Månedlige arkiver: april 2011

Dugnad

Ryddet i skattekammeret

En epoke er over. Nå er det ikke lenger Elverum Lærerhøgskoles lokaler som får æren av å ha Elverum Mannskors jordiske gods lagret hos seg.

President og 1.tenor Einar Mellum med en meget mye omtalt kasse med noter.

Det var både vemod og latter da de åpenbare kulturprisvinnerne og det toneangivende førstevalg, Elverum Mannskor, ryddet seg ut av lagerlokalene som Elverum Lærerhøgskole i en årrekke så raust har lånt ut til koret med den internasjonalt anerkjente grunntonen og den lokalt oppskattede samstemthet og klang. Dugnadsgjengen besto av presidentskapets høyt dekorerte medlemmer og sjefsdirigent og kunstnerisk leder, samt muligens professor i Elverum Mannskor, Per Kjelland, sammen med den alltid like punktlige 1.tenor og noteforvalter Tore Western og den meget konfliktsøkende men likevel tvers gjennom samarbeids- og løsningsorienterte 1.bass og uniformsansvarlige, Henning B. Pedersen. Begge de sistnevnte for øvrig uvanlig sterkt og meget direkte underlagt presidenten og hans presidentskap.

Noter og jakker
Om ikke akkurat lik ramlet ut av de gamle arkivskapene, så ramlet litt av hvert av minner fra tiden på Lærerhøgskolen ut. Ved siden av protokoller og papirer var det bunker av gamle bilder, plakater fra korets mange og storstilte oppsetninger, diverse effekter og flotte gaver.
– Et nyttig dykk i korets fenomenale historie. Her møter vi kunstneriske og sosiale høydepunkter fra fordums tid som perler på en snor. Det er godt å kjenne på røttene i blant, sier den ellers så veltalende, poengterte og uvanlig innovative president og glassklare 1.tenor, Einar Mellum i det han stuper ned i nok en kasse som faktisk viser seg å være den kassen med noter som dukket opp for et par år siden etter at den i flere år hadde stått lagret, helt vederlagsfritt, hos en av det på mange måter veldige korets tidligere dirigenter. Også ”jakkegeneral” Pedersen hadde nærmest hyrdestundliknende opplevelser sammen med korets rundt 40 gamle korjakker. Ikke skreddersydde, men dog i en opp møt vemodig vakker burgunderrød farge. – Vi jobber fortsatt med alternativer for gjenbruk, men jeg ønsker ikke å si noe mer. Dette er en åpenbar sak for presidentskapet, sier 1.bass Pedersen.

2.bass og presidentskapsmedlem Hofgaard trivdes godt i burgunderjakkenes lager.

Noe for pampene
Presidentskapsmedlem og 2.bass Gunnar “I-Fare-For-Snart-Å-Bli-Som-Silvio-Berlusconi” Hofgaard, med ansvar for arrangementer og gjennom det leder av den mye omtalte gruppen som gjennomfører de etter hvert så skandaleomsuste vintrekningene som kalles gjennomkorrupte og med resultater som synes tvers gjennom bestilte hver eneste mandag kveld, fikk også varme i blikket og klump i halsen av kassene med varer fra Vinmonopolet som sto godt gjemt på lagerrommet. – Dette gir muligheter både for premier i framtidige trekninger og til munngodt der det måtte være behov for det, humret presidentskapsmedlemmet med den brummende 2.bassen og stilte brillene ytterst på nestetippen for å zoome inn og inspisere godsakene nærmere.

Hånball-kor

Før, under og etter håndballkampen mot Arendal skal 1814-koret promoteres. Vi deler ut flyers, samler underskrifter, synger og underholder i pausen. Billetter til håndballkampen er fikset. Viktig; vær ute i god tid. Uniform og lue.

Inspirerte guttene

Finjusterte med supersopran

De åpenbare kulturprisvinnerne og det særdeles høyt dekorerte koret i de skreddersydde og derfor velsittende korjakkene i den nær vemodig vakre burgunderrøde fargen, er i full gang med å spisse formen mot vårens mange opptredener.

1.tenor og æresmedlem og alltid så hjelpesløst lite sportsoppdaterte Gunnar Arnesen (t.v), sammen med supersopranen Werring Holmern og presidentbror Mellum med den "tilfeldige" vinpremien.

Sist mandag var det duket for finjustering av den fra før internasjonalt anerkjente grunnklangen i det på mange og stadig flere måter veldige mannskoret. Og det var ingen ringere enn den anerkjente kolaratursopranen Marthe Werring Holmern som var så heldig å få instruere det sjeldent samstemte og særdeles empatiske koret med den over alt mellom himmel og jord gjenkjennende klangen. Og det ble en aldeles uforglemmelig aften for både sopran og mannskor.

Av stor viktighet
– På dette tidspunktet i sesongen var det viktig å finne akkurat en koloratursopran. For oss er jo hurtige løp og tonesprang i høye registre en viktig del av hva vi framfører og kanskje blir det enda viktigere i framtida, sier en uvanlig framoverlent og småtrippende visepresident med særlig ansvar for merkevarebygging og markedsføring og i denne sammenheng presidentskapets forlengende arm i de offisielle og i realiteten eneste leverandører av Elverumssangen og de kongelige hoffleverandører av Gamle Norges kunstneriske utvalg, 2.tenoren med den langt mer oppsiktsvekkende barten enn stemmen, Gunnar Østmoe.

Ny hjemmetrekning av vin
Det var den alltid klassklare og sjeldent sympatiske og grunnsolide 1.tenoren Rolf ”kalles noen ganger for Robert fordi han er bror til presidenten og det var jo også Robert Kennedy” Mellum som fungerte som sjåfør for den anerkjente sopranen Werringt Holmern denne kvelden. Og da vanket det selvsagt en ”overraskelse” i form av vinflaske. Helt tilfeldig, men likevel i følge anonyme kilder som sitter svært nær eller faktisk rundt selveste pampebordet ”gledelig da han tross alt har kjøreoppdrag akkurat i kveld” ble presidentbrorens kule «trukket» opp av posen. – Av mange og åpenbare årsaker ønsker jeg ikke å kommentere verken selve vintrekningene eller ryktemakeriet som oppstår i etterkant av dem, sier en uvanlig ordknapp og bestemt men likevel sedvanlig kameratslig og åpenbart velutviklet empatisk og vennligsinnet president Einar Mellum.