Månedlige arkiver: oktober 2011

Vin-reprise

Ny trekning i ren X-files-stil

Denne mandagen var det loddtrekkeren selv sin tur til å sikre seg hovedgevinsten, en flaske god rødvin. Det ble atter en kveld med klyping i armene og måpende blikk. Og selvsagt fornyet fart i spekulasjonene om korrupsjon og avtalt spill rundt vintrekningene i Elverum Mannskor.

Madsbu poserte villig etter mandagens vinskandale. Med trekningsposen i ene hånda og gevinsten i den andre bare bevises det for hele korverden at det er ugreie forhold som råder.

Den stadig mer pampevennlige, småklamt innyndende og til tider direkte smiskende, men samtidig rett som det er politisk korrekte og svært kunstnerisk opplagte samt høyt utdannede og i generell forstand omtenksomme 1.tenor Jens Petter ”alltid tidlig og godt over skia” Madsbu foretrakk ikke så mye som en mine da han mandag kveld sto med hendene fulle av både vinnerkule, hovedgevinst og trekningsposen med alle kulene i.

Klassisk utbrudd
Godt regissert som det til tider pinlige opptrinnet var marsjerte Madsbu til pampebordet og snappet gevinsten etter at egen kule var trukket ut. Derfra gikk hande fire skrittene til der redaktøren av Burgunder-Nytt satt og der poserte Madsbu stilsikkert med vinflaska. Alt tydeligvis vel forberedt og svært godt drillet. Her skulle vinneren avbildes og omtales. En rystet forsamling av åpenbare kulturprisvinnere og medlemmer av koret med den internasjonalt anerkjente grunntonen og den mer lokalt aksepterte klangen, koret med de velsittende og åpenbart skreddersydde korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen satt igjen som levende spørsmålstegn med halvåpne munner og ren forskrekkelse i blikket. Som så ofte før var det 2.tenorenes valgte stemmekoordinator, den selv ikke så rent lite rævsleikende og sjeldent presidentskapskåte men også tvers gjennom rause, ordentlige, pliktoppfyllende og ryddige figuren dog uten plagsomt mye substans mellom øra men med en glassklar og uvanlig stødig tenorstemme, Bjørge ”roten til alt ondt rundt sko-sjikane-skandalen” Furuheim, som brøt stillheten med det klassiske og helt dekkende ”Makan”.

Et ikke-tema

Så åpenbar var bestillingsverket at selv den meget nøkterne, tvers gjennom etterrettelige og uhyggelig stødige 1.tenoren Rolf ”kalles noen ganger for Robert fordi han er bror til presidenten og det var jo også Robert Kennedy” Mellum måtte riste på hodet å se trist ned i bordplata. Men ved pampebordet var det få som kikket ned i bordplatene. Presidentskapsmedlem og 2.bass Gunnar “I-Fare-For-Snart-Å-Bli-Som-Silvio-Berlusconi” Hofgaard, med ansvar for arrangementer og gjennom det leder av den mye omtalte gruppen som står bak de etter hvert så skandaleomsuste vintrekningene som kalles gjennomkorrupt og serverer resultater som synes tvers gjennom bestilte hver eneste mandag kveld, og hans innerste krets av pengetellere og vingaukere så ut til ta trekningen med fatning. Ingen store jubelscener denne gangen. Heller ikke ble det spandert på uttrykk av typen ”Ja ja men, du. Var det noen som fortjente en flaske akkurat i kveld så var det jammen Madsbu” eller ”Som jeg skulle bestilt trekningen. Madsbu har jo jammen stått på med å bestille hotell i Karlstad og alt mulig”.

Presidentskapet for det høyt dekorerte, meget CD-aktuelle og på mange måter veldige koret kommenterer av prinsipp ikke udokumenterte påstander om juks og avtalt spill. Kilder som sitter nær de toneangivende presidentskapsmedlemmene sier likevel at temaet har vært oppe til diskusjon. – Direkte feil. Dette er ikke et tema i presidentskapet. Vi har viktigere saker å diskurere. Rykter om noe annet er trolig ondsindigheter satt ut av fiendtlige kor, sier en ordknapp men sjeldent glassklar 2.tenor og visepresident med særlig ansvar for markedsføring og merkevarebygging samt presidentskapets representant i det blytunge Kunstneriske utvalg, dog med mer anerkjent bart enn stemme, Gunnar Østmoe.

Mer bråk om vin

Kontant oppgjør ga uttelling

Avlevering av brune konvolutter bulende av gangbar valuta, heftig ”god-blonking” og rause kameratslige klapp på pampeskuldre gjorde susen. Vinpremien gikk atter en gang til en av de betrodde i den såkalte ”aller innerste sirkelen”.

Arkivfoto: Bildet ble tatt for to uker siden. Vinneren er den samme, bare genseren og vinflasken er forskjellig.

Lite var nytt under mandagens trekning. Det var et sedvanlig helt parodisk oppspill til trekningen. Med stor aktivitet hva gjaldt pengeoverleveringer og overflatevennlighet satt i system. Lett småtrippende var pampebordrepresentantene der de liksom lurte på; hvem av dem skulle stikke av med hovedgevinsten denne høstmandagen? Nytt var det dog at små barn nå blir brukt i det påståtte skitne spillet om mandagsrødvinen hos de burgunderrøde kulturkjæledeggene med den internasjonalt anerkjente grunntonen og den mer lokalt anerkjente klangen, de høyt dekorerte og CD-aktuelle Elverum Mannskor.

Annerledes genser
– Ja. Jeg liker det dårlig, men fireåringen Helga ble brukt som alibi for en uskyldig trekning. Nå snakket jeg med henne etterpå og hun fortalte med store forbausede øyne at hun følte en ekkel dragning mot en bestemt kule. ”Det var akkurat som om armen min ville at jeg skulle ta akkurat den kulen, selv om ikke resten av meg ville”, fortalte hun meg, sier en smårystet og forbauset småbarnspappa samt visepresident med særlig ansvar for markedsføring og merkevarebygging, 2. tenor Gunnar Østmoe og rister trist på hodet. For ut av posen trillet atter en gang kulen til sjefspengeoppteller og ivrig pampebordbesitter, den alltid like lysterlige og lune 1.bass Odd Henry Halvorsen. Genseren til vinneren og etiketten på flasken var eneste forskjell fra trekningen for to uker siden.

Vantro og sjokk
For en uke siden ble Burgunder-Nytt nærmest bombadert av tips, tydelig plantet av medlemmene rundt pampebordet. Tipsene var av typen ”denne gangen var det vel ikke noe tull. Hederskaren Randen stakk jo av med vinflasken”. Så langt har det altså gått; at normale trekninger skal frontes som noe annerledes. Redaksjonen, som jo jobber under helt normale journalistiske kriterier, overså selvsagt helt forsøkene på en slik utidig påvirkning.

Med 1.bass Strand, 1. tenor Mellum og 1. tenor Thomasgaard klarte sjefsdirigenten å gå fra mannskortrall til elgfall.

Elg og jubileum
Men livet går tross alt sin vante gang blant guttene i det på mange måter veldige koret med de velsittende og åpenbart skreddersydde jakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen. Sjefsdirigent og kunstnerisk leder samt muligens professor i Elverum Mannskor, Per Kjelland, har hatt hell på helt andre områder enn vanlig. Nylig gikk det fra mannskorstrall til elgfall for det alltid så elegante og gjennomtrivelige multitalentet. Den treffsikre dirigenten felte en ordentlig okse under årets jakt. Selvsagt godt hjulpet av et kor av medjegere; både basser og tenorer.

Selveste 1. bass Hedenstad rundet nylig 50 år. Selvsagt hedret med en bukett roser i tidsriktige farge.

Videre er det verdt å merke seg at selveste 1.bass og fotballpappa Hedenstad nylig har rundet 50 år. Selskapet ville jubilanten gjerne feire i de burguderrødes CD-innspillingsstudio på Storhov i Heradsbygd. Og selvsagt stilte den rause 2.tenoren og alltid vel godt kunstnerisk forberedte 2.tenor Peer Jacob Svenkerud sine lokaler til dispensasjon for den store feiringen. Som seg hør og bør ble Hedenstad hedret med burgunderrøde roser. Burgunder-Nytt gratulerer.