Månedlige arkiver: mai 2011

Korstevne i Molde

Suksess i vesterled

Da ekte mannskorsang nådde Vestlandet. Eller bare Elverum Mannskor i Molde Domkirke, lørdag 28.mai 2011.

Med Elverum Mannskor kom ekte mannnskorsang til Vestlandet.

Da det på mange måter veldige Elverum Mannskor fylte den vakre kirken med sin sedvanlig internasjonalt anerkjente grunntone og den noe mer lokalt aksepterte klangen, var det som om de mange tilskuerne fikk svar. Svaret på hva mannskorsang i virkeligheten er.

Uforglemmelig
Med sine meget velsittende og åpenbart skreddersydde korjakker i den opp mot vemodig vakre brugunderrøde fargen, trollbandt guttene den fullsatte kriken på sin helt uvanlig godt utviklede og sjeldne empatiske måte. Varmt og med følelse, styrke, takt og ømhet trillet glassklare tonene ut av de åpenbare kulturprisvinnerne og det toneangivende førstevalg, det høyt dekorerte mannskoret og de offisielle og i realiteten eneste leverandørene av ”Elverumssangen” og kongelige hoffleverandører av ”Gamle Norge”. Først leverte guttene den meget vakre ”Sommarpsalm” før glansnummeret ”Fattig Bonddräng” ble servert fra den aller høyeste korhylle. Opptredenen endte, ikke overraskende, med tårer, latter og øredøvende trampeklapp. I spissen, for de uvanlig opplagte og nå igjen CD-aktuelle kulturkjæledeggene og kulturambassadørene med den rørende og tvers gjennom rause omsorgen for alle de ikke like godt kunstnerisk utviklede korene, sto som vanlig en meget skjerpet og nesten trollsk sjefsdirigent og kunstnerisk leder samt trolig professor i Elverum Mannskor, Per Kjelland. Med sin store ro, sin korpolitiske helt korrekte framtoning og ikke minst sin kortaktiske overlegenhet, svingte han taktstokken over det veltrimmede koret.

Høy busksangklasse
Som vanlig er når det anerkjente mannskoret er på stevner, øser de raust av sine mange godbiter til mer tilfeldige tilhørere. I Rosenes by fikk både lørdagstravle handlende og mer avslappede pubgjester uforglemmelige smakebiter. Alltid under ledelse av den tidligere nevnte dirigent Kjelland og den rolige, avbalanserte og uvanlig taktfaste president Mellum.
– Stevnet her i Molde var en ren innertier på alle tenkelige måter. Men særlig er det nok det kunstneriske nivået vi vil huske aller best denne gangen. Det er lenge siden vi har levert varene så til de grader. Det er godt å registrere at vi er på høyden, sier den veltalende og presist formulerende presidenten med den spesielt godt utviklede kameratslige væremåten, Einar Mellum.
Som avslutning på turen spredte mannskoret sine vakre toner utover et bryllup som hadde lagt festen sin slik at den passet tidsmessig til korets ankomst hjem. President Mellum sier i en kort kommentar at det bare er artig at slike tilstelninger legges til tidspunkter som gir mulighet for spontanopptredener.

Avslører

Flere tilhengere enn Festspillene

710 personer støtter Elverum mannskors virksomhet.

623 personer har vist sin begeistring for festspillene i Elverum.

Elverum Mannskor har flere tilhengere på Facebook enn Festspillene i Elverum. Det har fått fart på kravet om Knutepunktmannskorstatus.

– Ja, vi er fullt klar over at vi faktisk trekker flere tilhengere enn Festspillene i Elverum og at vi kanskje slik sett burde søke om knutepunktmannskorstatus og gjennom det få direkte overføringer fra Statsbudsjettet. Men vi har ikke hatt dette til vurdering i det hele tatt, sier den bestandig like veltalende, presise og vennligsinnede presidenten med den overordentlig kameratslige og velutviklede empatiske væremåten, 1. tenor Einar Mellum.

På mange måter et knutepunkt
Den klokkeklare tenoren og øverste leder for det på stadig flere måter veldige koret med den internasjonalt anerkjente grunntonen og den mer lokalt aksepterte klangen, sier videre at de åpenbare kulturprisvinnerne og de offisielle og i realiteten eneste leverandørene av «Elverumssangen» og de kongelige hoffleverandørene av «Gamle Norge», Elverum Mannskor, på mange måter allerede innehar en knutepunktstatus. – I kulturdepartementets definisjoner handler det jo om ledende miljøer innen sitt område og at det forutsettes at de med slik status hjelper mindre miljøer innenfor samme område. På mange måter er dette veldig matchende for vår omfattende og til tider særlig inkluderende virksomhet. Men som sagt; dette er ikke noe vi har vurdert, sier presidenten.

Gledelig med tilhengere
Visepresidenten med den mer oppsiktsvekkende barten enn stemmen, Gunnar Østmoe, er mer opptatt av de oppløftende tallene som Burgunder-Nytt har avslørt. De viser en uvanlig høy tilhengerskare. Men selv om snart 1.000 personer har vist sin beundring ved å signere på FB-sidene til koret med de skreddersydde og derfor så velsittende korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen, ser ikke 2.tenoren noen grunn til å sprette champagnen.
– Antallet tilhengere speiler korets kvalitet. Den er stadig i utvikling. Vi ser på ingen måte på disse tallene som noen konkurranse med andre enn oss selv. Ingen blir bedre eller dårligere av tilhengertall på Facebook, men selvsagt er det positivt å ha så høy popularitet, sier en uvanlig diplomatisk og til tider veltalende visepresident med særlig ansvar for merkevarebygging og markedsføring av Elverum Mannskor.

17.mai-skandalen

Oberstløytnant beklager

Oberstløytnant og sjef for HV05, Nils Arne Skaret, kom sent i går kveld med en offisiell beklagelse etter sin fadese ved Folkehøgskulen 17.mai.

Oberstløytnant Skaret beklager sin klønete ordbruk ved Folkehøgskole-bautaen 17.mai.

Først hersket vantro, senere indignert harme. De mange som hadde kommet for å høre på Elverum Mannskor, det høyt dekorerte og på stadig flere måter veldige mannskoret med den internasjonalt anerkjente grunntonen og den mer lokalt aksepterte klangen, trodde knapt det de hørte da seremonilederen, oberstløytnant Skaret, takket ”rødjakkene” for den flotte korsangen.

Stort trykk
– Først trodde jeg det hadde vært flere kor til stede under seremonien. Rødjakkene var et så utilgjengelig og fremmed navn at jeg først ikke koblet det med oss i det hele tatt. Først etterpå forsto jeg at figuren måtte ha ment ”Burgunderjakkene”, sier en tydelig rystet visepresident med særlig ansvar for merkevarebygging og markedsføring, 2.tenoren med mer oppsiktsvekkende bart enn stemme, Gunnar Østmoe. Han forteller at det har vært et veldig trykk på koret etter 17.mai-skandalen. Mange har henvendt seg til koret med gråtkvalte spørsmål om det virkelig er snakk om å bytte ut de usedvanlig velsittende og åpenbart skreddersydde korjakkene. Videre er det kommet spørsmål som for eksempel om neste CD-utgivelse får navnet ”Absolute Red vol.1”. Rykteflommen har vært formidabel, spekulasjonene heftig.

Beklagelsen
Sent torsdag kveld fant presidentskapet i det toneangivende førstevalg og de åpenbare kulturprisvinnerne det nødvendig med en kontakt mot mannen med den fatale ordbruken. Reaksjonen var absolutt. Etter kort tid tikket den offisielle beklagelsen inn og Burgunder-Nytt velger å ta den inn i sin helhet.
”Skaden er ikke mulig å rette opp igjen. Dette overgår – med glans – statsministerens utestengelse av kongen på veterandagen. Men la meg ydmykt få lov til å beklage på det sterkeste at burgunder ble til rød. Dette var ikke en planlagt fornærmelse, men snarere en upresis formulering fra en utskremt konfransier. Det finnes ingen formildende omstendigheter, fordi jeg bl.a har et godt fargesyn og VET at dere – med rette – er STOLTE av de burgunderrøde jakkene. Dere framstår faktisk like stilige og stolte som det canadiske ridende politiet som eier navnet «rødjakkene». Jeg anbefaler at dere nytter en mandagskveld til å se filmen «Rødjakkene rydder opp». Filmen er produsert i 1961 og viser hvilke helter dere har blitt forveklset med!”
Presidentskapet i Elverum Mannskor tar selvsagt imot beklagelsen og regner saken som ute av verden. Les om feiringen her

17.mai

Jubeldag for Burgunderjakkene

Også i år formelig kokte det av mennesker da Elverum Mannskor tok sin årlige tur rundt i Elverums gater for å feire nasjonaldagen.

President Mellum (t.v) og 2.tenor Furuheim ved den aktuelle fanen.

Tilropene var mange og heftige. Flere tusen hadde også tatt med flagg for å hylle de åpenbare kulturprisvinnerne, de alltid godt opplagte og til tider utrolig taktfaste guttene. Og i spissen for det høyt dekorerte og på stadig flere måter veldige koret med den empatiske omgangsformen og de skreddersydde og derfor meget velsittende korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen, gikk den alltid strebende og rett som det er staute og solide 2.tenoren, stemmekoordinatoren som nok er nærmere presidentskapet enn noen gang tidligere, Bjørge Furuheim.

Stor trengsel for å høre burgunderjakkene levere varene også denne gangen.

Trengsel ved scena
Furuheim trakterte den tradisjonsrike og ærverdige Elverum Mannskor-fanen med det fortsatt og alltid like aktuelle ordspråket ”Brenn du varde”. Brenn du varde, din Bjørge, lød det taktfast fra folkemassene da burgunderjakkene sang seg gjennom Leirets gater denne minnerike tirsdagen.
– Dette er blitt en tradisjon for oss og det ser ut som om folk liker det. Vi endrer ikke mye fra år til år, men stadig ser vi nye fjes blant publikum. I år ville for eksempel krigsskolekadettene fra Terningmoen være med oss. Og som vanlig var trengselen og stemningen stor da vi entret scena i Elvarheimsparken for avsynging av nasjonalsangen og Elverumssangen. Artig at folk setter pris på aktivitetene våre, sier en stolt og glad president, den bestandig så presist, konsist og adekvat formulerte 1.tenoren med den uvanlig glassklare stemmen og den sjeldent kameratslige væremåten, Einar Mellum.

Som vanlig stilte Elverum Mannskor opp som kunstneriske garantister ved Fiolkehøgskolens bauta.

Rødjakkene?????!!
Også presidentskapsmedlem og 2.bass Gunnar “I-Fare-For-Snart-Å-Bli-Som-Silvio-Berlusconi” Hofgaard, med ansvar for arrangementer og gjennom det leder av den mye omtalte gruppen som gjennomfører de etter hvert så skandaleomsuste vintrekningene som kalles gjennomkorrupte og med resultater som synes tvers gjennom bestilte hver eneste mandag kveld, var svært fornøyd med dagen. Den sjeldent omgjengelige brumlebassen har nemlig ansvaret for å servere guttene frokost på Folkehøgskolen på morgenen. Der samles guttene før de sammen stiller som innholdsmessige garantister for det kunstneriske innholdet i forbindelse med seremonien ved bautaen.
– At den høyt militært dekorerte figuren som ledet seremonien kalte oss «rødjakkene» får vi vel bare leve med. Men det måtte vel være dagens flause. Vanskelig å sammenlikne med noe, men kanskje litt som å synge ”Norge i grønt, gult og blått”, sier en hoderystende men dog meget oppløftet Hofgaard.

Nyvalgt

Blir rådgiver for musikklivet

Igjen har storsamfunnet lett i Elverum Mannskors velfylte, samstemte og på flere måter komplette korkrakker for å finne ressurspersoner med kapasitet og kompetanse.

1.tenor Frode Skjæret er klar for å dele sin etterhvert enormt tunge korfaglige kompetanse med det såkalte storsamfunnet.

Mandag ble det kjent at den bestandig så korpolitisk ryddige og på de fleste områder ordentlige og ikke minst meget solid kunstnerisk forankrede, men dog noe korrupsjonstynget grunnet sitt ivrige og tilsynelatende ekte engasjement rundt de meget omtalte vinlotteriene i koret med de skreddersydde og derfor meget velsittende korjakkene i den opp mot vemodig vakre burguderrøde fargen, Frode Skjæret, blir rådgiver for sang og musikk i Elverum kommune. Den meget glassklare og stødige 1. tenoren i de åpenbare kulturprisvinnerne og de offisielle og i realiteten eneste leverandørene av ”Elverumssangen” og de kongelige hoffleverandørene av ”gamle Norge” ble nemlig, helt uten diskusjon eller motkandidater, valgt som styremedlem i Elverum Musikkråd.

Kompetansedeling
– Dette er et blytungt korpolitisk og sangfaglig krevende verv som vi er stolte av at en av våre mange medlemmer er håndplukket til. Det er viktig og helt i tråd med våre strategier og planverk at vi leverer tilbake til folket mer enn store og gode kunstneriske opplevelser. Vi har i flere år lagt vekt på å bygge en gjennomgående og grundig fundert flerkompetanse i vår etter hvert så omfattende medlemsmasse. Da er det tilfredsstillende å kunne registrere at vi sprer deler av denne kompetansen utover kulturlivet generelt og sang- og musikklivet spesielt, sier den bestandig like veltalende, presise og særlig godt poengterte presidenten, 1.tenor Einar Mellum i en kommentar til valgresultatet.

Tvers gjennom kompetent
Også visepresidenten med særlig ansvar for merkevarebygging og markedsføring av koret med den internasjonalt anerkjente grunntonen, 2.tenor Gunnar Østmoe, for øvrig mer kjent for barten enn stemmen, er også svært stolt og glad for at hans tvers gjennom solide sangerbror Skjæret er valgt inn i styret for Elverum Musikkråd. – Jeg har lest meg til at det lokale musikkrådet blant annet ”er en åpen og inkluderende samarbeidsarena, og arbeider ut fra lokale behov. For bedre innflytelse lokalt, for bedre samordning av arrangementer og aktiviteter og for bedre tilskudd fra det offentlige”. En mer kompetent person til å løse disse oppgavene enn 1.tenor Skjæret er vel enkelt og greit ikke mulig å finne, sier den godt forberedte visepresidenten og leser åpenbart fra en offentlig formulert kilde før han bestemt penser inn på det mer velkjente sporet om den korpolitiske strategien og den kulturelt motiverte triple bunnlinjen som ligger til grunn for all tenkning rundt det på stadig flere måter veldige korets virksomhet og uvanlig omfattende og varierte engasjement.

Nye trafikktall

Nettjubel etter bare et års drift

Et år er gått siden det høyt dekorerte Elverum Mannskors nye nettsider så dagens lys. Trafikktallene lyser av suksess for de åpenbare kulturpris-vinnerne med den empatiske fremtoningen.

Kampanjen for å få enda flere brukere til Elverum Mannskors offisielle hjemmeside er i full gang.

Totalt har nettstedet for det toneangivende førstevalg og de offisielle og i realiteten eneste leverandørene av ”Elverumssangen” samt de kongelige hoffleverandørene av ”Gamle Norge” hatt vanvittige 8.500 besøk i løpet av året. Besøkene har generert nærmere 25.000 sidevisninger.

Nyhetsdimensjon
De svært informative og til tider meget grundige og gjennomarbeidede sidene er blitt lest av 2.200 forskjellige nettbrukere som i gjennomsnitt har brukt over fem minutter hver gang de har vært inne på det innovative og svært nyhetsorienterte nettstedet.
– Tallene er overveldende. All erfaring tyder på at det tar tid å etablere nye plattformer og nye nettvaner. Dette har vi på mange måter klart på rekordtid. Vi har hele veien sørget for å dyrke nyhetsdimensjonen i arbeidet vårt. Tallene viser for all verden at markedet har tatt godt i mot denne satsingen, sier presidenten og 1.tenoren med den klokkeklare røsten og den korrekte, men likevel så inderlig kameratslige væremåten, Einar Mellum.

Burgunderjakkenes definitive internasjonale gjennombrudd er et faktum. Stadig flere benytter seg av internetttjenesten til det på mange måter veldige koret.

Verdenskjente
Presidenten for det på mange, og stadig flere måter veldige koret med den internasjonalt anerkjente grunntonen og den mer lokalt aksepterte bunnklangen sier videre at han gleder seg særlig over at www`ene i adressen er reelle. – World Wide Web er det virkelig blitt. Vi er blitt lest fra 33 forskjellige land og hentet ned på 22 forskjellige språk. Det er nesten ikke til å tro, men trafikktallene fra Google lyver ikke. Kanskje er det ikke så pussig, vi har jo i flere år gitt det internasjonale arbeidet stor oppmerksomhet. Vi har gjennom kommunikasjonsstrategien vår blitt et verdenskjent kor, verken mer eller mindre, sier den alltid opplagte og meget velformulerende presidenten for koret i de skreddersydde og derfor meget velsittende korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen.