Månedlige arkiver: mars 2011

Terningen Arena

Opptreden i grenseland

– Dette blir et uvanlig og sjeldent møte i det spennende grensesnittet mellom amatørskap og profesjonalitet, sier en opplagt president for det toneangivende førstevalg, Elverum Mannskor.

Onsdag er det duket for en grenseløs forestilling. Et gigantisk kor av begge kjønn trår til i Terningen Arena. Her under øvelse. (Foto: 2.tenor, stemmekoordinator og alltid strebende og trolig nærmere presidentskapet enn noen gang, Bjørge Furuheim)

Presidenten for det på stadig flere måter veldige koret med den internasjonalt anerkjente grunntonen og de skreddersydde og særlig velsittende korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen, den alltid så vennskapelig korrekte og godt empatisk utviklede Einar Mellum, sier at onsdag kveld blir spennende på mange måter. Da skal Elverum Mannskor og Leirets Damer nemlig skape felles korglede. Stedet er Terningen Arena, gigantanlegget som Elverum Mannskor er så nært knyttet til gjennom å ha hatt nøkkelroller både under grunnsteinsnedleggelsen og den offisielle åpningen.

Spennende
Det er ikke ofte at publikum får oppleve møter mellom toppidrett og korsang. Først er det nemlig håndballkamp på eliteserienivå i anlegget. Og sjefen for det høyt dekorerte koret fortsetter å finne kveldens mange gode kontraster. – Publikum får kjenne spenningene mellom kunstnerisk rutine og faglig tyngde i naturlig samklang med barnslig naivitet og overmot. Menn møter kvinner. Sopran møter bass. Rosa møter burgunderrødt. Dette blir spennende, vi gleder oss stort, sier president Mellum. Den uvanlig presist formulerte presidenten sier at inngangsprisen for begivenheten er satt til 100 kroner. Ved å vise fram billetten fra håndballkampen, er prisen for kormoroa satt til 50 kroner.

Korstørrelse
For første gang i historien stiller mannskoret Elverum Mannskor opp sammen med damekoret Leirets Damer til felles opptreden. Nærmere 100 korsangere fra Elverum vil bli å finne i korkrakkene. Korene vil ha hver sine avdelinger, i tillegg er det øvd inn fellesnumre. Korstørrelsen og mannen bak blant annet koret SKRUK, Per Oddvar Hildre, vil holde kveldens foredrag om sangens mange muligheter og vil lede allsangen. – Vi ønsker å gi publikum en ekstra dimensjon, derfor har vi satset på en av landets mest anerkjente korstørrelser. Så foruten stor korsang serveres det et interessant og ikke minst morsomt foredrag, sier 1.tenor og president for de offisielle og i realiteten eneste leverandørene av ”Elverumssangen” og de kongelige hoffleverandørene av ”Gamle Norge”, det høyt dekorerte, Elverum Mannskor.

Lotteri til besvær

Murring etter vinlotteri

Også denne gangen satt premien i vinlotteriet som klistret på ”arrangementsbordet”. Ryktene om avtalt spill og merkede kuler har fått nye og friske bein å gå på.

Åpenbart fornøyde gutter ved arrangements- og vinlotteribordet da gevinsten igjen havnet ved sitt utgangspunkt. I forgrunnen sjefslotterist Gunnar Hofgaard med den fornøyde vinneren Pål-Otto Mikkelsen i bakgrunnen.

De burgunderkledde kulturkjæledeggene i det taktfaste og empatisk godt utviklede koret med den internasjonalt anerkjente grunntonen og de skreddersydde og svært velsittende korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen, hadde mandag som vanlig korøvelse.

Kjent kule
Også denne gangen med kaffepause og innlagt vinlotteri. Her har, i hvert fall i teorien, hvert av medlemmene sin trekule med et nummer på. Kulene ligger i en ikke-gjennomsiktig tøypose og en kule trekkes ut. Tilsynelatende skal altså alle ha lik sjanse til å stikke av med den gjeve gevinsten.  Men også denne gangen var gevinstens vei til vinneren kort.  Som vanlig havnet den nemlig ved bordet der arrangementskomiteen har sine høye seter og som vanlig steg stemningen rundt det nevnte bordet da trekningsresultatet ble kjent. 1.tenor Pål Otto Mikkelsen var den ”heldige vinneren” denne gangen.

Anonym harme
Hjemmeseier igjen, ble det mumlet i den tallrike forsamlingen da nok en gang en kule med et etter hvert svært så kjent nummer ”tilfeldigvis” trillet ut av posen. Pampene ved arrangementsbordet dro på seg de velkjente ”jøss-så-overraskende-denne-trekningen-var-masken” sin og ristet ”forbauset” på korhodene sine samtidig som de brede smilene ikke lot seg skjule da navnet på vinneren ble ropt opp. Spekulasjonene var i gang.
– Jeg påstår ikke annet enn at dette virker helt merkelig. Vinflaskene ser ut til å være klistret fast ved ”pampebordet”. Om noen kuler er fylt med bly for å bli tyngre eller på annen måte er merket, skal jeg ikke ha sagt. Men jeg kan si så mye som at disse trekningene neppe ville tålt besøk fra Lotteritilsynet, sa en anonym korist etter mandagens trekning. Av frykt for interne reaksjoner ønsker den burgunderrøde kjernekaren av et mannskormedlem full anonymitet.