Månedlige arkiver: april 2010

50 år

President Mellum runder 50 år

Her er de oppsiktsvekkende frimerke-skissene som www.burgunderjakkene.no sitter på.

2.mai 2010 vil gå inn i historien som en merkedag for alle korinteresserte.

En av Nord-Europas store korledere og det toneangivende førstevalg og de åpenbare kulturprisvinnerne, Elverum Mannskors ubestridte lederstjerne; president Mellum runder nemlig 50 år denne dagen. Kilder, som sitter nær presidentskapet, bekrefter at det lenge har vært jobbet i kulissene med et opplegg for å hylle presidenten og hans enestående og banebrytende lederskap. Det har vært spekulert i om Mellum skal på sokkel, bronseskulptur har vært nevnt. Andre har hardnakket påstått at det skal utgis en autorisert biografi på dagen. Noen har til og med spekulert i om ikke den burgunderrøde hærføreren skulle pryde 1.mai-parolene dagen før dagen.

Vag visepresident
På direkte spørsmål om noe er på gang, svarer visepresident Østmoe slik: – Jeg kan bekrefte at vi blant annet jobber med en frimerkeserie i forbindelse med jubileet. På grunn av strenge sperrefrister og av opphavsrettslige årsaker, kan jeg dessverre ikke si noe særlig mer nå, sier den tenorsyngende merkevare- og markedsføringssjefen i det høyt dekorerte og på flere måter veldige koret i de uvanlig velsittende og vakre burgunderrøde korjakkene.
– Det jeg derimot kan si mye om er presidentens lederegenskaper. Vi skal opp i all feiringen ikke glemme tidligere lederstjerner for de taktfaste og samstemte guttene i Elverum Mannskor, men det er hevet over enhver tvil at president Mellum har løftet koret opp i den kulturelle elitedivisjonen i sin regjeringstid, sier Østmoe.

Spesialrådgiver med skisse
– Hipp, hipp – hurra, hurra, hurra, skråler tidligere sjefsdirigent og kunstneriske leder, nå spesialrådgiver i internasjonale spørsmål direkte underlagt presidentskapet og muligens professor i Elverum Mannskor, Per Kjelland fra en sprakende mobillinje. Han mer enn bekrefter frimerke-spekulasjonene, han serverer www.burgunderjakkene.no en foreløpig skisse av frimerkene. De første offentligheten noen gang har sett. Kjelland avslutter med å utbringe en høytidelig skål for både presidenten og fedrelandet.

Stevnet

Røros-programmet offentliggjort

Forbundsfana som skal vaie i Røros-vinden i perioden mellom 11. og 13.juni.

– Kravet om offentlighet og det konstante presset ble for stort, det mest formålstjenelige for oss er å allerede nå offentliggjøre hva vi skal synge under stevnet på Røros 11.-13.juni.

Det sier president og 1.tenor i Elverum Mannskor, Einar Mellum. Han forteller at både han selv og visepresident Østmoe spesielt, men hele presidentskapet og flere av medlemmene i det høyt dekorerte koret, stadig blir oppringt og forsøkt bestukket for å gi opplysninger om Røros-reportairet.
– Kortaktisk hadde det vært bedre å vente. Men vi får ganske enkelt ikke nødvendig arbeidsro i forkant av det viktige forbundsstevnet. Uten ro i forberedelsene kan den kunstneriske kvaliteten forringes. Det kan vi ikke risikere og går derfor ut med nyheten allerede nå, sier en ordknapp  og uvanlig bestemt president.  Presidenten for de toneangivende gladguttene i de rørende vakre korjakkene vil ikke kommentere saken ytterligere men viser til pressemeldingen som er kommet:

Elverum Mannskors kunstneriske utvalg er ferdig med det strategisk og musikalsk særdeles krevende og overordentlig viktige arbeidet med å finne et adekvat og merkevaremessig godt program for Burgunderjakkene under sangerstevnet på Røros. Etter tunge og til tider vanskelige samtaler og krevende korpolitiske vurderinger kom utvalget, bestående av vikarierende sjefsdirigent og kunstnerisk leder Åsmund Mjelva, visepresident Gunnar Østmoe, veteran og æresmedlem Per Hulbækdal og permittert sjefsdirigent og kunstnerisk leder, per tiden spesialrådgiver i internasjonale spørsmål direkte underlagt presidentskapet og muligens professor i Elverum Mannskor, Per Kjelland, fram til følgende tre sanger:

Kaffe og Te
Songs My Mother Taught Me
I Midnattsolen

For Elverum Mannskors kunstneriske utvalg
Gunnar Østmoe
visepresident

 

På nett

Presidenten innbyr til aktiv dialog

Bildet viser frivillige i gang med å montere veggplakater i forbindelse med lanseringen av de nye hjemmesidene.

Da er de nye og svært etter-spurte hjemmesidene til Elverum Mannskor endelig på plass.

– Det har lenge vært klart at webløsningen som Norges Korforbund tilbyr sine medlemskor blir for enkel og lite formålsvennlig for vårt behov. Nå har vi fått en plattform vi kan bygge videre på, sier president Mellum.

Offisiell hjemmeside
Den alltid like veltalende og presise mannskor-presidenten sier at den nye løsningen innbyr til dialog og aktivt bruk. Meningsutvekslinger og debatt er likestilt med nyttig informasjon om koret og korets omfattende virksomhet. Dette har vært en klar målsetning for arbeidet med de nye hjemmesidene som kom som resultat av den årsmøtevedtatte virksomhetsplanen.
– Vi ønsker at www.burgunderjakkene.no skal være en møteplass for korinteresserte og et forum for diskusjon og meningsytring. Samtidig er jo dette vår offisielle hjemmeside og leseren kan lese vår fjerne og nære historie, samt holde seg oppdatert på hva vi til enhver tid sysler med, sier en uvanlig godt opplagt president for det tallrike koret med de uvanlig velsittende korjakkene.

Enkel oppbygning
I hovedmenyen er det totalt ni valg. Under ”Burgunderjakkene” følger en kort beskrivelse av dagens Elverum Mannskor, mens under ”Historien” ligger stoff om korets virksomhet fra stiftelsen i 1897. Under ”Mål og visjoner” ligger de til enhver tid nyeste vedtekter, mål, visjoner og verdigrunnlag for korets virksomhet og korets fire siste årsmeldinger ligger under valget ”Årsmeldinger”.
– Videre har vi valgene ”Presidentskapet” og ”Kontakt”, som presenterer det sittende presidentskapet og som gir alt av kontaktopplysninger. Men kanskje spesielt artig er det med korets eget ”Medierom”. Her vil vi legge ut videoer, bilder og lydfiler fra våre opptredener. I tillegg er det også lagt opp til kalenderfunksjon og gjestebok. Og for å ivareta den stadig større internasjonale interessen rundt koret, har vi laget en presentasjon på engelsk. Det er bare å kaste seg inn i den burgunderrøde korverdenen, oppfordrer en fornøyd president Einar Mellum.

Stor suksess

Guttene skapte begeistring i Praha

Tenorbrødrene Madsbu og Hornmoen i korpolitisk diskusjon (t.v), den norske ambassadøren i Tsjekkia, Jens Eikaas, og vår fantastiske guide under besøket.

De bestandig like velkledde, samstemte og overordentlig opplagte guttene i Elverum Mannskor er trygt tilbake etter en storslagen turnè til den tsjekkiske hovedstaden Praha.

Permittert sjefsdirigent og kunstnerisk leder, nå spesialrådgiver i internasjonale spørsmål direkte underlagt presidentskapet og muligens professor i Elverum Mannskor, Per Kjelland (t.v) og den alltid like oppvakte og empatisk langt fremkommende 1.bass Odd Henry Halvorsen koser seg med helstekt grisealbu i Tsjekkias hovedstad.

Som første punkt på på programmet ble kulturkjæledeggene fra skoghovedstaden møtt av den norske ambassadøren torsdag ettermiddag for en kort briefing om Tsjekkias historie generelt uten egentlig særlig vekt på det korpolitiske samarbeidet mellom Norge og Tsjekkia. Dette forbauset nok særlig korets nytilsatte spesialrådgiver i internasjonale spørsmål direkte underlagt presidentskapet og tidligere sjefsdirigent, kunstnerisk leder og muligens professor i Elverum Mannskor, Per Kjelland. Strategien rundt hvordan bygge korpolitiske broer ble diskutert umiddelbart etter ambassadebesøket.

Blitzregnet flommet
Fredag var dagen for et nytt kunstnerisk kvantesprang for det veldige koret. Tsjekkias svar på våre egne Sølvguttene, var denne gangen vertskapskor. En nesten fullsatt kirke fikk en sjelden og særdeles sterk koropplevelse denne magiske fredagskvelden i Praha. Da det var svært få av de tsjekkiske ungguttene i de altfor korte, men dog burgunderrøde jakkene, som fikk lov til å være sent oppe, ble banketten lett match for Elverum Mannskor. Lørdag var det duket for å levere vakker korsang til den jevne tsjekker. Uvanlig opplagte gutter tok beina fatt for å synge på Prahas torg og gater. Etter få strofer av mannskorklassikere formelig stimlet det med mannskorsultne tsjekkere rundt de vakkert samstemte og åpenbare kulturprisvinnerne fra Norge. Blitzregnet var tett og videosummingen heftig. Mange ville forevige de vakre øyeblikkene.

Noe ventetid blir det mellom kunsteriske og sosiale høydepunkt. her 2.tenor Furuheim, 1.tenor Hornmoen, 2.bass Pedersen og 1.bass Strand.

Festmiddag
Lørdag ettermiddag var det klart for turens indremedisinske høydepunkt. Burgundervorspiel med konkurranser og felles moro med påfølgende festmiddag. Alt velregissert og gjennomført til punkt og prikke. Da også hjemreisen søndag gikk som smurt, må konklusjonen også denne gangen bli;  internasjonal suksess med en kunstnerisk og sosial innertier. (Burgundernytt mars 2010)

Årsmøtet

Gjenvalg og hjelp til Haiti-ofrene

President og 1.tenor i Elverum Mannskor, Einar Mellum (bildet), startet sin nye presidentperiode med å foreslå en penge-støtte til de jordskjelvrammede på Haiti.

Et enstemmig årsmøte i det veldige koret i burgunderrødt gikk enstemmig inn for å gi 2.000 kroner til formålet. – Jeg håper alle kor med en viss størrelse vil gjøre det samme. For hver enkelt av oss betyr det lite, men sammen kan vi gi hjelp som vil bety mye for mange, sa president Mellum så treffende etter at årsmøteforhandlingene var over sent mandag kveld.
Under årsmøtet ble altså Einar Mellum gjenvalgt som president i Elverum Mannskor. Gjenvalgt til ny periode i presidentskapet ble også 1.bass Håkon Morten og 2.tenor Gunnar Østmoe. 2.bass Gunnar Hofgaard og 1.tenor Olaf Johan Thomasgaard ble begge valgt inn som nye presidentskaps-medlemmer ved akklamasjon fra det tallrike og uvanlig godt opplagte årsmøtet. Også presidentskapets beretning ble vedtatt ved akklamasjon – en beretning som vitner om et kor med en stadig voksende og mer variert aktivitet, flere medlemmer og større kunstneriske prestasjoner. Særlig korets tunge internasjonale engasjement ble viet oppmerksomhet. Det var også knyttet stor interesse rundt korets handlingsplan for 2010. Presidentskapet ligger fortsatt lavt hva gjelder detaljene i programmet for den nært forestående Praha-turen, men var åpne på satsing rundt Margrete Munthe-jubileet med planer om egen forestilling i oktober/november. Videre signaliserer handlingsplanen en fortsatt offensiv linje for å søke oppmerksomhet gjennom solid og variert kunstnerisk aktivitet, en stadig profesjonalisering av markedsføringen og polering av organisasjonens merkevare. Målet er å befeste korets posisjon som kultur-Elverums toneangivende førstevalg. – Vi skal vokse, vi skal bli bedre både organisatorisk og kunstnerisk. Og vi skal fortsatt ha det like morsomt som nå. For å få dette til, må vi arbeide flittig og styre målrettet. Det har vi gode forutsetninger for å klare gjennom tillit fra medlemsmassen og et solid og tvers gjennom godt forankret planverk, sier en optimistisk og motivert president Einar Mellum. (Burgunder-Nytt januar 2010)

Julekonsert

«Et under i burgunder», jublet pressen

– Elverum by er heldige som har et så sterkt og godt mannskor, også med så flotte jakker. Denne opp-levelsen var så stor at vi bør gjøre noe mer sammen, sa supersolisten Trine Rein.

– Dette er det sterkeste mannskoret jeg har jobbet sammen med, sa kapellmester Dag Stokke. – Moro å lage en forestilling med så profesjonelle solister og musikere, sa president og 1.tenor Einar Mellum. Alle oppsummerte de Elverum Mannskors eventyrlige forestilling ”Jul i Burgunder” i Elverum kirke fredag. En forestilling så sterk og full av kunstneriske oppturer at det rundt kvart tusen store publikummet ga seg enda over og responderte med stående applaus i det flotte kirkerommet. Solonummer, duetter, korsatser og egne mannskornummer kom trillende ut av mannskorets rikholdige og særdeles spennende konsertsekk denne magiske kvelden. – Et kunstnerisk løft for koret, enkelt og greit, oppsummerte en uvanlig fornøyd sjefsdirigent og kunstnerisk leder Per Kjelland etter braksuksessen. Ikke uventet responderte pressen også med å ta i bruk sine aller bredeste penner i et forsøk på å formidle den veldige konsertopplevelsen. Søndag var det klart for den tradisjonsrike kremkaken og kaffen for Elverum mannskor. Etterpå var det samling i kirka for å synge julen inn. Mange sangglade elverumsinger var samlet og det ble levert mye fin pianospilling og gode solistprestasjoner. Kormessig leverte de burgunderkledte kulturkjæledeggene i det høyt dekorerte Elverum Mannskor som vanlig fra fra øverste hylle. – Jeg syntes alle de ulike sammensetningene av mennesker som framførte noe som grupper i kveld, var like flinke, sa mannskorets rause og alltid like solidariske reisegenral, direkte underlagt presidentskapet, Odd Erling ”Birkebeineren er for kort” Lange til Burgunder-Nytt rett etter førjulssamlingen i kirka. Det var ikke mulig for Burgunder-Nytt å få en kommentar fra presidentskapet søndag kveld. (Burgunder-Nytt desember 2009, foto: Lars Gustavsen, Østlendingen)

Geldof

Sir Bob Geldof fikk tak i Burgunder-CD

Endelig er bildet som hele den vestlige korverden har ventet på frigjort.

Burgunder-Nytt kan som første media presentere de oppsiktsvekkende og meget omtalte bildene fra de dype etiopiske skoger dit sir Bob Geldof hadde tatt turen for å sikre seg et eksemplar av den kritikerroste CDen ”Absolute Burgunder vol.1”. 2.tenor og sekretær med særlig ansvar for merkevarebygging og markedsføring av de evigunge, burgunderkledte og høyt dekorerte kulturkjæledeggene i Elverum Mannskor, sto for overrekkelsen av CDen i de spesielle omgivelsene. – Absolute Burgunder – what a marvelouse name, utbrøt den irske verdenskjendisen da han fikk studert CDen nærmere. Selvsagt stilte han velvillig opp til fotografering i etterkant av seremonien. Beklageligvis må anerkjennelsen av CDens kunstneriske innhold vente da det verken var CD-spiller eller strøm i den lille etiopiske landsbyen nærmere 3.000 meter over havet. Men med CD-suksessen stikkende opp av lomma, reiste stjernen oppløftet videre – trolig rett til et sted med muligheter for avspilling. Videre kan 2.tenor Østmoe avsløre at den burgunderrøde moten bare sprer seg i takt med Elverum Mannskors popularitet. Ved ett av hotellene i Etiopias hovedstad Addis Abbeba ble merkevare- og markedsføringssjefen i det veldige koret møtt av to særlig korrekt antrukne herrer. – Artig og interessant. Særlig at man i Afrika også drar til med hodeplagg i matchende farger, sier en nylig ankommet Gunnar Østmoe i en knapp kommentar. (Burgunder-Nytt desember 2009)

På hitlista

Traff blink med Morgan Kane-låta

Ikke uventet gikk Elverum Mannskor rett til topps etter sin første uke i NRKs ”Topp 8”-kåring.

Sammen med Ompakara fikk de uvanlig velkledde og taktfulle kulturkjæledeggene totalt 138 poeng, noe som holdt til soleklar seier. ”Balladen om Morgan Kane” er låta som nå herjer på hitlistetoppen og som trolig vil bli en landeplage i ukene framover. Bak den allerede så populære nyinnspillingen av den gamle klassikeren står Elverum Mannskor, bandet Ompakara og visesangeren Benny Borg. – Det er nå ganske nøyaktig ett år siden sist vi preget hitlistene. Den gangen med vår nærmest udødelige versjon av ”Sång om frihet”. Nå er vi altså der igjen med en helt annen låt. Det viser at det er klangen, rytmen og de sangtekniske prestasjonene som avgjør, ikke nødvendigvis låtvalget. Særdeles tilfredsstillende, sier en oppløftet 1.tenor og president i det veldige mannskoret med de velsittende jakkene, Einar Mellum.  2.tenor og sekretær med særlig ansvar for markedsføring og merkevarebygging, Gunnar Østmoe sier at slike hitlistekåringer er god profilering av merkevaren og en nyttig effekt av en kunstnerisk satsing. Østmoe mener også det er betryggende å vite at landet har fått en finansminister med stor teft. For noen uker siden svarte nemlig Sigbjørn Johnsen, på spørsmål fra NRK, at miksen Ompakara og Elverum Mannskor måtte ende i en hit. (Burgunder-Nytt oktober 2009)

Allsidighet

Fra taterliv til ambassadebesøk

Et knippe nesten helt ugjennkjennelige mannskormedlemmer. Fra venstre 1.bass og presidentskapets sekretær Håkon Morten, 1.tenor Jens Petter Madsbu og 1.tenor og president Einar Mellum. Den ellers så representative og velkledde 2.bass Jan Erik Hagebakken i bakgrunnen.

 De siste dagene har igjen vist at Elverum Mannskor har mange solide og samstemte strenger å spille på.

Nesten samtidig som den norske ambassadøren i Tsjekkia ønsket det høyt dekorerte koret velkommen til sin ambassade i Praha, sikret deler av det veldige koret den kunstneriske kvaliteten da Dagfinn Grønoset skulle hylles sør i Trysil-skogene. De ellers så svært korrekt antrukne guttene med de uvanlig stilige burgunderjakkene, stilte denne gangen i taterkostymer. Kunstnerisk ble det også en annerledes opptreden. Taterviser, bål, gitar og trekkspill er ingen hverdagskost for det toneangivende førstevalg og de åpenbare kulturprisvinnerne fra Elverum.  – Mer enn noe var vel dette et morsomt pusterom for guttene. Men det gir koret god profilering på en helt ny arena og det er alltid nyttig å opptre. Morsomt og nyttig blir også besøket til den norske ambassaden i Praha i begynnelsen av mars. Om enn på en helt annen måte. Skal jeg tippe, vil nok en ambassades offisielle rammer og preg av representasjon passe burgunderjakkene enda bedre, sier den særlig renstrøkne1.tenor og president Einar Mellum. (Burgunder-Nytt september 2009)

Sesongstart

 Ny og enda dypere burgunder-rød

På bildet ser vi fra venstre presidentskapsutnevnt jakkegeneral og 1.bass Henning B. Pedersen, kor-skredderen, president og 1.tenor Einar Mellum og 1.bass, kvalitetssikrer og tidligere mangeårig burgunder-sjef Paul Tangen etter at jakkekontrakten var undertegnet.

Kulturkjæledeggene, de åpenbare kultur-prisvinnerne og de empatiske, samstemte og taktfulle kor-ambassadørene i Elverum Mannskor er i full gang med ny sesong.

Som vanlig legges lista høyt både sosialt og kunstnerisk. President og den særdeles klokkeklare 1.tenoren, Einar Mellum, sier til Burgunder-Nytt at det legges opp til en uvanlig innholdsrik sesong. – Det viktige internasjonale engasjementet intensiveres kraftig. Koret skal på flere utenlandsturer, blant annet skal vi holde konserter i svenske Sunne og i tsjekkiske Praha, sier presidenten uten å ville inn på detaljene. Videre er profilering alltid prioritert for presidentskapet. Nå er avtalen klar på nye uniformer. Det har vært enkelte spekulasjoner og rykter rundt temaet, særlig i forhold til fargevalget. Jeg kan nå berolige alle; Elverum Mannskor skal selvfølgelig også i fortsettelsen stille i burgunder, stråler presidenten. Burgunder-Nytt vet ellers at Elverum Mannskor har vært helt toneangivende i forbindelse med at Morgan Kane-bøkene skal lydboklanseres. Koret har vært i hovedstaden og hjulpet bandet Ompakara med nyinnspillingen av Kane-låta. Burgunderjakkene er også bedt om å sikre kunstnerisk kvalitet da Dagfinn Grønoset skal hedres i Søre Trysil og ryktene vil ha det til at Elverums befolkning har noe stort å glede seg til i den søte førjulstid. – Alt for tidlig å kommentere. Vi er i prosess, sier president Mellum. Det har ikke lyktes Burgunder-Nytt å få andre toneangivende i presidentskapet til å uttale seg ytterligere om julekonsertryktene. (Burgunder-Nytt august 2009).