Månedlige arkiver: september 2011

Ny vinskandale

Lojal pengeteller «vant»

En svært fornøyd pengeteller og 1.bass, Odd Henry Halvorsen.

Så var turen kommet til 1. bass Odd Henry Halvorsen da vinlotteri-gevinsten skulle deles ut, eller trekkes som det fortsatt offisielt heter.

Kretsen rundt presidentskapsmedlem og 2.bass Gunnar “I-Fare-For-Snart-Å-Bli-Som-Silvio-Berlusconi” Hofgaard, med ansvar for arrangementer og gjennom det leder av den mye omtalte gruppen som står bak de etter hvert så skandaleomsuste vintrekningene som kalles gjennomkorrupt og serverer resultater som synes tvers gjennom bestilte hver eneste mandag kveld, fornekter seg ikke. Sist mandag var det tydeligvis på tide igjen å verdsette en av sine egne med en liten påskjønnelse i form av hovedgevinsten i det kollektive vinlotteriet. Vinflasketuten rundt pampebordet pekte mandag på 1.bass Halvorsen.

La ut penger?
De CD-aktuelle kulturambassadørene og de åpenbare kulturprisvinnerne med den internasjonalt anerkjente grunntonen og den mer lokalt aksepterte klangen i Elverum Mannskor samlet seg som vanlig til kaffe og vintrekking mandag kveld. Det meldes om en nesten surrealistisk stemning etter at kulen tilhørende den alltid småhumrende og uvanlig lune pengetelleren, 1.bass og fast medlem av pampebordet, Odd Henry Halvorsen, dukket opp.

En av de med aller størst mistro til vintrekningene, systemkritiker og dissident, valgt stemmekoordinator og alltid lett smiskende men likevel ærlige, åpne og rause, Bjørge ”Roten-Til-Alt-Ondt-Rundt-Sko-Sjikane-Skandalen” Furuheim, sier i en kommentar at han faktisk ikke har opplevd maken til spill for galleriet. Han påstår at han i kaffekøen observerte at Halvorsen spanderte, eller ”la ut”, for kaffe og vintrekning for pampestørrelsen og vintrekningssjef, den glassklare 1.tenoren og valgt stemmekoordinator, Frode Skjæret.

Som på en annen planet
– Ja. Og hendelsen ble en gang ikke forsøkt skjult. Det er jo ikke noe suspekt i å legge ut eller låne penger i en slik situasjon. Det som virker aldeles som skutt ut av en annen planet, er at oppgjøret kom umiddelbart og i form av førstegevinsten i vinlotteriet, sier 2.tenor-skøyeren med den noe breiale framtoningen, Bjørge ”Roten-Til-Alt-Ondt-Rundt-Sko-Sjikane-Skandalen” Furuheim.

Det har ikke lyktes Burgunder-Nytt å få kommentarer fra presidentskapet for det på mange måter veldige koret med de velsittende og åpenbart skreddersydde korjakkene i de opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen. Heller ikke ”vinneren” Odd Henry Halvorsen eller ”trekningsansvarlig” Frode Skjæret har vært tilgjengelig for kommentar.

Valget 2011

Avgjorde trolig valget

Både røde og blå utroper seg til vinnere av valget i Elverum. Vinneren er altså begge, burgunder med andre ord. Og det ble en thriller av et valg; trolig ble Burgunder-Nytts valgduell direkte utslagsgivende for resultatet.

Følg den hvite pilen og finn Elverums nye ordfører Erik Hanstad i nesegrus beundring etter en av Elverum Mannskors opptredener. I forkant sjefsdirigent Kjelland og president Mellum.

”For meg er Elverum Mannskor noe av det mest henførende og rørende vakre jeg kan tenke meg. At det går an å danne et kor med så velformede og musikalsk velutstyrte menn i en by med kun 20.000 innbyggere er for meg en gåte!  Sannheten er at det bare er min kone, mine tre barn og noen utvalgte familiemedlemmer for øvrig som er i nærheten av å ha så stor plass i mitt hjerte”.

Slik svarte en åpen og oppriktig Erik Hanstad da Burgunder-Nytt nylig hadde byens ordfører-kandidater til utspørring. Det lønner seg tydeligvis å være ærlig; i dag er han Elverums nye ordfører. Burgunder-Nytt kan i dag i tillegg avsløre at den nye ordføreren er observert som bergtatt tilskuer til flere av det på mange måter veldige korets opptredener de siste årene.

Kunnskap avgjorde?
Burgunder-Nytts redaktør oppsummerte duellen med å si at det sikreste er å gi sin stemme til Elverum Mannskor. Innertier, med andre ord. Det ble videre konkludert med at alle ordførerkandidatene uttrykte at de satte stor pris på koret og ville benytte seg av korets veldige kompetanse. Likevel er det ikke til å stikke under en stol at det var visse forskjeller i kandidatenes tilnærming til den politisk interessante kor-duellen.  Forskjeller som kan ha hatt en direkte betydning for hvem som til slutt trakk det lengste strået i kampen om å ta over stolen til Elverum-ordfører Terje Røe, som for øvrig selv synger i et mye mindre og særdeles blandet kor.
– De to heteste kandidatene, Erik Hanstad og Ingvar Midthun, var begge korpolitisk substansielle og kom med mange gode innspill. Dog må det sies at Hanstad nok hadde en mer omfattende kunnskap om byens kormiljø generelt og Elverum Mannskor spesielt. Svarene var, på mange måter, mer presise i sin form, sier presidenten for det høyt dekorerte og uhyre CD-aktuelle koret med de velsittende og helt åpenbart skreddersydde korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen, den alltid presist formulerte og empatiske 1.tenoren med den glassklare røsten, Einar Mellum i en kommentar.

FrP-taktikk feilet?
Visepresident med ansvar for markedsføring og merkevarebygging samt generalsekretær i det blytunge kunstneriske utvalget, 2.tenoren med den mer bemerkelsesmessige barten enn stemmen, den alltid presist og korpolitisk korrekt uttalende og etter boka velkledde, Gunnar Østmoe har, på oppdrag av presidentskapet i  det toneangivende førstevalg og de offisielle og i realiteten eneste leverandørene av ”Elverumssangen” samt kongelige hoffleverandører av ”Gamle Norge”, sett nærmere på ordførerkandidatenes svar før valget og er glassklar i sin analyse.
– FrP-kandidat Kersti Grindalens noe våvede tilnærming med antydninger om korets høye alder og lite kledelige jakker har åpenbart ikke slått an hos velgerne. Selv tolket jeg dette som humor, den har nok mange ikke sett og utfallet kjenner vi alle. Fatalt. Når det gjelder forskjellen mellom Midthun og Hanstad må jeg selvsagt bare si meg enig med presidenten. To svært gode duellanter, men kanskje sto Hanstad for den vanlige leser fram med mer korfaglig tyngde og troverdighet, sier visepresidenten med det, av Bjørge ”Roten-Til-Alt-Ondt-Rundt-Sko-Sjikane-Skandalen” Furuheim, meget mye omtalte skotøyet.

Alt ved det gamle

En eventyrlig vintrekning

Frode Skjæret med vinflasken som var en tur innom Elverum Mannskors øvelse mandag før den trygt havnet tilbake til 1.tenorens hjem.

Det på mange måter veldige Elverum Mannskor er i full gang med øvelser etter ferien. Med øvelser kommer vinlotteri. Og igjen rystes koret av påstander om juks og avtalt spill. Tonen er hard, påstandene røffe.

Mandagens vintrekning i det høyt dekorerte og meget CD-aktuelle koret, vil gå inn i historien som den aller mest korrupte gjennom tidene mellom himmel og jord over hele verden. For den observante leser sier ikke det rent lite. Nytt var det at denne gangen ble det i realiteten ikke en gang gjort seriøse forsøk på å skjule det avtalte spillet. Kulturambassadørene og de åpnebare kulturprisvinnerne var vitne til en velregissert men nesten pinlig forestilling.

Måtte låne vin
Presidentskapsmedlem og 2.bass Gunnar “I-Fare-For-Snart-Å-Bli-Som-Silvio-Berlusconi” Hofgaard, med ansvar for arrangementer og gjennom det leder av den mye omtalte og etter hvert så skandaleomsuste gruppen som står bak de påstått gjennomkorrupte vintrekningene som synes tvers gjennom bestilte hver eneste mandag kveld, hadde glemt at det var valgdag og stengte Vinmonopol-dører. Men et presidentskapsmedlem for et toneangivende førstevalg med velsittende og helt tydelig skreddersydde korjakker i opp mot vemodig vakker burgunderrød farge, er vant til å finne kreative løsninger. Hofgaard ringte derfor en av pampebordets aller mest profilerte medlemmer, nemlig den glassklare og meget kunstnerisk godt utrustede samt en av korets skarpeste tekstanalytikere, 1.tenor Frode Skjæret. Denne lånte gladelig ut en flaske vin fra sine rikholdige hyller og tok den med på øvelsen.

Mange reaksjoner
Hele låneaffæren viste seg å være et rent spill for galleriet. For ut av posen med de mange kulene ble Skjærets egen kule ”trukket” ut! Tilfredsheten og roen senket seg over pampebordet.  Vinen havnet tilbake i 1.tenor-sekken og etter hvert hjem til sin faste plass i 1. tenor Skjærets vinhylle.
”Dette nærmer seg stygt en parodi”, ”Er det en spøk?”, ”Hvor er skjult kamera?”, ”Er det vinlotteri eller vinplotteri?”, ”Nå skulle 2.tenor og valgt stemmekoordinator, den overraskende lite taktisk kloke men dog tvers gjennom ærlige, åpne og til tider rause Bjørge ”Roten-Til-Alt-Ondt-Rundt-Sko-Sjikane-Skandalen” Furuheim vært her, da skulle de fått hørt”.
Reaksjonene var mange og kommentarene hang løst i minuttene etter den skandaløse ”trekningen”. Men verre var det tydeligvis ikke at fra pampebordet kom påklistrede Ivo Caprino-figur-lignende ansiktsuttrykk og høye og skingrende utrop som ”Nei, sett på maken – nå står ikke verden til påske”, ”Er det mulig – jammen er ikke verden stor noen ganger” og ”Ja, den trekninga, den trekninga – den er sannelig ikke til å bli klok på”. Alt kom mellom munnfullene av kringle, sukkerbiter og kaffe mens det som vanlig ivrig ble telt opp penger og gjort bindende avtaler for neste mandag.

Ny sesong i gang

Opptak før oppstart

Grunnet til tider hysterisk interesse rundt CD-produksjonen ”Absolute Burgunder vol.II”  ble innspillingene gjort på hemmelig sted i helga før den offisielle sesongstarten.

Burgunderjakkene gjorde innspillingen av den meget påkostede CD-produksjonen "Absolute Burgunder vol.II" på hemmelig sted.

Av det presidentskapet kaller «helt korstrategiske årsaker» valgte koret denne gangen å gå bredt ut med å annonsere sesongstart mandag 5.september. I realiteten startet Elverum Mannskor altså opp noe tidligere med CD-innspillingen.

Lite konkret
– En så påkostet og kunstnerisk uvanlig krevende produksjon fordrer ro både i forberedelsene og under selve innspillingen. Etter det enorme trykket vi opplevde både før og ikke minst etter debut-CDen ”Absolute Burgunder vol.I”, følte vi at hemmelighold var eneste farbare veg for oss denne gangen, sier den meget korpolitisk korrekte og bestandig kommunikativt presise visepresidenten med særlig ansvar for markedsføring og merkevarebygging samt generalsekretæren i det prestisjemessig blytunge kunstneriske utvalget i det på stadig flere måter veldige koret, 2.tenor med mer spesielle bart enn stemme, Gunnar Østmoe.
Østmoe sier det bør være kjent at CDen skal slippes 11.11.2011 klokken 11.11 i Elverum og at CDen inneholder 11 Margrethe Munthe-låter. Men mer vil heller ikke visepresidenten for de åpenbare kulturprisvinnerne og det høyt dekorerte koret med de velsittende og helt åpenbart skreddersydde korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen si.

Noen av guttene hviler mellom innspillingsslagene på det meget hemmlige stedet.

Nye sangere
– Vi har selvsagt en tanke og en godt forankret plan for lanseringen. Men her må vårt store og svært trofaste publikum leve i spenning en stund til. Det eneste jeg vil si er at det kommer til å bli en uforglemmelig CD-lansering. En lansering som vil kle et kor som er den offisielle og i realiteten eneste leverandør av ”Elverumssangen” og kongelige hoffleverandører av ”Gamle Norge”, sier en kort men som vanlig presis og vennlig president, den meget empatisk godt utviklede 1.tenoren med den uvanlig kameratslige og åpne væremåten, Einar Mellum. Og stiller seg selvsagt bak alt den velformulerende visepresidenten tidligere har uttalt rundt CD-produksjonen og for øvrig alt mulig annet.
Den populære presidenten er også fornøyd med sesongstarten. Som vanlig vanket det pølser, øl og akevitt på både gamle og nye medlemmer. Presidenten i koret med den triple bunnlinjetenkningen og den kameratslige og sosialt oppbyggende omgangstonen er tilfreds med å registrere at koret stadig tiltrekker seg nye medlemmer og er i konstant vekst.