Månedlige arkiver: januar 2011

Årsmøte 2011

Varsler mer kremkake enn dramatikk

Det er igjen duket for årsmøte i det toneangivende førstevalg og det høyt dekorerte Elverum Mannskor. Og igjen er spenningsnivået på topp.

Som vanlig er det knyttet spekulasjoner og rykter til Burgunderjakkenes årsmøteforhandlinger som er lagt til førstkommende mandag. Med servering av kremkake, virksomhetsplaner, årsberetning, regnskap og ikke minst valg er det på stadig flere måter veldige Elverum Mannskors årsmøter blitt en korpolitisk viktig og banebrytende arena, helt på høyde med de beste i  utlandet som blir lagt merke til over hele kor-Europa.

Fortsetter
– Det er litt mindre trykk på presidentskapet i år. Trolig på grunn av at ingen av presidentskapets medlemmer står på valg. Den eneste spenningen er knyttet til det årlige presidentvalget, men det ligger ikke an til noen bombe, sier den meget samstemte, musikalske, inkluderende og særlig medmenneskelige og forståelsesfulle presidenten og 1.tenoren i det høyt dekorerte koret med de skreddersydde og uvanlig velsittende korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen, Einar Mellum. Mye kan tyde på at den folkekjære og uvanlig populære presidenten med den kameratslige og empatiske væremåten er klar for en nytt år i presidentstolen for det toneangivende førstevalg, Elverum Mannskor.

Ingen revolusjon
Den ellers så korfaglig og korstrategisk velformulerende og utdypende presidenten er knapp når det gjelder kommentarer rundt virksomhetsplanen og andre planverk som skal behandles.
– Det er årsmøte som er korets høyeste organ og det vil være feil av meg allerede nå å fronte noe som helst. Presidentskapet skal legge fram planverk for årsmøtet først. Så vil dokumentene selvsagt lagt ut for offentligheten. Men jeg kan røpe såpass at presidentskapet legger opp til å styre koret videre på grunnlag av godt forankrede og vedtatte langtidsplaner og vedtatte strategiske retningslinjer i våre mål og visjoner. Det er ikke lagt føringer i retning av noen form for revolusjon i koret, sier presidenten for de offisielle og i realiteten eneste leverandører av ”Elverumssangen” og de kongelige hoffleverandørene av mannskorklassikeren ”Gamle Norge”.

Oppstart

Hvert år starter Elverum Mannskor sesongen med sang, pølser, øl og akevitt. I år har vi tjuvstartet med CD-innspilling, men endelig er det klart for offisiell åpning av sesongen. Still med sykkel på Lille Gråberg til vanlig tid; 18.30.

Internasjonalt

Styrker utenlandssatsingen

Etter at sjefsdirigent og kunstnerisk leder samt muligens professor i Elverum Mannskor, Per Kjelland, forlot stillingen som spesialrådgiver i internasjonale spørsmål direkte underlagt presidentskapet ved årsskiftet, har det oppstått et tomrom. Et tomrom som er i ferd med å fylles.

1.tenor og arrangementskomitemedlem Jens Petter ”alltid tidlig og godt over skia” Madsbu er på studieopphold i Sverige. Legg merke til det nærmest glorie-liknende som svever over hans hode.

Den ofte så overivrige i sin vei mot tunge organisatoriske verv, men likevel bestandig menneskelig rause og ikke minst uvanlig samstemte og glassklare 1.tenor og arrangementskomitemedlem Jens Petter ”alltid tidlig og godt over skia” Madsbu har for tiden opphold ved Karlstads Universitet i Sverige for å skrive på sin doktorgradsavhandling.

Viktig område
Avhandlingen skal ikke direkte være relatert til det korfaglige, men med tanke på at Karlstad, hovedstaden i Värmlands län, også er byen der unionsoppløsningen skjedde i 1905, og at den ikke ligger så langt sør for Sunne – en viktig by for Elverum Mannskor, koret med de skreddersydde og uvanlig velsittende korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen, i internasjonal sammenheng – så er oppholdet utvilsomt av stor korpolitisk relevans, og det er i denne sammenhengen at oppholdet bør sees.

Uvanlig relevant
Dagene tilbringes i lokalene til  Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper, Avdelningen för sociala studier, der også kulturstudier spiller en sentral rolle, et fagområde innenfor samfunnsvitenskapen som er direkte relevant for korets utvidede oppgaver om å være synlige og ledende i det kulturelle landskapet. Det er også direkte relevant for det på stadig flere måter veldige mannskorets hovedmål og verdigrunnlag når det gjelder korets sosiale betydning.

Godt forankret
I korets verdidokumenter står det at ”Elverum Mannskor skal ha ambisjoner om musikalsk kvalitet som skal gå hånd i hånd med kameratskap og sangerglede. Koret skal fremme stolte mannskortradisjoner, men skal også føre kulturen videre gjennom fornyelse og utvikling. Koret skal framstå som samlende, attraktivt og underholdende. Elverum Mannskor skal levere forventet kvalitet til avtalt tid og være synlige i byens kulturliv”. Og her er vi ved kjernen, sier 1.tenoren for de offisielle og eneste virkelige leverandørene av ”Elverumssangen” og de kongelige hoffleverandørene av mannskorklassikeren ”Gamle Norge”.

Utvikle kameratskapet
Når vi i tillegg vet at det i kulturkjæledeggene med den internasjonalt anerkjente grunntonens verdier videre heter: ”Koret legger i sin virksomhet til grunn respekt, kameratskap, ansvar, engasjement, mangfold og åpenhet for i musikalsk og sosial samklang prestere sammen”, er det liten tvil om hvorfor Jens Petter ”alltid tidlig og godt over skia” Madsbu har valgt fordypning i dette temaet på den andre siden av riksgrensa. – Oppholdet er relevant i en kulturpolitisk og internasjonal korpolitisk sammenheng. Oppholdet er relevant for det indre sosiale samholdet – for å styrke og utvikle videre det sosiale kittet som preger kameratskapet i det toneangivende førstevalg, Elverum Mannskor, sier en sedvanlig oppstemt Madsbu på en sprakende mobiltelefonlinje fra svenske Karlstad.

Kos deg med korets mål og visjoner her

60 år

1.bass Bøkestad ble feiret

Det var stor stemning da den alltid like godt opplagte og svært hyggelig innstilte 1.bass Oskar Bøkestad lørdag feiret sin 60 års dag.

Jubilanten 1.bass Bøkestad i hyggelig samtale med 1.bass-kollega jan Erik Krey. Legg merke til rosene frra guttene i det på mange måter veldige mannskoret.

Jubilanten Oskar Bøkestad (t.h.) sammen med 1.bass-kollega Jan Erik Krey. Rosene er gitt av det på mange måter veldige Elverum Mannskor.

Både familie, kulturvenner og andre gode venner sørget for en legendarisk og nær opp mot magisk høy stemning i lokalene Heradstun i Heradsbygd. En mengde kulturelle innslag av meget høy klasse ble servert på rekke og rad sammen med en storslått matservering og et imponerende utvalg til de mange og ulike glassene. Og ikke overraskende var korbrødre fra det på stadig flere måter veldige Elverum Mannskor representert under kulturbegivenheten. Visepresident med ansvar for merkevarebygging og markedsføring og 2.tenor Gunnar Østmoe var til stede på vegne av presidentskapet mens den gjennomsolide og meget respekterte samt uvanlig samstemte og taktfaste Jan Erik Krey var på plass som representant fra den velfylte 1.bass-rekka. – Kvelden har bevist at 1.bass Bøkestad er en god ambassadør for våre målsetninger og grunnverdier. Særlig ser vi at musikaliteten Bøkestad viser gjennom mannskorsangen har båret frukter. Artig å se at barnebarna tydeligvis har arvet mye hva takt og tone angår, sa visepresident Østmoe i en kommentar sent lørdag kveld. Også 1.bass Krey var en stolt og glad mann. – Bøkestad er en 1.bass slik 1.basser skal være; et tvers gjennom ekte stykke norsk mannskorved. Du vet hva du får når du har med slike hederskarer å gjøre, sa Krey og hevet glasset i en Kongens og Bøkestads skål. Jubilanten selv kvitterte med å takke for den burgunderrøde rosebuketten og den fenomenale feiringen.

Banebrytende

Offentliggjør ”Blåboka”

Hvilke sanger inneholder Elverum Mannskors ”Blåbok” for 2011? Presidentskapet har valgt full åpenhet rundt saken for å unngå lekkasjer, spekulasjoner med mulige uheldige misoppfatninger.

Elverum Mannskors "Blåbok". Dokumentet kan lastes ned som pdf-fil nederst i saken.

– ”Blåboka” er egentlig ikke annet enn en liste over de sangene som korets kunstneriske utvalg mener er mest aktuelle i året som kommer. Likevel viser det seg at interessen, både internasjonalt, nasjonalt og lokalt er så enorm at det er hensiktsmessig for oss å legge den ut for offentligheten, sier 2.tenor og visepresident med særlig ansvar for merkevarebygging og markedsføring i det på stadig flere måter veldige koret i de skreddersydde og spesielt velsittende korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen, Gunnar Østmoe. Mannen med den mer oppsiktsvekkende barten enn stemmen, er også presidentskapets røst i de evigunge kulturkjæledeggene og åpenbare kulturprisvinnernes kunstneriske utvalg.

Spennende liste
Gode klassikere som ”Gamle Norge”, ”Sangen” og ”Olav Trygvasson” går hånd i hånd med Margrethe Munthes ”Lua av” og ”Tulla”. Drikkeviser som ”Gambrinius-visen” og ”Klingom Brøder” går hånd i hånd med vakre og ømme ”Sommarpsalm” og korets så banebrytende og etterhvert folkekjære versjonen av ”Fattig Bonddreng”.
– Så må vi nevne et par nykomlinger spesielt. Publikum har lenge spurt om ikke Burgunderjakkene kommer med en versjon av ”Så skimrande var aldrig havet” – den kommer. Det samme gjør et spennende og helt nytt arrangement av Vazelina Bilopphøggers-hiten ”Det beste i livet”, sier en ivrig og uvanlig engasjert visepresident og viser til den nedlastbare filen som inneholder hele den imponerende ”Blåboka”.

Viktig dimensjon
De offisielle og i virkeligheten eneste leverandørene av ”Elverumssangen” og de kongelige hoffleverandørene av ”Gamle Norge”, koret med den internasjonalt anerkjente grunntonen og den lokalt høyt beskattede klangen, befester på mange måter med denne listen over sanger sin posisjon som innovative tradisjonsbærere. Klassisk mannskorsang og kultur forenes med det mer moderne på til nå helt ukjente måter. – Ja. Det er bare slik vi både er i stand til å drive mannskorsangen videre til nye generasjoner på og å løfte fram opprinnelsen og grunnverdiene i mannskorbevegelsen. Med vår målbart økende innflytelse og anerkjennelse, føles dette som en stadig viktig dimensjon i vårt korpolitiske og ikke minst korstrategiske arbeid, avslutter visepresidenten.

Last ned Blåboka for Elverum Mannskor 2011-pdf

Terningen Arena

Kok rundt Burgunderjakkene

Det var fullstendig ”Beatles-tilstander” fredag kveld da Elverum Mannskor åpnet gigantprosjektet Terningen Arena.

Det var trangt om plassen da Elverum Mannskor åpnet Terningen Arena fredag kveld.

Kaos er eneste dekkende ordet da det toneangivende førstevalg, det høyt dekorerte og på stadig flere måter veldige koret med de særlig velsittende og skreddersydde korjakkene med den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen leverte Elverumssangen til publikums elleville begeistring. Som vanlig presist, samstemt og med den etter hvert klassiske og anerkjente grunnklangen. Mange tørket bort en liten tåre, andre kom med begeistrede tilrop mellom canapeene og den musserende vinen.

Taket løftet seg
Horder av høyt prominente gjester fra hele landet og borgere av Elverum by kjempet om plassen da kulturkjæledeggene med den internasjonalt anerkjente grunntonen sang ut og sørget for åpningen av gigantanlegget. Også pressen fanget opp den nærmest magiske stemningen som bredte seg over det 24.000 kvadratmeter store anlegget da korsatsen av Elverumssangen strømmet gjennom lokalitetene. For eksempel skrev lokalavisen Østlendingen at ”….sang Elverum Mannskor Elverumssangen med sånn kraft og innlevelse at taket nesten løftet seg.”  – Uvanlig presist og artig når reporterne treffer så godt. Dette var stort for alle, sa en glad president for de åpenbare kulturprisvinnerne, Elverum Mannskor, 1.tenor Einar Mellum etter at det hele var over.

De burgunderkledde guttene glir rett inn blant toppene innen norsk idrett- og kulturliv. Her hygger bass-veteran Fryjordet seg med idrettsforbundets mektige generalsekretær Inge Andersen.

I rett selskap
Etter åpningen var det lagt inn litt underholdning utover kvelden med kunstneriske innslag fra blant andre slike som Håvard Gimse, Ungdomssymfonikerne og dansebandet Ole Ivars. Det var også lagt inn noen taler og snorklipping i forbindelse med åpningen. De fleste av de burgunderrøde mannskorsangerne kastet glans også over denne delen av kvelden med sin deltakelse. – Dette er anledninger som kler våre medlemmer veldig godt. Her var representanter fra eliten, både innen kultur og idrett samlet. Slik sett er det god match for oss, vi glir helt naturlig inn i slike tilstelninger, sier presidenten med den uvanlig godt utviklede empatiske og tvers gjennom kameratslige og vennlige væremåten.

Ærefullt

Åpner Terningen Arena

Onsdag kveld gjorde president Einar Mellum sin siste befaring før de burgunderrøde kulturkjæledeggene skal stille som musikalske garantister under åpningen av gigantanlegget Terningen Arena.

President Einar Mellum ved Terningen Arenas søyler som går i burgunderrødt. Trolig som en heder til Elverum Mannskor.

Som egentlig og i realiteten eneste offisielle leverandør av Elverumssangen ble valget enkelt da arrangementskomiteen stilte seg spørsmålet om hvem som bør sette tonen og sørge for ”ståpels-følelsen” under den storslåtte åpningen av Terningen Arena.

Korsats
Det ble det høyt dekorerte koret med den internasjonalt anerkjente grunntonen og de skreddersydde og særlig velsittende korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen, Elverum Mannskor, eller Burgunderjakkene som de taktfaste og samstemte kulturambassadørene så ofte kalles, som skal sørge for en kunstnerisk høyverdig åpning av Terningen Arena fredag kveld. Det rundt 50 mann store koret skal denne gangen framføre den svært populære bysangen som korsats. Den ualminnelig klartsyngende presidenten med den særlig kameratslige og tvers gjennom ærlige væremåten, Einar Mellum, er både stolt, rørt og glad på en og samme gang.

Vil levere
Den uvanlig godt empatisk utviklede lederen for det på stadig flere måter veldige mannskoret, sier med sin karakteristiske og trolig snart meget anerkjente tenorstemme at dette kommer til å bli en merkedag i byens historie og at det ikke på noen måte er unaturlig at akkurat Elverum Mannskor vil stå i sentrum for begivenhetene. – Jeg ønsker egentlig ikke å uttale meg i detalj rundt vårt bidrag. Vi har fått et oppdrag i forbindelse med åpningen av Terningen Arena fredag 7. januar om å levere Elverumssangen. Det skal vi gjøre, sier den populære presidenten for Elverum Mannskor.

Burgunderrøde søyler
Det var uansett en svært tilfreds president som møtte pressen etter inspeksjonen. Som vanlig befares stedene der byens toneangivende førstevalg og kongelige hoffleverandører av Gamle Norge skal opptre. Luftfuktighet, lys, akustikk, klang og plass blir målt og nøye vurdert i forhold til hva som skal synges. – Forholdene ser veldig bra ut, dette vil bli en folkefest som vil kle guttene godt. Og særlig artig er det at søylene i bygget er laget for å hedre mannskoret – nemlig i burgunderrødt. Nesten i overkant av hva jeg hadde forventet, men som sagt; veldig artig. Vi takker utbyggerne for hederen vi får gjennom det tvers gjennom bevisste fargevalget, avslutter president Einar Mellum.