Månedlige arkiver: desember 2010

Vaktskifte

Korstørrelsen Mjelva takket av

For siste gang som fast engasjert sjefsdirigent og kunstnerisk leder, dirigerte korstørrelsen Åsmund Mjelva det på stadig flere måter veldige Elverum Mannskor søndag kveld.

I lyset av president Mellums måne, ble sjefsdirigent og kunstnerisk leder Åsmund Mjelva takket av i Elverum kirke søndag kveld.

I overkant av 40 mannskorsangere var samlet til kremkake og presidentens juletale i forkant av at jula skulle synges inn i Elverum kirke. Og selvsagt ble korstørrelsen Åsmund Mjelva hedret for sin innsats i året som har gått.

Tilført mye
Mjelva har vært sjefsdirigent og kunstnerisk leder i den tiden Per Kjelland har hatt permisjon for å utvikle korets internasjonale initiativ gjennom vervet som spesialrådgiver i internasjonale spørsmål direkte underlagt presidentskapet. – Mjelva har gitt koret enda en ny dimensjon og det er med stor glede jeg kan offentliggjøre at Åsmund fortsetter i det burgunderrøde. Primært som 2.bass, men også selvsagt som en kunstnerisk garantist for framtida. Det er en enorm styrke for koret å ha to så sterke dirigenter å spille på, sa en rørt, stolt og glad president under seremonien på Elverum Folkehøgskole. Guttene med sine skreddersydde og velsittende korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen trampeklappet etter presidentens tale. Guttene ønsket samtidig den uvanlig allsidige og bestandig like positivt innstilte Per Kjelland tilbake. Igjen skal kulturfargeklatten med den tvers gjennom musikalske og særlig kortaktiske utstrålingen tituleres som ”sjefsdirigent og kunstnerisk leder samt muligens professor i Elverum Mannskor”.

Sang jula inn
Kirka i Elverum hadde gjort en vri på årets ”Syng julen inn”-arrangement. I stedet for at alle byens kor samles i en forestilling var det nå lagt opp til to forestillinger. Etter de siste års oppsiktsvekkende vekst av medlemmer og den nesten internasjonalt anerkjente kunstneriske utviklingen i Elverum Mannskor, har nemlig kirka blitt for trang. Men arrangøren hadde fortsatt tradisjonen med jevn stigning i programmet. Aller sist av alle korene var Elverum Mannskor.  – På mange måter en grei løsning. Det var lagt opp til en fin stigning i programmet. Selv om ventetida kan virke lang for mange, tror jeg det aller viktigste er at det tallrike publikummet reiser hjem med en god julestemning i kroppen. Da er det jo lite som passer bedre enn Elverum Mannskors meget empatiske, samstemte og presist framførte ”Det lyser i stille grender”, sier den meget sympatisk sammensatte presidenten for de offisielle og egentlig eneste leverandørene av ”Elverumssangen” og de kongelige hoffleverandørene av ”Gamle Norge”, Einar Mellum. 1.tenoren med den renstrøkne tenorstemmen og den uvanlig kameratslige væremåten fortsetter med å ønske alle korvenner og kanskje særlig venner av Elverum Mannskor en riktig god jul og et godt nytt sangerår.

Videoklipp

Endelig klipp fra Munthert Mannskor

Videoproduksjonen er i boks og smakebiter selvsagt lagt ut. Det snakkes om Elverum Mannskors meget kritikerroste forestilling «Munthert Mannskor».

– Denne dagen har vi egentlig lenge sett frem til. Forespørslene har vært mange og intense. De som var på forestillingene ønsker seg tydeligvis mer, de som av en eller annen pussig grunn ikke var der angrer nok veldig og ber likevel om å få kjenne på ståpelsfølelsen, sier 2.tenor og visepresident med særlig ansvar for markedsføring og merkevarebygging i det på stadig flere måter veldige Elverum Mannskor, Gunnar Østmoe. Visepresidenten med den mer oppsiktsvekkende barten enn stemmen, sier videre at arbeidet med å plukke ut et par smakebiter har vært vanskelig. Rett og slett fordi høydepunktene sto i kø under den timelange forestillingen i Elverums kulturhus. Mange mente stemningen og det kunstneriske bidraget fra koret med den internasjonalt anerkjente grunntonen nærmest var magisk. Det mente jo pressen også. Her noen helt tilfeldig utvalgte klipp fra presseomtalene:

”Et bevis på at korkonserter kan være en morsom opplevelse. Et eksempel til etterfølgelse”.
Lokalavisa Sør-Østerdal

”Stemningsfulle kulisser, velklingende musikk og artige sceneshow”
Østlendingen

«Dette ble en suksess på alle måter. Koret har klatret enda et steg på korstigen
og det er liten tvil om at slike storsatsinger kler guttene svært så godt»
President Einar Mellum til www.burgunderjakkene.no

Kos deg med Munthre klipp her

Det blir jul

Måtte offentliggjøre julesangene

Også i år var rykteflommen så problematisk at Elverum Mannskors presidentskap til slutt valgte å offentliggjøre hva som skal framføres i kirka søndag kveld.

Ryktene har vært mange, påstandene sterke og feiltolkningene ville og fullstendige. Etter ”hva ønsker du deg til jul?”, er ”hva skal Burgunderjakkene framføre når jula skal synges inn i kirka søndag kveld?”, det mest stilte spørsmålet i Elverum om dagen. For også i år har det toneangivende førstevalg og de åpenbare kulturprisvinnerne i de skreddersydde og særdeles velsittende korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen tatt på seg trekkplaster-rollen til kirkas julekonsert.

Årlig fenomen
De siste ryktene gikk på at de burgunderrøde kulturkjæledeggene blant mye annet rart skulle synge Prøysens Musevisa og Lingrens Fattig Bonddreng i kirka. Ryktene ble selvsagt mottatt med voldsomme hoderystelser og spørsmål som ”er jula virkelig avlyst?” og ”hva er skjedd med de burgunderrøde guttene med den ingternasjonalt anerkjente grunntonen?”.
– Det er samme leksa hvert år; interessen rundt hva vi skal synge i kirka blir så enorm at rykter og feiltolkninger florerer. Rent korstrategisk og korpolitisk er det ikke heldig for oss å gå så tidlig ut med programmet, men vi velger med dette å få slutt på ryktemakeriet. Her er det snakk om pest eller kolera. Vi kan bare ikke la det feberhete ryktemakeriet fortsette, sier presidenten for de offisielle og egentlig eneste leverandørene av ”Elverumssangen” og de kongelige hoffleverandører av ”Gamle Norge”, den alltid så veltalende og særlig kameratslige 1.tenor Einar Mellum.

Variert og vakkert
Tidlig torsdag morgen kom pressemeldingen som deler av Elverums befolkning og store deler av kor-Europa har ventet på; den offisielle beskjeden fra presidentskapet. Meldingen lød:

«Det på stadig flere måter veldige mannskoret, Elverum Mannskor, skal
fremføre følgende sanger i Elverum hovedkirke søndag 19.desember 2011.

Mitt hjerte alltid vanker
Mot jul
Det lyser i stille grender»

Men i hvilken rekkefølge de tre sangene skal synges er fortsatt ikke offisielt. President Mellum sier i en knapp sluttkommentar at her får ryktene bare løpe. Den glassklare og godt empatisk utrustede 1.tenoren sier at skadeomfanget av rykter og mulige feiltolkninger av rekkefølgen tross alt er sterkt begrenset. – I den risikovurderingen veide de mange korpolitiske og korstrategiske argumentene for å holde opplysningene tilbake tyngst, uttalte president Mellum og ga klart uttrykk for at han anser seg ferdig med saken.

Nett-bombe

Nå også på Google-toppen

Her er lista over nettadresser som kom opp ved å søke på ordet "mannskor" på Googles søkermotor tirsdag. Elverum Mannskor topper.

Googler du ordet ”mannskor” er det Elverum Mannskors nettsted som nå kommer øverst på listen av de tusener på tusener av linker som inneholder ordet.

Søkerordet ”mannskor” genererer i overkant av 70.000 treff i søkermotoren Google. Øverst på listen troner nå Elverum Mannskors nettsted www.burgunderjakkene.no.

Imponerende
En ny milepel er altså nådd for det på stadig flere måter veldige koret og et soleklart resultat av den nitidige nasjonale og internasjonale merkevarebygginga, basert og fundert rundt stein-på-stein-prinsippene, som det høyt dekorerte koret i de skreddersydde og særlig velsittende korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen har jobbet med de siste åra. På den enormt omfangsrike lista er det særlig to kor som til enhver tid kjemper om topplassen; Elverum Mannskor og Trondhjems Studentersangforening. Sistenevnte har et enormt fortrinn gjennom sin adresse som er www.mannskor.no. Alle andre i Google-toppen, utenom Elverum Mannskor, har også mannskor i adressen og får slik mange ”gratistreff”. Det gjør plasseringen til de høyt dekorerte kulturambassadørene og de kongelige hoffleverandørene av «Gamle Norge» enda mer imponerende.

Ikke unaturlig
– I korets vedtatte måldokumenter og øvrige planverk, har styrking av omdømmet gjennom målbevisst markedsføring og merkevarebygging vært et strategisk satsingsområde. Google-responsen beviser at vi også har lykkes i å få teoriene våre ut i det praktiske og målbare. At Elverum Mannskor skal være det første verden støter på ved å søke i Google-strukturene etter et mannskor er jo heller ikke helt unaturlig med tanke på at mange mener vi har en internasjonalt anerkjent grunntone, sier en glad og meget tilfreds 2.tenor og visepresident med særlig ansvar for markedsføring og merkevarebygging, Gunnar Østmoe og tvinner stolt barten som av mange, men dog stadig færre, blir karakterisert som mer oppsiktsvekkende enn tenorstemmen.

Et sett av verdier
Den langt mer klartsyngende og faktisk enda høyere rangerte 1.tenor Einar Mellum, presidenten med den uvanlig godt utviklede og tvers gjennom kameratslige væremåten, er selvsagt også tilfreds med den nye posisjonen som byens toneangivende førstevalg og de egentlig eneste offisielle leverandørene av ”Elverumssangen” nå har tatt. – Mange vil kanskje si at det er ikke er avgjørende for et kor å ligge på toppen av en slik søkermotor. Til dem vil jeg si at kor, og kanskje særlig mannskor, i stor grad handler om å se helheter. Elverum Mannskor jobber med et trippel bunnlinje-perspektiv for vår virksomhet. Da handler det om å jobbe fram et sett av verdier som over tid skal styrkes. Hver og en av dem er ikke isolert sett av virksomhetskritisk art, men avgjørende for helheten. Bare slik kan vi strategisk og korpolitisk lykkes. Det være seg kunstnerisk, sosialt, internasjonalt, omdømmemessig eller markedsføringsmessig, sier en sjeldent klar president Einar Mellum.

Julebord

Sjeldent god julestemning ble skapt

De alltid så godt opplagte og høyt dekorerte kulturambassadørene i Elverum Mannskor hadde mye å feire da det ble arrangert julebord lørdag.

En meget godt opplagt Per Over Væråmoen takket på en suveren måte for maten. Den besteandig strebende og godt forberedte 2.tenor-venn og for anledningen toastmaster, Bjørge Furuheim følger med.

Det hele startet i Lærerhøgskolens kantine med en utsøkt velkomstdrink, flott mat og en rekke velvalgte ord fra flere bidragsytere. Særlig huskes president Mellums treffende, substansielt overdådige og empatisk oppbyggende tale til folket, toastmaster og alltid strebende stemmekoordinator for 2.tenorene, Bjørge Furheims innsats for fellesskapet og ikke minst den helt glassklare endelig og for alltid overbeviste mannskorentusiast, 2.tenor Per Ove Væråmoens opp mot supersoniske og særlig adekvate takk for maten-tale.

Til Storhov
Også denne gangen hadde 2.tenor Svenkerud åpnet dørene til Storhov hovedgård for kaffe, avec, kremkake, minikonsert, longe drinker og salte nøtter. Gårdsbygningen i Heradsbygd, med sine mange stuer og store saler, er som bygget for koret i de skreddersydde korjakkene i den opp møt vedmodig vakre fargen med den internasjonalt anerkjente grunntonen og medlemmenes fruer. Rapporten sier dog at koret nok har levert mer renstrøkne og samstemte smakebiter fra sitt omfattende program, men visepresident med særlig ansvar for markedsføring og merkevarebygging, 2.tenoren med den mer oppsiktsvekkende barten enn stemmen, Gunnar Østmoe, sier i en kommentar at det er det sosialt oppbyggende og ikke det kunstneriske som er hovedmotivasjonen bak et julebord. Han sier videre at publikum likevel var enda mer entusiastisk enn det som er vanlig når de burgunderrøde kulturkjæledeggene entrer scenen.

Prøvespiste

1.tenor Madsbu tester maten før alle andre. Kropsspråket til tenorvenn og profesjonell psykolog Frode Skjæret forteller noe om Madsbus adferd.

1.tenor Jens Petter "alltid tidlig og godt over skia" Madsbu forsynte seg før alle andre. Tenorvenn og profesjonell psykolog Frode Skjærets kroppsspråk forteller mye om Madsbus adferd.

Arrangementskomiteen ledes av presidentskapsmedlem Gunnar Hofgaard og som vanlig sørget ”Hofgaards menn” for at alle fikk nok av alt til rett tid. Nykomlingen i den nevnte komiteen, den sjeldent musikalske, overmåtelig kameratslige og nå etter eget sigende nærmere presidentskapet enn noen gang, 1.tenor Jens Petter ”alltid tidlig og godt over skia” Madsbu, var faktisk så ivrig at han prøvesmakte maten på vegne av sine korbrødre. Etter at toastmaster og alltid så strebende Furuheim hadde redegjort for rekkefølgen under bespisningen, kastet Madsbu seg over matfatene som eneste fra sin fløy av selskapet. – Jeg har sagt det før og sier det igjen. Det er bedre at våre medlemmer viser overivrighet i tjenesten enn ingen ivrighet, sier den overbærende og alltid så korpolitisk korrekte presidenten med den høyt utviklede empatiske væremåten, 1.tenor Einar Mellum før han på vegne av hele koret takker den fenomenale arrangementskomiteen for vel gjennomført.

Avis-innertier

– Pressehistorisk treffende

”Et bevis på at korkonserter kan være en morsom opplevelse. Et eksempel til etterfølgelse”. Sjelden har norske medieforbrukere fått servert mer presis informasjon enn omtalen av Elverum Mannskors ”Munthert Mannskor” i Lokalavisa tirsdag.

Lokalavisa Sør-Østerdals oppslag tirsdag.

Så treffende er Lokalavisa Sør-Østerdals utsendte i sin beskrivelse av burgunderjakkenes opptreden sist helg at visepresident med særlig ansvar for markedsføring og merkevarebygging, 2.tenor Gunnar Østmoe, kaller avisoppslaget for ren pressehistorie. Han påstår han knapt har vært vitne til et så lysende avismakeri noen gang.

Stor scenekunst
– Oppslaget er pressehistorisk i sin etterrettelighet, grad av presisjon og dokumentariske verdi. Det er sjeldent at journalister treffer så til de grader innertier som her er tilfelle, sier visepresidenten for det på mange måter veldige mannskoret i de skreddersydde og uvanlig velsittende korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen. Visepresidenten, som fortsatt noen få mener har en mer spesielle bart enn stemme, trekker særlig fram lokaljournalistens beskrivelse av mannskorets sceneopptreden som et uvanlig godt lærebokeksempel i god journalistikk. ”Det skal godt gjøres å leve opp til skuespillerprestasjonene til medlemmer av Elverum Mannskor”, står det så presist å lese i det omfattende og rikt illustrerte oppslaget.

Taus om kirkeopptreden
Like sikkert som at jula kommer hvert år, kommer også de mange spørsmålene og ville spekulasjoner rundt hva de burgunderkledde og høyt dekorerte kulturkjæledeggene i Elverum Mannskor skal framføre når kirka innbyr til å synge jula inn. I år skal det hele skje i Elverum kirke søndag 19.desember. President og 1.tenor Einar Mellum holder kortene tett til brystet også denne gangen. – Ja. Vi har bestemt hva vi skal glede det tallrike publikummet med, men nei – det er ikke offisielt. Av rent korpolitiske og taktiske årsaker ønsker vi ikke å gå ut med de tre sangene på et så tidlig stadium. Men jeg kan selvsagt love en vakkert og uvanlig godt forberedt opptreden fra vår side, sier den glassklare tenoren og presidenten med den usedvanlig godt empatisk utviklede væremåten og den alltid så kameratslige framferden.

Vel i havn

Lekte seg til ny suksess

Pressen jublet etter ny suksess for Burgujderjakkene.

Salen kokte og pressen jublet. Slik kan Elverum Mannskors storslåtte forestilling ”Munthert Mannskor” oppsummeres.

”Stemningsfulle kulisser, velklingende musikk og artige sceneshow”, skrev pressen etter premieren på ”Munthert Mannskor”, Elverum Mannskors siste storsatsing. For koret med de skreddersydde og velsittende korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen, leverte fra øverste hylle fredag og lørdag.

Ikke full oversikt
Koret med den internasjonalt anerkjente grunnklangen fikk frem både latter og tårer da den veldige oppsetningen møtte sitt trofaste publikum i Elverum Kulturhus fredag og lørdag.
– Dette ble en suksess på alle måter. Koret har klatret enda et steg på korstigen og det er liten tvil om at slike storsatsinger kler guttene svært så godt. Vi har ennå ikke fått full oversikt over hvor publikumstall og økonomi i prosjektet, men at vi økonomisk gikk i pluss kan vi med rimelig sikkerhet si, sier en strålende fornøyd og godt opplagt president for det på stadig flere måter veldige mannskoret, Einar Mellum.

Innertier
Visepresident med ansvar for markedsføring og merkevarebygging, 2.tenor med den mer oppsiktsvekkende barten enn stemmen, Gunnar Østmoe, går enda lenger i sin oppsummering.
– Gjennom Munthe-prosjektet har koret nådd et nytt og langt høyere kunstnerisk og organisatorisk nivå. Dette er et nytt bevis på at vi er det toneangivende førstevalg i byen vår og at vi mestrer stadig større oppgaver. Omdømmemessig og rent korpolitisk er dette selvsagt også en ren innertier, sier en uvanlig oppglødd Østmoe.

Spenningen på topp

Generalprøve helt på det jevne

De taktfaste guttene med den internasjonalt anerkjente grunntonen er klare for premiere. En hel korverden venter i spenning.

De burgunderrøde korkjæledeggene leverte torsdag kveld en middels generalprøve på den meget omtalte forestillingen ”Munthert Mannskor”. Helt etter planen.

– Alt skal ikke sitte på en generalprøve, dette lover rett og slett svært godt foran fredeagens premiere, uttalte en sedvanlig klar og velformulert president og 1.tenor, Einar Mellum bare minutter etter at sceneteppet var falt i Elverum Kulturhus torsdag kveld.
Det høyt dekorerte koret med de skreddersydde og velsittende korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen viste nok på generalprøven til å overbevise de fremmøtte om at dette blir stor moro når det virkelig gjelder.

President Mellum sjekker om værhårene sitter som de skal.

Latter og høytid
Geir Prøven drar publikum gjennom Margrethe Munthes liv med følge av det på stadig flere måter veldige mannskoret, et velklingende barnekor og med korets egen Arild Sveum bak flygelet. Rapportene melder om både latter og høytid, barneoppdragelse og julestemning. Verden har aldri sett en liknende tulle med øyne blå og kor-Europa har aldri levert maken til ”Lua av”. – Guttene leverer varene, det er helt klart. Dette blir en publikumsvinner. Og la det være sagt med en gang; det er godt og varmt i Kulturhuset, ingen bør la seg skremme av kulda, sier en optimistisk president Mellum på sin vanlige høyt empatisk utviklede og særlig mellommenneskelige måte. Mer om forestillingen.