalsekretær i det svært hardt arbeidende og høyt skattede kunstneriske utvalget, 2.tenoren med den mer spesielle barten enn stemmen, Gunnar Østmoe.

Han forteller at det kunstneriske programmet for Estland-turneen skal presenteres under et eget presseseminar senere i vår, men letter gjerne på sløret hva gjelder Koppang og årets sangerstevne.

– Det er ingen hemmeligheter forbundet til vårt valg av sanger under kirkekonserten i Stor-Elvdal lørdag 9.juni. Vi vil servere korklassikeren ”Brudefærden i Hardanger”, den vare og svært vakre ”Så skimrande var aldrig havet” og den meget stemningsfulle ”Sommarpsalm”. Alt vil selvsagt bli presentert på vår sedvanlig empatiske og uvanlig klangfulle måte, sier den presidentskapsutnevnte generalsekretæren og årsmøtevalgte visepresidenten for de nesten bestandig CD-aktuelle mannskoristene fra Østerdalens hovedstad.

Påskerenn for 2.tenorer

2.tenor Aamodt med familie etter at seieren var sikret. (Foto: Lauvåsen Hytteforening)

Ellers er det å verdt nevne at 2.tenorrekka i det på mange måter veldige koret, Elverum Mannskor, nærmest har enerett på å vinne det svært krevende påskeskirennet i hytteområdet Lauvåsen i Stor-Elvdal. Setereier og visepresident Gunnar Østmoe med familie har vunnet rennet en rekke ganger og stakk nylig av med vandrepokalen til odel og eie. Av hensyn til andre deltakere, valgte den svært rause visepresidenten å holde seg unna rennet denne gangen og da åpnet det seg muligheter for andre hytteeiere. Slike som Østmoes 2.tenor-kollega, den svært kunstnerisk begavede, uvanlig hyggelige og på samtlige måter svært godt utrustede Øystein Aamodt. Aamodt stakk i år av med den aller gjeveste premien, nemlig napp i vandrepokalen.

– Det bare måtte bli en representant fra 2.tenor rekka i ”Burgunderjakkene”. Det er nesten blitt en tradisjon, sier visepresidenten og smiler i snurrebarten. Han legger til at det som vanlig lugget mye for 2.bass og presidentskapsutnevnte reisegeneral samt årsmøtevalgte revisor og leder i valgkomiteen, Odd-Erling ”Birkebeineren er for kort og det er egentlig Marcialonga også” Lange under det samme påskeskirennet. Lange har nemlig også hytte i området, men har, så langt Burgunder-Nytt har fått på det rene, ikke noen gang vært virkelig i nærheten av napp i pokalen eller fått noen som helst form for premiering i det prestisjefylte skirennet.

Dirigentskifte til høsten

Våge går i burgunder

Per Kjelland takker av og Trond Våge tar over. Til høsten er det duket for dirigentskifte i det på stadig flere måter veldige Elverum Mannskor.

Korstørrelsen Trond Våge er klar for burgunderjakkene.

Korstørrelsen, organisten og den gjennomtrivelige og meget kunstnerisk målbevisste og faglig tunge Trond Våge er, i følge kilder tett på presidentskapet, håndplukket til oppgaven med å utvikle Elverum Mannskor videre. Toppledelsen i koret med den internasjonalt anerkjente grunntonen og mer lokalt anerkjente klangen og med de velsittende og helt åpenbart skreddersydde korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen skal, i følge opplysninger Burgunder-Nytt sitter inne med, ha jobbet en tid med å få på plass ny sjefsdirigent og kunstnerisk leder for de åpenbare kulturprisvinnerne og nesten bestandig CD-aktuelle kulturambassadørene fra Østerdalens hovedstad.

Den beste

Mellum forteller at ”dirigentjakten” har vært lite komplisert og svært vellykket. En hurtigarbeidende og uvanlig kompetent komitè, bestående av presidenten og visepresidenten, ble rett etter nyttår nedsatt av presidentskapet. Mandatet var å finne den personen som best kan videreutvikle og føre Elverum Mannskor videre. Som på den beste måten kan forvalte korets vedtatte prinsipper, visjoner og mål. Som på den beste måten kan forvalte verdiene som er bygget opp og sørge for å bygge opp nye.

– Den korpolitisk svært strategisk viktige og den internasjonalt banebrytende triple bunnlinjetekningen som all vår virksomhet styres av, var selvsagt også viktig. Og alle piler pekte en veg. Mot korstørrelsen i våre egen by, Trond Våge. Ikke helt overraskende, men ikke mindre gledelig takket han ja etter en kort betenkningstid, sier en lettet og svært stolt president, Einar Mellum.

Ingen dramatikk

Burguder-Nytt har fått bekreftet at Kjelland vil fortsette i koret som 2.tenor og trolig tar han opp igjen sitt virke som spesialrådgiver i internasjonale spørsmål direkte underlagt presidentskapet. Tittelen ”muligens professor i Elverum Mannskor” er selvsagt uavhengig av dirigentgjerningen og vil derfor gjelde. Den bestandig så veltalende, presise og empatiske sjeldent godt utviklede presidenten, Einar Mellum, sier i en kommentar at det ikke ligger noen form for dramatikk bak Kjellands beslutning om å tre til side.

– Per Kjelland har signalisert at han ønsker avløsning som dirigent og kunstnerisk leder. Han har frontet koret i 12 år og vært eksponenten for den rivende utviklingen koret har vært gjennom. Det gjelder både kunstnerisk og organisatorisk. Kjelland har sittet i førersetet på Elverum Mannskors eventyrlig reise, tiden er inne for å bytte sjåfør. Kjelland skal være med oss videre, men uten dirigentpinnen og det kunstneriske ansvaret, sier presidenten med den vakre tenorstemmen og den kameratslige omgangsformen, Einar Mellum.

Einar Mellum avslutter med å si at dirigentskiftet behørig vil bli markert på et senere tidspunkt.