Månedlige arkiver: mars 2012

Offisielle leverandører

Ny internasjonal suksess

Internasjonal stor begivenhet i byen og, vi holdt på å si helt selvsagt; hovedingrediensen var Elverum Mannskor.

Den høytidlige invitasjonen til den store feiringen. Kulturelt trekkplaster: Elverum Mannskor - Burgunderjakkene.

Koret med den internasjonalt anerkjente grunntonen, den mer lokalt aksepterte klangen og den korpolitisk innovative, oppsiktsvekkende og korstrategisk overlegne triple bunnlinjen, de åpenbare kulturprisvinnerne og hele skoghovedstadens kulturambassadører og musikalske kjæledegger, Elverum Mannskor, sto for høytid da Namibias ambassadør i Norden og svært mange andre meget prominente gjester feiret den namibiske nasjonaldagen i går kveld.

Nye relasjoner

Med sine meget velsittende og helt åpenbart skreddersydde korjakker i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen, sang de offisielle og i realiteten eneste leverandørene av ”Elverumssangen” og de kongelige hoffleverandørene av ”Gamle Norge” så gjennomført taktfast, ømt, høytidsstemt og vakkert at mang en tåre ble lokket frem. Jubelen etter fremførelsen av Namibias og Norges nasjonalsanger, ”Elverumssangen” og mannskorklassikeren ”Naar fjordene Blaaner” fortalte alt. Begeistrede tilrop og nærmest trampeklapp fulgte guttene ut av det feststemte lokalet etter framførelsen. Burgunder-Nytt møtte en stolt og rørt president for det toneangivende førstevalg, Elverum Mannskor, sent i går kveld.

– Det er viktig for oss å levere solid kunstnerisk innhold og opptre profesjonelt på denne typen oppdrag. Vi møter mennesker og miljøer vi ikke til vanlig omgås og kan på den måten skape nye og viktige relasjoner. Koret øker sitt omdømme samtidig som det gir oss kunstneriske utfordringer. Videre styrker dette vårt internasjonale engasjement og er med på å bygge opp under korets fra før meget viktige ambassadørrolle, sier den bestandig så veltalende og meget substansielle presidenten, 1.tenoren med den uvanlig kameratslige og tvers gjennom empatiske væremåten, Einar Mellum.

Sko-spenning igjen

Som vanlig ble det i den systemkritiske kretsen, som nå for øvrig egentlig bare innebefatter 2.tenor og presidentskapsnedsatte, ikke årsmøtevalgte, stemmekoordinator, den til tider eplekjekke og vel frittalende, men dog også tvers gjennom trivelige og enkelte ganger festlige og kunstnerisk forberedte Bjørge ”roten til alt ondt under sko-sjikane-saken” Furuheim, knyttet stor spenning til hvilket skotøy den bestandig like korrekt antrukne visepresidenten med særlig ansvar for markedsføring og merkevarebygging samt generalsekretær i det på stadig flere måter veldige korets kunstneriske utvalg, 2.tenor Gunnar Østmoe hadde valgt for kvelden.

– Jeg ble som vanlig målt fra topp til tå med støyende bemerkninger om det ene og det andre. Men ansiktsuttrykket til dissidenten og den uvanlig presidentskapskåte tenor-klovnen med den breiale kjeften gikk fra offensiv opprørsk og lett hoverende til en resignert og anerkjennende imøtekommelse. Noen ganger tenker jeg at kanskje min 2.tenorbror Furuheim er selve opphavet til uttrykket ”opp som en løve og ned som en skinnfell”, avslutter den svært rause og forståelsesfulle visepresidenten som er mer kjent for barten enn stemmen, Gunnar Østmoe, og koster på seg et overbærende smil.

Furuheim raser

Krever vinlotteritilsyn

– Maken til spill for galleriet har jeg så langt ikke opplevd. Mandagens helt åpenbare skandale må få et etterspill, raser 2.tenor Furuheim. Han krever et regelrett regimeskifte når det høyt dekorerte koret med den internasjonale grunntonen skal gjennomføre sine fremtidige vinlotterier.

Kunstnerisk leder, sjefsdirigent og muligens professor i Elverum Mannskor, Per Kjelland, med kveldens vinpremie.

Sent mandag kveld kontaktet Furuheim redaksjonen i Burgunder-Nytt med sin, etter eget utsagn ”helt groteske” historie. Det var det nyvalgte presidentskapsmedlemmet, 2.bass Runar Hedenstad, som fikk æren av å ”trekke” ut vinnerkulen tidligere på kvelden. Furuheim forteller opprørt og med helt skjelvende røst:

Ble helt stille
– Ut av posen fiklet han ut kulen til sin forgjenger i presidentskapet, fysioterapeutbror og, så vidt jeg vet, svært nære og gode venn, 1.bass Håkon Morten. Det skulle vel være en takk for presidentskapsplassen, regner jeg med. Det Hedenstad, som for øvrig er mer kjent for å ha avlet opp et av landets største fotballspillere enn for sin korfaglige og korpolitiske tyngde, ikke hadde fått med seg, var at vennen Morten ikke var tilstede på korøvelsen for koret med de velsittende og helt åpenbart skreddersydde korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen. Ordet tragikomisk fikk brått en ny betydning. Folk så bort, ned og opp, messer Furuheim og fortsetter:
– Feiltrekningen adstedkom selvsagt med stor forvirring og rådløshet. Som nødløsning ble kula til dirigent Kjelland fiklet fram. Til og med Hedenstad, etter en og en halv times øvelse, hadde nemlig fått med seg at dirigenten var på plass. Slik sett var han trygg på at vinflaska ”traff” også denne mandagen. Det er nesten ikke til å tro, sier en rystet Furuheim. Han mener tiden er overmoden for å nedsette et vinlotteritilsyn som kan overvåke trekningene.

Ikke dårlig taper
Den svært høyt profilerte, til tider støyende, enkelte ganger også brautende og manipulerende, men samtidig høyt skattede stemmekoordinator og i flere øynes kameratslige, rettferdige og tvers gjennom ærlige og noen ganger også festlige Bjørge ”Roten-Til-Alt-Ondt-Rundt-Sko-Sjikane-Skandalen” Furuheim legger til at han er svært skuffet over at det han kaller ”den åpenbare forbigåelsen av mitt soleklare kandidatur til presidentskapet” ikke medførte tung og kritisk presse i etterkant av de burgunderrødes årsmøte. Men er rask med å slå fast at ”dette ikke er noen som helst form for hevn eller en dårlig taper-reaksjon”. Les om sko-sjikane-skandalen her

Vil hjelpe andre
– Jeg har forholdt meg taus, ville ikke forhåndsdømme eller på noen måte fremstå som en dårlig taper. Men nok er nok. Gårsdagens vinlotterifarse er helt åpenbart av offentlighetens interesse og kan bare ikke skjules for en fri og uavhengig presse. Slik fungerer demokratiet. Derfor velger jeg å fortelle min historie til Burgunder-Nytts lesere. Håpet er at det kanskje kan hjelpe andre i samme situasjon, sier en av 2.tenorrekkas mest profilerte systemkritikere, den bestandig så eplekjekke og sosialt velutviklede og en sjelden gang også kunstnerisk godt forberedte dissidenten og stemmekoordinatoren for 2.tenorene, Bjørge ”Roten-Til-Alt-Ondt-Rundt-Sko-Sjikane-Skandalen” Furuheim.

Opptatt av tilsvarsretten
– Presidentskapets virke er tuftet på åpenhet og tåler dagens lys. Min eneste kommentar er at jeg regner med at også Burgunder-Nytt arbeider under det grunnleggende prinsippet om tilsvarsrett og balanse i sin fremstilling, sier en meget bestemt og presist formulert president, Einar Mellum. Han mer enn antyder at presidentskapsmedlem og 2.bass Gunnar “I-Fare-For-Snart-Å-Bli-Som-Silvio-Berlusconi” Hofgaard, med ansvar for arrangementer og gjennom det leder av den mye omtalte gruppen som står bak de etter hvert så skandaleomsuste vintrekningene som kalles gjennomkorrupt og serverer resultater som synes tvers gjennom bestilte hver eneste mandag kveld, bør bli kontaktet i sakens anledning.

Vinkulene er runde
– Dette er vi blitt vant til og kritikken går på ingen måte inn over oss. Vinkulene er som fotballene, de er runde og kan trille alle veier. Cup er cup, stafett er stafett og vinlotteri er vinlotteri, brummer den meget substansielle og tvers gjennom redelige og gjennomtrivelige 2.bassen og presidetskapsmedlemmet Gunnar Hofgaard. Han legger til at han mener kritikken er grunnløs og faller på sin egen urimelighet.
– Konspirasjonsteoriene florerer og beskyldningene hagler nesten hver eneste mandag. Men de er tatt ut av løse løfta og ofte så hinsidige at det bare er fantasien bak dem som imponerer, sier en uvanlig godt opplagt arrangementsansvarlig til Burgunder-Nytt sent i går kveld.