Månedlige arkiver: august 2011

Valg-kommentar

Elverum Mannskor er på stemmesanking denne høsten. Koret med den triple bunnlinjen er alltid på utkikk etter potensielle medlemmer. De er det mange av, og i Elverum Mannskor er dørene vidåpne. Er du mann, glad i sang og musikk og kan bruke et par timer i uka på kunstnerisk og sosialt oppbyggende aktivitet, ja da er du både godt kvalifisert og hjertelig velkommen.

Nøl ikke med å ta kontakt eller stikk innom en øvelse. Mandag 5.september starter ny sesong med oppstartsjippo på Lille Gråberg klokken 18.30. Meld ankomst til vervegeneral Bjørge Furuheim på 913 86 085, og ta gjerne sykkel denne kvelden. Last ned velkomstbrev.

Under følger redaktørens kommentar etter Burgunderjakkenes ordfører-duell.

Gi din stemme til koret

Etter Burguder-Nytts ordførerduell bør valget være enkelt; gi din stemme til Elverum Mannskor. Burgunder-Nytts redaktør oppsummerer duellen i kommentaren under.

På samme måte som byens politiske partier og ordførerkandidater, sanker også det på mange måter veldige koret i de skreddersydde korjakkene i den opp mot vemodige vakre burgunderrøde fargen også stemmer om dagen. Og der politikere lover, lokker og lurer til seg stemmer for å sikre makt bak sine politiske retninger, der produserer og leverer Elverum Mannskor gode opplevelser – både kunstnerisk og sosialt. Internt og eksternt og selvsagt partipolitisk helt nøytralt.

Burgunder-Nytts ordførerduell har fortalt oss mye. Ingvar Midthun (Ap), Kersti Grindalen (Frp) og Erik Hanstad (H) har gitt sine svar og uttrykt sitt syn på Elverum Mannskors rolle og betydning. Duellen viser at mannskoret er en maktfaktor som blir tatt på alvor. Listetoppene har lagt ned imponerende mye arbeid i svarene. Svarene tyder også på at framtida blir lys for koret, uansett valgresultat. Alle de heteste ordførerkandidatene ser ut til å sette pris på koret og har vett nok til å benytte seg av den veldige kompetansen som bor i koret og dets medlemmer. Slike forpliktende garantier for framtida er både nødvendig og betryggende. Et stabilt rammeverk og forutsigbare arbeidsforhold er et så stort og kvalitetsmessig anerkjent kor som Elverum Mannskor helt avhengige av i sin daglige drift.

Stemmesanker og president, Einar Mellum

En slagkraftig politikk er avhengig av mange stemmer. Slik er det også med et mannskor. Også Elverum Mannskor. Det toneangivende førstevalg, de meget høyt dekorerte og svært CD-aktuelle kulturambassadørene i Elverum Mannskor er intet unntak, og tilsig av nye stemmer er en nødvendighet. Koret har i dag rundt 50 medlemmer og har jobbet fram en internasjonalt anerkjent grunntone og er mer lokalt anerkjent for klangen, men koret ønsker å vokse ytterligere. Presidenten, den alltid så tvers gjennom trivelige, kameratslige, åpne, rause og empatisk særlig godt utviklede 1.tenor Einar Mellum, har tidligere uttalt at koret jobber i forhold til en strategisk forankret og årsmøtevedtatt trippel bunnlinje-modell. Den går i korthet ut på at all aktivitet skal gi sosiale, kunstneriske og omdømmemessige gevinster. Med dette klare budskapet bør det burgunderrøde alternativet trekke til seg mange nye stemmer. Kanskje har de politiske partiene også noe å lære her hva gjelder forenkling av budskap og mål?

Helt til slutt:

Benytt deg av stemmeretten på valgdagen, men gi stemmen din til Elverum Mannskor. Godt valg.

Ny tenor-skandale

Sabotasjeforsøk avslørt

Igjen blåser det hardt på tenortoppen. Og igjen konkluderes det med at det er enkeltes iver etter verv i presidentskapet som er årsaken til tumultene.

De to notesettene ser ved første øyekast helt like ut. Men legg merke til de falske ordene som er streket under i gult. Verselinjen med rød understrekning er den riktige. Dette er beviset på det simple sabotasjeforsøket.

Ikke før har bølgene etter sko-sjikane-skandalen lagt seg, så er den alltid like eplekjekke, ofte småsmiskende, til tider rævsleikende og langt over, i sitt eget selvbilde vel å merke, presidentskapsmodne og rett som det er bemerkelsesverdig lite substansielle, men dog åpne, inkluderende og sjeldent rause og enkelte ganger også velmenende 2.tenor og valgt stemmekoordinator Bjørge ”roten til alt ondt rundt sko-sjikane-skandalen” Furuheim svært bratt i ryggen og langt frampå tåballene igjen.

Utrolig
Denne gangen er tenorskøyeren med billigskoene tatt i et direkte og meget ufint forsøk på å lure sin hardt arbeidende og kunstnerisk svært ydmyke 2.tenor-kollega, selveste visepresident med særlig ansvar for markedsføring og merkevarebygging samt generalsekretær i korets blytunge kunstneriske utvalg, Gunnar Østmoe, til å synge direkte feil under en øvelse i det toneangivende førstevalg, de åpenbare kulturprisvinnerne, de offisielle og i realiteten eneste leverandørene av ”Elverumssangen” og de kongelige hoffleverandørene av ”Gamle Norge”, koret i de velsittende og åpenbart skreddersydde korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen, de åpenbare kulturprisvinnerne og CD-aktiuelle Elverum Mannskor nylig.
– Til tross for at han altså har stemmekoordinator-vervet, en slags tillitsmannsrolle, måtte han låne noen noter av meg for en tid tilbake. Han hadde vel rotet bort sine egne. Tilbake fikk jeg et sett der det var tuklet med ordene. Åpenbart for å få meg til å synge feil for så etterpå støyende og sikkert særdeles krenkende bemerke dettte i all offentlighet. Det klovnen ikke vet er at notene har jeg i hodet og jeg bruker dem bare i rent oppslagsøyemed. Jeg benytter bare tekstene som støtte under øvelser og konserter, sier en hoderystende, og nesten trist visepresident som legger til at han ikke hadde tenkt å forfølge denne saken i det hele tatt.

Intet etterspill
– Nei. Jeg regner med at tenorbror, som jeg velger å omtale han som, Furuheim har snekret sammen et sett forsvar av typen …”ha, ha, ha – så ofte som han (Østmoe, red.anm.) synger feil, så la jeg faktisk ikke merke til det småtteriet der”… og ….”si heller fra når han (Østmoe, red.anm.) synger noe riktig”. Da fant jeg det best tjenelig, for hele korverden generelt og for Elverum Mannskor spesielt, å dysse det hele ned. Det er nok kormedlemmer som var vitne til sabotasjeforsøket som har tipset Burgunder-Nytt-redaksjonen om saken. Da kan jeg ikke annet enn å bekrefte historien, sier en glassklar men knapp visepresident. Han avslutter med at denne saken neppe får noe etterspill. Til det anses saken så åpenbart å være et utslag av et enkeltmedlems manglende respekt for presidentskapets medlemmer og deres virke.
– Dette ser jeg på som et forsøk på å være morsom. Humor er jo som kjent så mangt. Jeg sitter med et stort spørsmål etter dette opptrinnet; hva lærte vi egentlig av sko-sjikane-skandalen i sommer, spør den uvanlig rause, overbærende og grenseløst tålmodige presidenten med den kameratslige væremåten, Einar Mellum i en kommentar til det inntrufne.

Med båt til øvelse
Stødig 2.tenor, årsmøtevalgt revisor og svigerfar til selveste visepresidenten for de CD-aktuelle og høyt dekorerte guttene i Elverum Mannskor, Helge ”nesten-tidsnok-hver-eneste-gang” Næss Rustad, har tatt helt nye transportmidler i bruk for å komme seg til og fra korøvelsene. Sist mandag ble robåt forsøkt benyttet, men uten at den klartenkte og meget grundige 2.-tenoren ankom øvelsen nevneverdig tidligere av den grunn. Som vanlig ble han klokket inn, ja akkurat; nesten tidsnok.

Ordførerduell III

– Henførende og rørende vakkert

Erik Hanstad er sistemann ut i Burgunder- Nytts serie “ordfører-DUELLEN”. Byens heteste ordførerkandidater har fått fem spørsmål. Spørsmål om holdninger til både Elverum Mannskor spesielt og korsang generelt. Først ute var Aps Ingvar Midthun før Kersti Grindalen (Frp) ble «grillet».


1. Hvor viktig mener du det er at Elverum har et levende mannskor med en internasjonalt anerkjent grunntone og en mer lokalt anerkjent klang?

Høyres ordførerkandidat Erik Hanstad er tvers gjennom helt ærlig og meget troverdig i sine svar.

– For meg er Elverum Mannskor noe av det mest henførende og rørende vakre jeg kan tenke meg. Å se og ikke minst nyte deres kongelige klangprakt og vakre sammensetning overgår de flestes aller største forventninger. At det går an å danne et kor med så velformede og musikalsk velutstyrte menn i en by med kun 20.000 innbyggere er for meg en gåte!  Sannheten er at det bare er min kone, mine tre barn og noen utvalgte familiemedlemmer for øvrig som er i nærheten av å ha så stor plass i mitt hjerte.

2. Elverum Mannskor er viden kjent for sine burgunderrøde jakker. Er det fargen eller snittet du personlig faller mest for?

– De nye jakkene er flotte, men med et kanskje, til dere å være, noe overraskende tradisjonelt preg. Jeg regner med at det er et bevisst valg, integritet for det kunstnerisk overskygger alt annet, og er uavhengig av tid, rom, sted, bekledning, sult tørst etc. etc. Derfor ville jeg ha vært like betatt om dere stilte i grønne kjeledresser, kanskje også fordi jeg svært ofte nyter dere med lukkede øyne slik at jeg hensettes i den ultimate stemning.

3. Som du vet kommer Elverum Mannskor i høst ut med ny CD. Hvor mye gleder du deg til utgivelsen og hvilke forventninger har du?

– Vanskelig å beskrive. Det er kanskje feil å si “once in a life time”- opplevelse, men det kan i så fall bety at det er alt for lenge siden forrige gang. Å sette ord på glede og forventning er ikke lett, – det må oppleves, men et sikkert tegn er at det kribler skikkelig både i maven og øregangene.

4. Hvor viktig mener du Elverum Mannskors omfattende internasjonale arbeid betyr – rent korpolitisk?

– Koret setter Elverum på kartet på en utmerket og forbilledlig måte. Dere er således en voldsom inspirasjon for oss som er glade i byen vår, men som ikke har deres evne til å nå frem langt ut over byens og landets grenser. Jeg mener seriøst at det bør henges opp informasjonstavler med bilde av Burgunderjakkene både på Svinesund, Eda og Kiel-fergen, slik at de som reiser inn i landet uten bestemt reisemål fristes til å legge ferien hit. Vi skal ta godt i mot dem, og hvis de er snille og greie kan det til og med hende at vi gjør hva vi kan for å arrangere et møte med Presidenten.

5. Dersom du blir ordfører; i hvilken grad vil du benytte deg av Elverum Mannskors kompetanse og merkevare?

– Det første jeg vil gjøre er å foreslå at vi bytter ut i Rådhusklokka med Elverumssangen, med Elverum Mannskor i hovedrollen og Ungdomssymfonikerne som støttespillere. Dernest ville jeg ha tatt kontakt med Tord Arnesen slik at Mannskorets historie, liv og levnet kommer inn som pensum i skolen.

I tillegg er det en selvfølge at kulturkjempen blir å se på lokale, nasjonale og internasjonale merkedager i den grad koret har kapasitet og, ikke minst kommunen har økonomi til å bidra med velbefinnende helsekost for sjelen.

Ordførerduell II

Overrasker om jakker og takt

Så er turen kommet til Frps Kersti Grindalen i Burgunder-Nytts serie “ordfører-DUELLEN”. Byens heteste ordførerkandidater har fått fem spørsmål. Spørsmål om holdninger til både Elverum Mannskor spesielt og korsang generelt. Først ute var Aps Ingvar Midthun.  Neste, og sistemann ut er  Erik Hanstad (H).


1. Hvor viktig mener du det er at Elverum har et levende mannskor med en internasjonalt anerkjent grunntone og en mer lokalt anerkjent klang?

Kersti Grindalen fra Frp overrasker med sitt syn. Særlig i forhold til de burgunderrøde korjakkene.

– Hvor anerkjent grunntonen er internasjonalt, er jeg noe usikker på, men den lokalt anerkjente klangen vil jeg påstå er av viktigst karakter.  Videre stusser jeg noe over hvor levende mannskoret er, når jeg tar betraktningene i sist 17. mai tog til etterretning… Stilen kan sies å være underholdende, da det er nærliggende å tro at koret kunne blitt disket for ujevn trav.

2. Elverum Mannskor er viden kjent for sine burgunderrøde jakker. Er det fargen eller snittet du personlig faller mest for?

– Akk ja, de jakker. Er de mest røde eller blå? Snittet er uklanderlig, men jakkene kunne med fordel vært mer av den oppstrammende sorten, – kanskje med spiler i ryggen og ”hold in” stoff over buken? PS. Solide knapper kan kjøpes hos Skjerve AS på Vestad.

3. Som du vet kommer Elverum Mannskor i høst ut med ny CD. Hvor mye gleder du deg til utgivelsen og hvilke forventninger har du?

– Det er mange ting jeg gleder meg til høsten 2011. Kanskje Deres CD-utgivelse blir en av høstens mange oppturer?

4. Hvor viktig mener du Elverum Mannskors omfattende internasjonale arbeid betyr – rent korpolitisk?

Definisjon på ”korpolitikk” er vanskelig å oppdrive til tross for hjelpeverktøy som Google, leksikon og fremmedordbok. Personlig satset jeg mest på sistnevnte verktøy i sakens anledning, dessverre uten hell. Jeg antar at det internasjonale arbeidet er av størst interesse mht annet utvalg, tilgjengelighet og priser på de Edlere varer – noe som er av nødvendighet da strupen blir særdeles tørr av for mye synging! Dermed slås fast at internasjonalt korarbeid har størst interesse internt i koret og skal benyttes innvortes!

5. Dersom du blir ordfører; i hvilken grad vil du benytte deg av Elverum Mannskors kompetanse og merkevare?

Når jeg blir ordfører, ønsker jeg å benytte meg av korets merkevare i sammenhenger hvor høytidelighet står i sentrum og hvor nasjonale og internasjonale tv-selskaper broadcaster sendingen. Jeg tillater meg å nevne at UDI og Kulturdepartementet strør om seg med midler for eksponering av norsk musikk i det globale marked, med mål å kunne eksportere Deres vare. Jeg tør foreslå at Elverums Burgunderjakker søker økonomisk støtte til eksport av kommende CD og derigjennom støtte til Deres internasjonale arbeid!

Ordører-duell I

Priser seg lykkelig for koret

Burgunder-Nytt starter i dag sin nye serie «ordfører-DUELLEN». Byens heteste ordførerkandidater har fått fem spørsmål. Spørsmål om holdninger til både Elverum Mannskor spesielt og korsang generelt. Først ute er Aps Ingvar Midthun.  De to neste er Kersti Grindalen (Frp) og Erik Hanstad (H).


1. Hvor viktig mener du det er at Elverum har et levende mannskor med en internasjonalt anerkjent grunntone og en mer lokalt anerkjent klang?

Ingvar Midthun priser seg lykkelig over at Elverum by har Elverum Mannskor.

– Jeg mener at alle byer og bygder med stolte tradisjoner og en frodig og dynamisk befolkningsvekst må prise seg lykkelig for at det finnes et robust mannskor på stedet. Jeg tenker da både visuelt og musikalsk. I mitt arbeid i flere land i Asia og Afrika de siste åra har jeg foreløpig ikke registrert noen overveldende vektlegging av Elverum Mannskor sin internasjonalt anerkjente grunntone, selv om jeg ikke betviler at den finnes der ute. Grunntonen, altså. Når det gjelder korets mer lokalt anerkjente klang er det ikke tvil om at den betyr mye og finnes i rikt monn. Jeg har selv hørt hele koret samstemt, i tillegg til at jeg ved gjentatte anledninger har hørt enkeltmedlemmer improvisere på de utroligste steder. Begge deler gjør meg målløs og fyllt av, eh…begeistring.

2. Elverum Mannskor er viden kjent for sine burgunderrøde jakker. Er det fargen eller snittet du personlig faller mest for?

– Snittet.

3. Som du vet kommer Elverum Mannskor i høst ut med ny CD. Hvor mye gleder du deg til utgivelsen og hvilke forventninger har du?

– Forventningene er av en slik karakter at jeg knapt holder ut ventetiden. Spenningen er strukket til bristepunktet, og jeg gleder meg meget. Meget.

4. Hvor viktig mener du Elverum Mannskors omfattende internasjonale arbeid betyr – rent korpolitisk?

– Mannskoret får fram følelser og samhold på en måte som knapt kan sammenlignes med noe annet. En ting er at man kan bli slått i bakken av at en slik unik samling av ulike menn stabler seg sammen i felles fest og glede. En annen ting er at stoltheten og kjærligheten til hjemstedet stiger ved korets blotte nærvær. Jeg antar dermed at begeistringen er ganske likt fordelt mellom sal og scene når dere setter i gang. Ingen synger Elverumsangen som Elverum Mannskor. Ingen bærer hodeplaggene som dere. Hva det betyr rent korpolitisk aner jeg ikke. Men sterkt, det er det.

5. Dersom du blir ordfører; i hvilken grad vil du benytte deg av Elverum Mannskors kompetanse og merkevare?

– Som mulig ordfører må min totale mangel på egne musikalske evner føre til at jeg kompenserer. Der kommer mannskoret inn, sammen med mange andre fantastiske musikk- og kulturarbeidere i byen og på bygdene våre. Jeg vil faktisk allerede nå utfordre koret til en vårkonsert med utgangspunkt i norske arbeidersanger. Ikke fordi det er så veldig politisk korrekt, men fordi det er så mange flotte sanger som vil passe Elverum Mannskor med noen solister utmerket! Jeg tror enhver ordfører ville være stolt ved en slik anledning!

Sesongen er i gang

– Burgunderrødt høydepunkt

Tommelen opp for Elverum Mannskor. En uvanlig godt forberedt Bodvar Lotsberg svarte godt for seg i NRK. (Foto: Lars Gustavsen, Østlendingen).

– Det første høydepunktet var de burgunderrødes fremførelse av Elverumssangen. Aldri har de sunget den bedre.

Det var den fremste eksperten på Festspillene i Elverum, mangeårige musikkanmelder, særlig musikkfaglig skolerte og til og med denne gangen sjeldent mannskorfaglig og korkunstneriske oppdaterte Bodvar Lotsberg som uttalte ordene da han oppsummerte årets festspill for statskanalen NRK nylig.

Sjeldent treffsikker
Etter at et vakkert og dypt empatisk velklingende opptak av Elverumssangen, med det høyt dekorerte og på mange måter veldige koret i de velsittende og helt åpenbart skreddersydde korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen, Elverum Mannskor som forsangere, hadde strømmet ut over eteren, var programlederen i statskanalen klar for dybdeintervju med ekspertisen. – Årets festspill inneholdt en rekke høydepunkt. Det første var starten på åpningskonserten der de burgunderrøde sang Elverumssangen. Aldri har Elverum Mannskor sunget den bedre enn akkurat da, sa den, i hvert fall akkurat denne ene gangen, meget velformulerte, treffsikre og substansielle musikkeksperten.

2.bass Huseby ved tappetårnet. Legg merke til den helt korrekte fargen på jakken.

Bukk og havresekk
Det er ikke bare under Festspillene i Elverum at de burgunderrøde kulturambassadørene og det toneangivende førstevalg gjør seg bemerket. Etter mandagens sesongstart i det fremgangsrike og CD-aktuelle koret med den internasjonalt anerkjente grunntonen og den mer lokalt aksepterte klangen, er agurktiden med sine ørkesløse, men dog svært redaksjonelt balanserte, oppklarende og innsiktsfulle skoreportasjer, over for denne gang. Igjen tikker det inn bilder og tips med godt korfaglig innhold fra nær og fjern. Det vil være for omfattende å publisere alle, men redaksjonen falt for bildene bare merket ”bukken til havresekken” som kom inn etter Elverumsdagenes store og sene festligheter. Bildene viser den særdeles korfaglig skolerte og bestandig like opplagte 2.bass Tore Huseby i gang ved et av de mange tappetårnene som fikk kjørt seg. – Dette viser engasjement og stå-på-vilje og har selvsagt ikke noe med bukk og havresekk å gjøre, sier den velformulerte og helt og holdent sko-sjikane-skandale-renvaskede visepresidenten med den mer oppsiktsvekkende barten enn stemmen, Gunnar Østmoe i en stødig kommentar.

Granskningsutvalget

– Nå vil vi se fremover

Et resultatorientert og veldig overbærende granskningsutvalg har talt. Nå skal søkelyset i koret igjen settes på det kunstneriske og det sosialt oppbyggende.

Bildet er tatt i det de lite gjennomtenkte bemerkningene kom. Følg de hvite pilene. 1. Simple solbriller slengt på hodet. 2. Helt utidig og lite verdig snusleppe og 3. En uverdig måte å behandle hedersplagget; burgunderjakken på.

– Ja. Skovalget kan ha provosert enkeltmedlemmer som befant seg mer eller mindre i total ubalanse. Det kunne jeg, dersom jeg skulle tatt hensyn til absolutt samtlige eventualiteter mellom himmel og jord over hele verden, tatt høyde for. Når det er sagt; skoene er helt innenfor det normalt akseptable, men altså ikke hva gjelder det helt unormale, sier en meget hardt presset visepresident og leder for det presidentskapsnedsatte granskingsutvalget i forbindelse med den såkalte sko-sjikane-skandalen som har rystet en hel korverden de siste dagene.

Ferdig gransket
Visepresidenten og granskningslederen la i ettermiddag fram rapporten som altså konkluderer med frikjennelse av samtlige parter i den vanskelige saken, dersom man tar utgangspunkt i det helt unormale og gir relevans til ”lyn-fra-klar-himmel-reaksjoner”. Utvalget slår fast at slike har florert, men tar ikke stilling til om dette skulle vært hensyntatt av visepresidenten da skovalget ble tatt. Utvalget ser heller ingen grunn til å granske hvert av disse utsagnene da de fleste mangler substans, virkelighetsforankring, fnugg av seriøsitet og relevans i forhold til presidentskapets lederfilosofi, korets visjoner og forøvrige virksomhet. Med sin sedvanlige raushet har granskningsutvalget sett helt bort fra de uhyrlige påstandene som har kommet i kjølvannet av skandalen i form av korrupsjon og diktatorisk styresett i det på mange måter veldige mannskoret med de velsittende og åpenbart skreddersydde korjakkene i den oppimot vemodig vakre burgunderrøde fargen.

Billigsko uten god støtte og dårlig egnet for korsang.

Brillene var en simpel reklameartikkel.

Var selv uregelmentert
Til tross for den brobyggende, seriøse og konfliktløsende konklusjonen har utvalget gransket forholdene rundt 2.tenor og stemmekoordinator, den bestandig lett smiskende og til tider lite gjennomtenkte og sjeldent utpreget substansielle men dog åpne, inkluderende og banalt naive Bjørge ”roten til alt ondt rundt sko-sjikane-skandalen” Furuheims fremtoning den aktuelle kvelden. Tidlig fikk utvalget tilgang til bilder som dokumenterer uregelmessigheter og skjødesløshet hva gjelder antrekk og holdning forøvrig. – Uten at dette skal få noen som helst innvirkning på 2. tenor og stemmekoordinator Bjørge ”roten til alt ondt rundt sko-sjikane-skandalen” Furuheims fremtid i koret, verken kunstnerisk eller organisatorisk, har vi funnet det nødvendig å publisere bildene, sier visepresidenten og 2.tenoren med den mer oppsiktsvekkende barten enn stemmen og leder av granskningsutvalget, Gunnar Østmoe. Skoene dissident-betegnende Furuheim selv hadde valgt er kjøpt i billigkjeden ”Økonomisko” til en pris av 299 kroner. De har skjemmende markerte sømmer og er lite egnet for store korprestasjoner. Solbrillene som helt skjødesløst satt på 2.tenorskallen med den breiale kjeften var et reklameprodukt for det lite stemmevennlige snaps-merket Jägermeister. Bildet tatt minutter før de fatale uttalelsene falt utenfor Terningen Arena før festspillåpningen viser også en skjødesløs måte å holde korjakken på og en lite forbilledlig snusleppe (Studer bildene).

Må videre
President og klokkeklare 1.tenor, den alltid strålende opplagte og uvanlig godt empatisk utviklede Einar Mellum er glad utvalget har konkludert på en så åpen og raus måte. – Utvalget har gjennom sitt arbeide vist at det er høyt under taket i vår organisasjon og at selv om det blåser på toppene så står vi oppreist og kan bygge og utvikle koret videre i riktig retning. Vi har mange korpolitiske og ikke minst korstrategisk og kunstneriske oppgaver foran oss. Disse står vi nå bedre rustet til å ta fatt på enn noen gang før. Vi har vist at samhold, demokrati og tvers gjennom åpenhet er veien å gå, selv når det ser som mørkest ut, avslutter den samlende og meget veltalende presidenten for de åpenbare kulturprisvinnerne, de offisielle og i realiteten eneste leverandørene av ”Elverumssangen”, de kongelige hoffleverandørene av ”Gamle Norge”, de høyt dekorerte og atter en gang CD-aktuelle kulturambassadørene i det toneangivende førstevalg, Elverum Mannskor.

Sko-skandalen

Maner til ro og verdighet

Presidentskapet maner til ro og ber medlemmer og tilhengerskare om å dempe både tonen og intensiteten i debatten i sko-sjikane-skandalen. Granskningsutvalgets medlemmer ble også offentlig kjent i ettermiddag.

Østmoe leder granskningen.

Pedersen deltar i granskingen.

Kjelland deltar i granskningen.

– Det er viktig at vi holder oss innenfor det akseptable. At vi i denne svært vanskelige tiden ikke fristes til glemme grunnverdiene våre. Det kommer tider etter dette hvor samhold, kameratskap og felles prestasjoner igjen skal prege hverdagen vår, sier presidenten med den sjeldent empatiske, demokratiske, åpne, rause og inkluderende væremåten, den glassklare 1.tenoren, Einar Mellum og streker under at hele presidentskapet holder sammen og opptrer samlet og med en stemme.

En stor leder i en vanskelig tid.

Et begrenset miljø
Presidenten og hans presidentskap viser gjennom uttalelsene stort lederskap både i ord og handling for de offisielle og i realiteten eneste leverandørene av ”Elverumssangen” og de kongelige hoffleverandørene av ”Gamle Norge”, koret med de velsittende og helt åpenbart skreddersydde korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen, Elverum Mannskor. President Mellum legger ikke skjul på at oppfordringene er spesielt rettet mot den til tider åpenbart preidentskapskåte, usminket kormanipulerende og lett smiskende samt tvers gjennom eplekjekke, til tider mindre substansielle og i overkant verbalt uredelige men dog gjennomgående trivelige og inkluderende, stemmekoordinatoren, 2. tenor Bjørge Furuheim og det sjeldent begrensede miljøet rundt han. Miljøet som stort sett består av ulike pseudonymer for bruk til sjikane på internett.

Trenger arbeidsro
Til tross for den uvanlig klare og velformulerte pressemeldingen som nylig ble offentliggjort av selveste presidentskapet, fortsetter den meningsløse og korpolitisk destruktive og korstrategisk ubalanserte retorikken rundt den bestandig like oppofrende og velkledde visepresidenten, 2.tenoren med den mer anerkjente barten enn stemmen, Gunnar Østmoes skovalg under årets festspillåpning. Det ser ut til at hetsen, ryktespredningen og de ondskapsfulle budskapene ingen ende vil ta.
– Det virker som det ene tar det andre. Dette er blitt en debatt som handler om mer enn sko. Usannheter er blitt sannheter, ville konspirasjonsteorier blir fremsatt som veldokumentert fakta. Tiden er inne til å bremse, det uavhengige og totalt frittstående granskningsutvalget trenger nå arbeidsro for å komme til bunns i sakene, sier en meget presist formulert visepresident og skosjikane-offer Gunnar Østmoe og henviser til presidenten hva gjelder offentliggjøringen av granskningsutvalgets medlemmer og mandat.

Helt uavhengig
Presidenten med den glassklare tenorstemmen og den alltid empatiske og kameratslige væremåten, Einar Mellum, sier at det ikke har vært noe dissens rundt utvelgelsen av granskningsutvalget. Mandatet er også ivaretatt og i de beste hender. – Vår egen visepresident, Gunnar Østmoe, vil lede utvalget og selv utforme mandatet. Som leder av Elverum Mannskors verdikommisjon for noen år tilbake og sin lange organisatoriske fartstid i koret, var det helt naturlig at valget falt på han. Selv om han til en viss grad kan oppfattes som en part i saken, vil han i utvalget opptre som helt uavhengig. Sammen med seg får han kunstnerisk leder og sjefsdirigent, samt muligens professor i Elverum Mannskor, Per Kjelland. Dette for å sikre det kunstneriske fokuset i arbeidet da enkelte har stilt spørsmålstegn rundt Østmoes kunstneriske fokus og kompetanse. Til slutt vil uniformsansvarlig, direkte og svært omfattende underlagt presidentskapet, den alltid like konfliktorienterte 1. bass Henning B. Pedersen ha forslagsrett i for- og etterkant av møtene. Men dog ingen talerett, stemmerett eller forslagsrett i selve møtene. Med dette skulle alle interesser være ivaretatt, avslutter en bestemt og målbevisst president.

Sko-sjikanen

”Opptrer som en dissident”

Presidentskapet i Elverum Mannskor kom sent i går kveld med en pressemelding rundt hetsen og de grunnløse påstandene som har florert på Burgunderjakkenes nettsted de siste dagene. Samtidig varsles full granskning.

Pressemeldingen som ble sendt sent i går kveld.

President Mellum har på vegne av presidentskapet tatt tak den alvorlige situasjonen rundt hetsen av visepresidentens skovalg.

– En veldig spesiell situasjon for oss. Det kan jeg si. Men jeg har ikke lyst til å kommentere situasjonen ut over det som står i pressemeldingen. Presidentskapet håper på respekt for den avgjørelsen som utelukkende er fattet for å kunne utføre de plikter vi av våre trofaste, taktfaste og samstemte medlemmer er satt til å gjøre, sier den bestandig veltalende og glassklare presidenten for de kongelige hoffleverandørene av ”Gamle Norge” , det høyt dekorerte og nå CD-aktiuelle Elverum mannskor, 1.tenor Einar Mellum. Les artikkelen som startet hetset her.

Taust offer
Også den ellers så snakkesalige og alltid godt kommuniserende visepresidenten og selv et av ofrene i den kjedelige saken, 2.tenor Gunnar Østmoe, har lagt bånd på seg selv. Til Burgunder-Nytt sier han at det vil bli satt ned et uavhengig granskingsutvalg for å se nærmere på hele saken. Både fottøyet, men ikke minst alle påstandene fra ”Eplekjekk” skal granskes.
– Utvalget vil selvsagt bli direkte underlagt presidentskapet og mandatet skal åpenbart bestemmes av presidenten og hans aller nærmeste. Men ellers skal utvalget operere helt fritt og uavhengig, sier en tydelig preget visepresident for de åpenbare kulturprisvinnerne med den internasjonalt anerkjente grunntonen og den mer lokalt anerkjente klangen, Elverum Mannskor. Les dokumentaren om visepresidentens sko her.

Fortsetter arbeidet
På fritt og selvstendig og helt fritt grunnlag og uten noen som helst form for press, publiserer Burgunder-Nytt presidentskapets pressemelding i sin helhet.

”Presidentskapet i Elverum Mannskor tar sterk avstand fra de mange uhyrlige påstandene om blant annet sammenblanding av roller, kompiseri og kampanjejorurnalistikk som de siste dagene har haglet over særlig redaktøren av Burgunder-Nytt og visepresidenten i koret. Presidentskapet vil med dette uttrykke sine hele og fulle tillit til de to og ser ingen grunn til å dvele ved noen av påstandene som er publisert av en nettbruker under pseudonymene ”eplekjekk” og ”eplekjekkere”. Presidentskapet registrerer at denne nettbrukeren opptrer som en klassisk dissident. Altså en person som har en annen oppfatning og som motarbeider det etablerte. Det etablerte er i dette tilfelle Elverum Mannskor, korets verdigrunnlag, mål og visjoner. En enkeltperson kan selvsagt ikke rokke ved det bestående. Vi fortsetter ufortrødent videre med vårt årsmøtevedtatte visjonære oppdrag, nemlig å legge til grunn i virksomheten respekt, kameratskap, ansvar, engasjement, mangfold og åpenhet for i musikalsk og sosial samklang prestere sammen”.

Last ned pressemeldingen her

Burgunder-Nytt avslører

Alt om visepresidentens sko

Et par finske ekslusive og spesialsydde sko av typen TopMan Classic er offentlig blitt hengt ut som karneval- og klovnesko som en treåring kunne valgt.

Visepresident Østmoes utskjelte par med klassesko.

Sko som blir sammenliknet med Østmoes....

Etter at kritikken og hetsen mot både visepresidentens valg av sko og skotøyet i seg selv har eskalert på Elverum Mannskors nettside, har den frie og helt uavhengige redaksjonen i Burgunder-Nytt gått i dybden og jobbet fram en bakgrunnsartikkel om visepresidentens sko.

– Ikke i mine villeste fantasier hadde jeg forestilt meg at det skulle bli nødvendig å gi ut opplysninger om mitt fottøy. Men når den helt frie og totalt uavhengige redaksjonen ønsker slike, så er jeg selvsagt behjelpelig så godt jeg kan, sier den åpne, rause og som alltid samarbeidsvillige og klarttalende visepresidenten i det på mange måter veldige mannskoret, Elverum Mannskor. Les om den hodeløse kritikken under «comments» til denne artikkelen

Finsk skoprodusent
2.tenoren som er mer kjent for barten enn stemmen, noe han for øvrig også er blitt netthetset for i den opphetede skodebatten ført i pennen av en person under pseudonymet «eplekjekk», forteller åpent om den klassiske skoen og hvordan den havnet i hans eie.  – Jeg var på utkikk etter en klassisk og godt fungerende sko til korsangbruk og lette hos en rekke leverandører. Til slutt landet jeg på den finske skoprodusenten TopMan, sier visepresidenten for det empatiske og særdeles substansielle mannskoret med de velsittende og helt klart skreddersydde korjakkene i den opp mot vemodig vakre burguderrøde fargen. Han forteller videre at det partiet hans par kommer fra i sin tid ble spesialbestilt fra den finske skoprodusenten av Sko Larsen i Stenersgaten i Oslo. Der kjøpte Østmoe det utskjelte paret. Den åpne og helt ærlige visepresidenten kan ikke huske prisen, men sier det ikke var av typen ”billigsko”.

Gode kor-sko
På helt fritt grunnlag har redaksjonen i Burgunder-Nytt, for ordens skyldt, sjekket visepresidentens utsagn om TopMan-skoen. Her er hva produsenten skriver (oversatt til svensk):

”Skapad för den skandinaviska foten
Utgångspunkt för vårt planeringsarbete är den skandinaviska fotens anatomi och krav som den ställer. Därför har alla Topman skorna en bred, formad läst som stöder foten optimalt och ger samtidigt fotbladet och tårna fritt spelrum”.

– Det var særlig dette at skoen støtter og at tærne får fritt spillerom som avgjorde for meg. Dette er i følge vår kunstneriske leder og sjefsdirigent samt mulige professor i Elverum Mannskor, Per Kjelland, viktige forutsetninger for å kunne levere god korsang. Det er klart det føles rart at de da nærmest likestilles med karnevalsko. Og det av min egen stemmekoordinator, sukker visepresidenten for de åpenbare kulturprisvinnerne og de taktfaste kulturambassadørene i Elverum Mannskor.